"Creierul este un computer care inceteaza sa functioneze cand componentele sale se strica", spune Stephen Hawking, cel mai cunoscut om de stiinta britanic, intr-un interviu pentru The Guardian. "Pentru computere stricate nu exista nici rai, si nici viata dupa moarte", mai scrie cunsocutul savant care adauga ca aceste concepte sunt doar menite sa aduca alinare celor care se tem de moarte.

Stephen HawkingFoto: AGERPRES

Stephen Hawking, cunoscut pentru teoriile sale despre gaurile negre si despre nasterea universului, este paralizat de la 21 de ani si i se spusese de atunci ca nu mai are multi ani de trait. Insa, a ajuns la 69 de ani si a profitat din plin de viata, iar ideea ca ar putea muri nu il sperie.

"Am trait cu spectrul unei morti timpurii in ultimii 49 de ani si nu imi este frica de moarte, dar nici nu ma grabesc sa mor fiindca mai am atat de multe de facut. Privesc creierul ca fiind un computer care nu va mai functiona atunci cand componentele sale se vor strica. Insa nu exista rai sau viata de dupa moarte pentru computere stricate, acestea sunt doar basme pentru oamenii care se tem de intuneric"

Hawking va tine o prelegere la conferinta Google Zeitgest saptamana aceasta, iar tema va fi generala, insa fascinanta: De ce suntem aici, noi oamenii?.

"Stiinta este frumoasa cand ofera explicatii simple despre fenomene si vine cu legaturi intre diverse observatii", spune celebrul om de stiinta, intrebat de ce stiinta i se pare atat de frumoasa.

In prelegerea sa va explica teoria conform careia mici fluctuatii cunatice petrecute in primele etape de existenta ale universului au devenit 'semintele" din care au rasarit galaxiile, stelele dar si viata. "Stiinta prezice ca multe feluri de universuri vor fi create spontan, din nimic. E o chestiune de noroc din care facem si noi parte".

Hawking crede ca tehnologia moderna si noile instrumente ne vor ajuta in continuare sa gasim amprente de la inceputul universului in lumina ramase din acele momente imediate creatiei, iar descoperirile ne vor face sa intelegem cum ne-am castigat locul in spatiu.