TERRA
Luna mai și extremele climatice: de la -16 grade în vârf de munte, până la +40 în cele mai calde zile posibile Luna mai va avea un început fierbinte în acest an, fiindcă pe 1 mai maximele vor fi de +29 de grade, iar de Paște vor fi +31 de grade. Cea mai caldă zi de mai de când există date meteo la noi a fost acum 71 de ani, iar temperatura a ajuns la un pas de +41 de grade în jud Călărași. Luna mai a adus însă și temperaturi de sub -15 grade la munte, dar și de sub -3 în mai multe orașe importante.
2020 a fost cel mai cald an în Europa, pe fondul incendiilor din nord și a unei ierni extraordinar de blândă Anul trecut a fost în Europa cel mai cald an de când se fac măsurători meteo, anul fiind marcat de incendiile din nordul extrem, dar și de o iarnă cu temperaturi mult peste medie, arată datele Copernicus Earth. Și 2020 a doborât o mulțime de recorduri de căldură care stăteau în picioare de zeci de ani în Franța, Rusia, Norvegia, Suedia, Spania sau Germania.
VIDEO Descoperire surprinzătoare a oamenilor de știință: Viteza de deplasare a T-Rex era de doar 4,6 km/h Tyrannosaurus Rex a fost un vânător de temut, însă în ceea ce priveşte viteza de deplasare, el a cutreierat Pământul într-un ritm mai lent decât oamenii, susţine un studiu, potrivit DPA și Agerpres.
Nivelul global de emisii de carbon va înregistra a doua cea mai mare creștere din istorie anul acesta - IEA Nivelul emisiilor de carbon legate de consumul de energie urmează să înregistreze anul acesta cea mai mare creștere anuală înregistrată vreodată pe fondul creșterii consumului de cărbuni în Asia, potrivit estimărilor Agenției Internaționale de Energie (IEA), scrie Euronews.​
Vești bune pentru consumatorii de cafea: Viitorul său ar putea fi salvat de redescoperirea unei specii uitate de decenii O specie de cafea nemaiîntâlnită în sălbăticie de decenii, redescoperită în pădurile tropicale din Sierra Leone, ar putea contribui la asigurarea viitorului pentru această marfă valoroasă, ameninţată de schimbările climatice, scriu Reuters și Agerpres.
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani Sub -14 grade în aprilie, mai puțin de -9 grade în luna mai și îngheț în iunie. Uneori primăvara pare mai mult iarnă în România și ninge pe scară largă și în aprilie, alteori chiar și în iunie temperaturile sunt mai degrabă de martie. În articol puteți citi despre rarele momente când primăvara, și la început de vară, a fost extrem de frig în România. Tot în articol puteți citi despre zilele în care au fost -12 grade în iunie, desre rarele zăpezi din luna mai și despre nopți de iunie cu temperaturi de martie.
FOTOGALERIE Atmosferă venusiană la Beijing. Cerul a devenit galben închis Cerul deasupra Beijingului a devenit galben închis miercuri iar poluarea atmosferică a crescut vertiginos după ce un nor uriaș de nisip și particule de praf a cuprins orașul, relatează Reuters.
Prestigioasa revistă Scientific American anunță că va renunța la termenul „schimbări climatice” Prestigioasa revistă științifică Scientific American a anunțat luni că nu va mai folosi termenul „schimbări climatice” în articolele despre încălzirea globală cauzată de activitățile umane și că va utiliza în schimb „urgență climatică”, relatează Yahoo News.​
Europa și uimitorul val de frig din aprilie - Recorduri absolute în Elveția și Slovenia, ninsoare la Marea Adriatică, temperaturi de sub -10 grade în România De câteva zile este frig extrem în Europa și în câteva țări au fost doborâte recordurile de temperatură ale acestei luni. Au fost sub -25 de grade în Alpi, a dat înghețul și în sudul Franței și în centrul Italiei, iar în România au fost -11 grade la Joseni și -10 la Miercurea Ciuc. În multe părți ale Europei a nins: Belgrad, Bruxelles, Munchen, Copenhaga, estul Franței, coasta Adriaticii (Slovenia și Croația). Și în România a nins în multe zone miercuri. Acest val de frig este special fiindcă este foarte persistent și vine la nici 10 zile după ce au fost peste +25 de grade în multe locuri din Europa Centrală.
VIDEO Franța: Viticultorii au aprins focuri pentru a mai încerca să salveze producția de struguri din toamnă, după ce temperaturile au atins și - 6 grade Viticultorii din mai multe zone ale Franței au încercat, pentru a doua noapte la rând, să salveze cât mai mult din viitoarea producție, după ce un val de frig cu totul neobișnuit a dus temperaturile și la -6 grade, iar în unele zone a nins. Între rândurile de viță de vie au fost aprinse focuri, pentru ca temperatura să mai crească puțin, dar nu se știe dacă metoda va ajuta prea mult.
Cercetătorii au descoperit cauza ninsorilor abundente neobișnuite care au afectat Europa în ultimii ani Marea Arctică, de pe care gheaţa dispare sub efectul încălzirii climei, contribuie în mod direct la ninsorile abundente din Europa, cum ar fi episodul glacial din 2018 supranumit „Bestia din Est”, conform unui studiu publicat joi, relatează AFP și Nature, potrivit Agerpres.
Aprilie și extremele vremii - De la ger, la super-caniculă ​Aprilie este o lună mult mai caldă decât martie, însă au fost ani în care a nins consistent și în care temperaturile au scăzut în unele localități la sub -10 grade. La polul opus au fost zilele în care aprilie a adus căldură ca-n miezul verii, maximele trecând în mod excepțional și de 35 de grade. După 2010 au fost mai mulți ani în care maximele au depășit 25 de grade în aprilie, arată o analiză ANM.
Biologii marini vor să salveze vieți și specii aflate în pericol cu ajutorul dispozitivelor electronice Folosirea sistematică a dispozitivelor electronice create pentru alungarea rechinilor ar putea salva peste 1.000 de persoane de la a fi mușcate de superprădător în apele australiene în următoarele cinci decenii, afirmă o echipă de cercetători citată de MSN.
Cercetătorii au descoperit cel mai rece nor înregistrat vreodată pe Pământ / Temperatura, aproape de punctul de îngheț al etanolului Un nor format deasupra Oceanului Pacific în 2018 a atins cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată într-o furtună de pe Pământ, potrivit unui nou studiu citat de Live Science.
Japonia: Cireșii din Kyoto nu au mai înflorit atât de devreme de acum 1200 de ani Este celebră perioada de primăvară în care în Japonia înfloresc cireșii, dar anul acesta, după o lună martie excepțional de caldă, cireșii din Kyoto au atins momentul maxim de înflorire pe 26 martie, cel mai repede din ultimii 1200 de ani. Fiind un moment atât de important pentru japonezi, există date pentru fiecare an încă din vechime, dar momentul maxim al înfloririi era în general la mijloc de aprilie acum două secole.
De ce echinocțiul de primăvară este o zi specială - De la tradiții despre moarte și reînviere, până la un moment special în astronomie Echinocțiul de primăvară marchează venirea primăverii din punct de vedere astronomic și durata zilei o depășește pe cea a nopții. Multe tradiții populare din vechime sunt legate de această perioadă din martie, fie că este vorba despre semănat, despre curățat grădina, despre pomeni sau despre tradiții cu cai divini și cântec de cuc. În articol puteți citi despre tradiții, despre capriciile vremii, despre importanța astronomică a echinocțiului, dar și despre ce stele puteți vedea pe cer.
Groenlanda era fără gheață acum un milion de ani Groenlanda - „pământ verde” în daneză - astăzi are doar un nume vegetal, dar un nou studiu arată că imensa insulă arctică a fost odată lipsită de gheață, probabil acum aproximativ un milion de ani, potrivit AFP.
Un proiect militar secret din timpul Războiului Rece a dus la descoperirea unor plante fosilizate de un milion de ani în gheața Groenlandei Mostre din calota glaciară colectate ca parte a unui proiect militar ultra-secret au scos la iveală, 50 de ani mai târziu, plante fosilizate de un milion de ani păstrate în stare excepțională în gheața din Groenlanda. Descoperirea este cu atât mai interesantă, cu cât indică faptul că gheața din celebra insulă nordică s-a topit mult mai repede decât se credea.
VIDEO INTERVIU Apocalipsa insectelor. Adrian Ruicănescu, cercetător entomolog: ”În anumite țări, elevii sunt puși să polenizeze pomii pentru că nu mai sunt factori naturali” Dacă ar fi să comparăm cum funcționează lumea vie a Terrei cu un ceasornic elvețian extrem de precis și extrem de complicat, fiecare a doua și a treia rotiță dințată din mecanismul lui este o insectă. Dispărând aceste insecte ar dispărea legătura dintre toate celelalte ființe vii și s-ar întrerupe circuitul materiei în natură, spune Adrian Ruicanescu, cercetător cu peste 30 de ani în studiul insectelor.
Science Mysteries: Cele opt mari taine ale Pământului, de la proveniența apei și a vieții la cutremure Când prima „Zi a Pământului” a fost marcată în calendar în 1970, geologii lucrau la ultimele detalii ale tectonicii plăcilor, modelul care explică cum a prins formă suprafața Pământului. Au trecut peste 40 de ani și multe necunoscute persistă în imaginile noastre despre planetă. În continuare, Live Science trece în revistă unele din cele mai adânci mistere ale Pământului.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Life
Bancul zilei: Câteva motive suplimentare pentru vaccinare
Doi bețivi pe o bancă: - M-am vaccinat Gogule! - Eu nu!- Prostule....
Bancul zilei: Medicul ideal în viziunea soțului
Soțul vine de la un control medical și-i spune soției: -Draga mea, mi-a recomandat medicul striptease și sex oral...
citeste mai multe articole din LIFE

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by