​Oamenii de știință din domeniul neuroștiințelor au investigat de multă vreme funcționalitatea creierului în detaliu și au obținut rezultate remarcabile până în prezent. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a ajunge în punctul în care reușim să citim cu acuratețe gândurile și intențiile unei persoane.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prin intermediul imagisticii prin rezontanță magnetică funcțională (fMRI) și a electroencefalografiei (EEG), specialiștii au dezvoltat soluții accesibile pentru cercetarea creierului cu scopul de a decoda modelele de activitate neuronală, tiparele de gândire, iar analiza datelor și a informațiilor extrase din aceste modele fac posibil scenariul transparenței activității neuronale.

În materialul video de mai jos, produs sub umbrela Ted Ed, Nita Farahany oferă câteva indicații prin care putem vedea în viitor și anticipa impactul pe care tehnologia de decodare a activității creierului o va avea supra fiecărui aspect al vieții noastre.

Imaginați-vă o societate în care oamenii sunt arestați numai pentru că au îndrăznit să aibă gândul de a comite o infracțiune și un viitor în care legea privind confidențialitatea datelor, dreptul la exprimarea opiniei personale, cât și libertatea gândirii sunt rescrise pentru a servi unui singur scop: controlul minții umane.

Citește și: