"Arta depasirii limitelor te poate duce in cea mai intima calatorie pe care o poti avea", a declarat Alexandru Gavan, primul alpinist roman care a urcat pe varful Shisha Pangma (8027 metri) din muntii Himalaya. Acesta a fost invitat la prima conferinta TEDxCERN in Romania, care s-a desfasurat vineri la Magurele. Printre cei care au luat cuvantul se numara Radu Ionicioiu, "fizician-filosof al lumii cuantice", cercetator la Institutul de Fizica Nucleara: "exista o falie intre ce putem prezice si ce putem intelege. Experimentele arata ca un sistem cuantic se comporta in functie de intrebarile pe care le punem. Asta m-a atras in lumea cuantica: ofera franturi din misterele universului" si doctorul Sever Cristian Oana, care a raspuns urmatoarei intrebari: "Poti muri din cauza unei inimi frante?"

TEDxCERNFoto: Hotnews

Institutul National de Fizica Nucleara de la Magurele a gazduit vineri, 17 mai, prima conferinta TEDxCERN in Romania. Conferinta TEDxCERN@IFIN-HH a avut ca tema "Multiplicarea dimensiunilor. La organizarea conferintei s-au alaturat Institutul de Stiinte Spatiale (ISS) si Universitatea din Bucuresti (UB), prin Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei (FPSE) si Facultatea de Fizica (FFUB). "Romania se alatura astfel celor 17 tari de pe glob care participa la editia inaugurala a evenimentului TEDxCERN, eveniment ce isi propune, prin institutiile implicate, sa aduca stiinta mai aproape de oameni", informeaza Universitatea din Bucuresti printr-un comunicat remis HotNews.ro.

  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT si VIDEO cele mai importante declaratii din cadrul conferintei:

Radu Ionicioiu

Radu Ionicioiu

Foto: tedxcerninbucharest

Radu Ionicioiu - fizician-filosof al lumii cuantice, cercetator stiintific in cadrul Departamentului de Fizica Teoretica, IFIN-HH. "Incercand sa elucideze unul dintre misterele care stau la baza mecanicii cuantice, dualitatea unda-particula, a propus un nou experiment imaginar discutat in publicatii renumite, precum 'Nature Photonics', 'Science', 'Le Monde' si 'New Scientist'. A fost cercetator la Universitatea din Cambridge, Institute for Scientific Interchange (Torino), Hewlett-Packard Labs (Bristol), Universitatea Macquarie (Sydney) si la Institute for Quantum Computing (Waterloo, Canada)".

Tema prezentarii TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: "A Quantum Koan".

  • Povestea pe care am sa v-o spun incepe cu un secol in urma, prin 1920, cu o discutie intre Einstein si Bohrdoi despre modul in care intelegem ceea ce ne inconjoara, despre cum explici lumea fenomenelor cuantice si cum corelam ceea ce stim cu fenomenele fizice.
  • Einstein credea in cauzalitate, predictibilitate si spunea ca stii exact ce obtii daca pornesti de la ecuatiile corecte.
  • Bohr era de partea stiintei cuantice si Einstein nu putea fi de acord cu el, spunand ca "Dumnezeu nu joaca la zaruri" si lumea nu poate fi aleatorie.
  • Bohr ii spunea insa lui Einstein sa inceteze sa-i spuna lui Dumnezeu ce sa faca.
  • Exista un sentiment nelinistitor adanc despre fizica cuantica
  • Bohr spunea daca cineva nu este uimit de mecanica cuantica, atunci nu a inteles-o. Deci cum stam astazi? Am inteles ce este mecanica cuantica? Stim sa prezicem, dar nu intelegm uneori cum functioneaza.
  • Exista o falie intre ce putem prezice si ce putem intelege. Un exemplu sunt calculatoarele: stim sa lucram pe ele, dar nu stim ce este inauntrul lor.
  • Experimentele arata ca sistem cuantic se comporta in functie de intrebarile pe care le punem. 
  • Particulele sunt unde si undele sunt particule, uneori, ne arata experimentele. Nimeni nu stie de ce, stim ca se intampla asta. Deci este un mister si nu este de mirare ca stiinta se transforma in filosofie si misticism uneori.
  • Asta m-a atras in lumea cuantica: ofera franturi din misterele universului
  • Nu poti intelege un "koan" printr-o intelegere clasica. Koan-ul este o frantura dintr-o poveste zen.
  • 2 maini aplauda si se aude un zgomot. Care este zgomotul facut de o mana? Acum cativa ani am inceput sa ne gandim cum sa impingem mai departe aceasta situatie absurda, sa taiem nodul gordian. Ce se intampla daca alegerea este cuatinca?
  • Totul tine de informatie si de modul in care interpretam informatia.
  • Bohr spunea ca atunci cand este vorba de atomi, limbajul poate fi folosit doar ca in poezie
  • Tot el spunea ca poetul nu este atat de preocupat cu descrierea faptelor, cat cu crearea de imagini si stabilirea conexiunilor mentale
  • Concluzia: Comportamentul este vazut din perspectiva observatorului

Alexandru Gavan

Alexandru Gavan

Foto: tedxcerninbucharest

Alexandru Gavan - "unul dintre performerii de top ai Romaniei la inaltimi extreme, tocmai s-a intors dintr-o expeditie in Himalaya, unde, pe 30 aprilie, a escaladat Shisha Pangma-8027m, in Tibet, realizand astfel prima ascensiune romaneasca a acestui varf. La coborare, nu si-a mai putut gasi drumul inapoi din cauza unei furtuni de zapada si a trebuit sa lupte pentru a supravietui noptii, sub cerul liber, la 7800m altitudine. Un promotor al urcarii celor mai inalte varfuri din lume 'prin mijloace corecte', Alex nu utilizeaza in ascensiunile sale oxigen suplimentar si nici nu apeleaza la sprijinul serpasilor. Pana acum, a escaladat cinci varfuri trecute peste linia magica de 8000m".

