Profesorul Jei Hirose de la Institutul de Tehnologie din Toyko a incercat sa recreeze conditiile existente in centrul Pamantului in laboratorul sau de langa Osaka, iar dupa 10 ani a stabilit ca aici s-ar afla o adevarat padure de cristale mari, de pana la 10 kilometri, noteaza BBC.

Hirose a creat un dispozitiv foarte puternic, folosind varfurile a doua diamante. Intre ele a presurizat o mostra de aliaj fier-nichel, materialul despre care cercetatorii cred ca ar alcatui centrul solid al planetei noastre, pana la de 3 milioane de ori presiune atmosferica si a incalzit-o pana la 4.500 grade Celsius.

Structura s-a schimbat in aceste conditii extreme, iar cristalele aflate in ea s-au marit considerabil. "Este posibil sa avem cristale foarte mari in centrul Pamantului, poate de pana la 10 km", spune Hirose, care se aliniaza "precum o padure".

Amestecul din campul magnetic al Pamantului este generat in metalul topit al nucleului exterior, care il acopera pe cel solid, de marimea planetei Marte. Desi principiul de baza e cunoscut, detaliile despre cum se misca acest metal topit reprezinta un mister.