​​Evenimentele declanșatoare de stres ce au loc în partea a doua a zilei transmit un impuls mai slab asupra hormonilor specifici stresului, prin comparație cu evenimentele ce se petrec în prima parte a zilei; această constatare indică faptul că subiectii umani suferă de o vulnerabilitate crescută la evenimentele stresante ce au loc pe parcursul serii, prin comparație cu restul momentelor din zi, informează global.hokudai.ac.jp.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sistemul nervos central al organismului uman este mai putin rezistent la stresul psihologic experimentat în cea de-a doua parte a zilei, potrivit studiului efectuat recent de către cercetătorii de la Universitatea Hokkaido din Japonia și publicat în jurnalul de specialitate "Neuropsychopharmacology Reports".

Pentru a ajunge la acestă constatare, fiziologul Yujiro Yamanaka și colegii săi au recrutat 27 de tineri voluntari sănătoși - ce urmau un program bine împărțit între orele de odihnă și cele de lucru - pentru a investiga dacă axa hipotalamo-hipofizo-suprarenalian (HPA) răspunde diferit la stresul psihologic acut în funcție de momentul din zi.

Analiza de specialitate a arătat că nivelul de cortizol a crescut în mod semnificativ la volutarii care au efectuat testul dimineața, în timp ce un astfel de răspuns natural al organismului nu a fost înregistrat în rândul participanților la studiu ce au fost intervievați seara.

De asemenea, ritmul cardiac al voluntarilor - un indicator al sistemului nervos simpatic ce răspunde la factori de stres - nu a înregistrat oscilații în rândul participanților în funcție de momentul din zi la care a avut loc testul.

Ce rol joacă axa HPA pentru buna funcționare a organismului uman

Axa hipotalamo-hipofizo-suprarenaliana joacă un rol important în organism, acela de a conecta sistemul nervos central cu sistemul endocrin central. Cortizolul - hormonul generat că răspuns la stres - este eliberat pe o perioadă de câteva ore de la evenimentul generator de stres pentru a furniza organismului uman energia necesară pentru a face față amenințărilor.

Mai mult, nivelul de cortizol din organism este controlat și de către ritmul circadian și, prin urmare, are, în mod obișnuit, un nivel crescut pe parcursul dimineții și un nivel scăzut pe parcursul serii.

În ce a constat studiul de față

Pentru a realiza acest studiu, oamenii de știință japonezi au măsurat ritmul diurnal al cortizolului în rândul tuturor voluntarilor pentru a stabili un punct de referință al măsurătorilor.

Ulterior, participanții au fost împărțiți în două grupuri: cel din care făceau parte voluntarii ce au fost expuși la testul de stres în prima parte a zilei, la numai două ore după momentul trezirii, și cel din care făceau parte participantii expuși la testul de stres seara, la zece ore după momentul trezirii.

Testul de măsurare a răspunsului organismului la stres a durat aproximativ 15 minute și a implicat pregătirea și prezentarea unui discurs în fața a trei intervievatori instruiți, precum și a unui aparat de filmat, dar și efectuarea mentală a unor exerciții de aritmetică pe parcursul interviului.

Pentru a măsura nivelul de cortizol din organism, cercetătorii au colectat eșantioane de salivă de la toți participanții atât cu o jumătate de oră înainte de începerea testului, imediat după ce interviul s-a încheiat, precum și la intervale de zece și treizeci de minute după finalizarea testului.

"Dimineața, organismul uman răspunde factorilor de stres prin activarea axei HPA și a sistemului nervos simpatic, în timp ce seara acesta răspunde numai prin activarea celui din urmă. Studiul de față arată că organismul uman este cu mult mai vulnerabil în față factorilor de stres în cea de-a doua parte a zilei.

Cu toate acestea, este important să ținem cont atât de rezultatele studiului de față, cât și de ceasul biologic al fiecărui individ, precum și de momentul din zi în care evaluăm răspunsul natural al organismului la un nivel crescut de stres, în special atunci când dezvoltăm strategii de reducere și prevenire a stresului," declara Dr. Yujiro Yamanaka, autorul principal al studiului.