Oamenii de stiinta au realizat un studiu prin care au demonstrat ca alcoolul poate spori semnificativ capacitatea de rezolvare a problemelor, scrie Medical Daily. Cercetatorii au descoperit ca cei care au baut doua halbe de bere sau doua pahare de vin inainte de a rezolva teste nu numai ca au raspuns corect la mai multe intrebari, ci au facut-o mai repede decat cei care nu consumasera alcool.

Profesorul Jennifer Wiley de la Universitatea Illinois din Chicago a descoperit ca alcoolul poate mari capacitatea de rezolvare a problemelor care tin de creativitate prin reducerea capacitatii de utilizare a memoriei, care reprezinta abilitatea de a ne concenta pe un lucru in particular.

Pe de alta parte, cercetari anterioare au aratat ca folosirea intensa a memoriei duce la o performanta mai buna in rezolvarea de probleme analitice.

Cercetatorii au gasit, in studiul publicat in revista "Consciousness and Cognition", ca cei care beau alcool si au un nivel de alcool in sange de 0,07 sau mai ridicat se descurca mai greu la testele care presupun un control al atentiei, dar mai bine la cele creative.

Pe de alta parte, o descoperire surprinzatoare a studiului este ca participantii cu o concentratie de alcool de 0,07 sau mai mare au rezolvat cu 40% mai multe probleme decat cei care nu consumasera nimic si au completat testele in 12 secunde fata de 15,5 cat le-a fost necesar in medie celorlalti.

Potrivit lui Wiley, principala descoperire a acestei cercetari este ca o concentrare prea intensa pe un singur lucru "orbeste" persoana respectiva, care nu mai reuseste sa gaseasca noi posibilitati sau sa aiba o stare mai flexibila pentru a gasi solutii creative.

"Avem aceasta presupunere, ca daca putem sa ne concentram pe o parte din problema sau avem experienta rezolvam mai bine problema. Dar acest lucru nu este neaparat adevarat. Inovatia se poate intampla cand oamenii nu sunt concentrati. Uneori este bine sa fii distrat", a afirmat cercetatorul.