Codul Copiale este o misterioasa criptograma, cu aproape 75.000 de caractere, si care a fost regasita intr-o universitate din Berlinul de Est la sfarsitul Razboiului Rece. Ea este atribuita unei societati secrete germane din secolul al XVIII-lea. Oamenii de stiinta de la universitatile California de Sud (SUA) si Uppsala (Suedia) au reusit sa decripteze o parte din acest document gratie unui algoritm de detectare si de traducere, scrie Los Angeles Times, citat de Slate.fr.

Cercetatorii au izolat mai intai caracterele grecesti si latine de simbolurile abstracte pentru a incerca sa inteleaga o parte a mesajului, dar au realizat ca primele erau insignifiante. Munca lor era ingreunata de absenta spatiilor dintre caractere, asa cum se vede in documentul prezentat aici.

Stiind ca textul provine din Germania, ei plecat de la ipoteza potrivit careia simbolurile abstracte ar putea fi aproximari ale caracterelor germanice. "Sunt fericit sa aflu ca softuri lingvistice ne pot ajuta sa decodam aceste criptograme istorice", a declarat Kevin Knight, pentru Annenberg TV News, canalul de televiziune al Universitatii California de Sud. "Acum, sper ca tehnicile de decodaj ne vor putea ajuta sa concepem programe mai bune de traducere".

Primele cuvinte descifrate au fost "Ceremoniile de initiere" si "Sectiunea secreta". Oamenii de stiinta au reusit sa descifreze 16 pagini din document, care are in total 105, si au descoperit ca descriau riturile unei societati secrete fascinate de chirurgia ochiului si de oftalmologie. Sau cum se recunosteau membrii: daca un membru voia sa stie ce mai face Hans, de exemplu, cealalta persoana ii raspundea mai intai mentionand un prenume care incepea cu a doua litera a numelui deja citat, Anton, de exemplu.

Potrivit Guardian, echipa lui Kevin Knight intentioneaza acum sa descifreze alte mistere: sculptura Kryptos care se afla in incinta cartierului general al CIA, criptograma ucigasului Zodiac din anii 1960, in California sau manuscrisul Voynich de la inceputul secolului al XV-lea.