Tema prezentarii TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: "Summit against the Odds"

  • Sunt foarte fericit sa fiu aici pentru ca sunt multi oameni intelepti pe metru patrat si am sentimentul ca pana la finalul zilei voi deveni si eu mai intelept
  • Cand am fost invitat aici, ceea ce s-a intamplat acum 24 de ore, m-am gandit la un singur lucru: am avut prima conferinta TED in 2009 cand am revenit dintr-o expeditie unde am incercat sa ating Shisha Pangma, dar m-am intors din cauza unui edem pulmonar incipient
  • La vremea respectiva incercam sa explic esecul de a nu atinge varful si explicam de ce acel varf este preferatul meu.
  • Acum se pare ca am sa povestesc supravietuirea mea in aceasta expeditie
  • Ultima oara am fost aici acum 10 ani, cand eram student la Fizica in primul an. Trebuie sa admit cu un fel de regret ca in acele vremuri am crezut ca singura mea sansa sa am succes in Fizica era sa merg afara in cercetare sau sa fiu profesor ca tatal meu.
  • Asa ca dupa un an de fizica am luat decizia ca vreau sa stau in tara si in mintea mea, atunci, asta insemna ca trebuie sa schimb facultatea. Asa ca am mers la ASE, la administrarea afacerilor.
  • Cred ca stiinta de varf a insemnat intotdeauna sa treci dincolo de limite. Expeditiile au insemnat de asemenea sa depasesti limitele.
  • Arta depasirii limitelor, a ceea ce este acceptat drept "cunostine obisnuite", te poate duce in cea mai intima calatorie pe care tu ca om o poti avea. Este un urias privilegiu pe care il au foarte putini. Inseamna sa te depasesti si pe tine, sa tragi de tine fizic si psihic. Este arta managerierii riscului.
  • Un scriitor francez spunea ca cel ce e deasupra vede ce e dedesubt, dar cel de jos nu vede ce e deasupra. Similar, cel care urca vede. Cel care coboara nu mai vede, ci a vazut.
  • Sunt 14 varfuri peste 8.000 de metri in lume. Cel mai periculos este un varf din Nepal, cu o rata a mortalitatii de 41%. Inainte de anii '90, rata mortalitatii era de 66%.
  • Incepand din 1950, cand a fost cucerit primul varf peste 8.000 de metri, acelasi varf din Nepal, pe doua dintre ele inca nu s-a ajuns pe timp de iarna, iar pe multe dintre ele s-a urcat doar in ultimii ani. Trei din acesti munti de care vorbesc nu au fost escaladati de niciun roman.
  • Felicitari pentru ca nu ai avut succes sa fii omorat. Asta este ceea ce mi-a spus partenerul meu dupa ce am escaladat pe Shisha Pangma.
  • Asta ma fascineaza cand escaladez la 8.000 de metri fara a folosi oxigen suplimentar si fara serpas. Cu tot ajutorul, cu toate sponsorizarile, nu poti fi sigur ca vei supravietui. Se pot intampla atatea. Desigur asta nu inseamna ca nu ai incredere ca vei finaliza urcarea, dar proiectul este atat de complex si de provocator, incat rezultatul ramane deschis pana la sfarsit.
  • Escaladarea unui munte de peste 8.000 de metri fara oxigen suplimentar este o provocare si o astfel de expeditie dureaza in jur de 2 luni, pentru ca trebuie sa te aclimatizezi. Atunci cand ajungi la 7.000 de metri trebuie sa incepi sa urci cat poti de repede, dupa care sa cobori la fel de rapid.
  • Imaginati-va ca concentratia de oxigen pe varfurile foarte inalte este la o treime din ce avem astazi aici la Magurele. Majoritatea celor care urca nu folosesc masti de oxigen. 
  • Ceea ce ma caracterizeaza este capacitatea de a ma gandi la proiecte la limita sau putin peste limita a ceea ce cred ca este posibil si a crea posibilitati astfel incat pentru mine riscurile sa fie acceptabile.
  • Eu consider ca conteaza cum ajungi de la punctul A la B, nu doar sa ajungi la punctul B prin orice mijloace. De aceea cred ca folosirea de oxigen suplimentar echivaleaza cu o dopare, cu a trisa.
  • Dupa ce am urcat pe Shisha Pangma, la coborare nu am mai putut gasi drumul de intoarcere, nu erau urme, era noapte. La 7.800 de metri de metri m-am asezat in zapada, pentru ca nu puteam cobori mai departe si nici nu mai avea forta, dar imi era teama sa nu adorm. Mi-am ridicat un damb din zapada astfel incat sa fiu fortat sa stau in picioare, de teama de a nu adormi, dupa care am asteptat rasaritul in speranta ca va fi vreme frumoasa si voi vedea drumul. Am fost tot timpul concentrat sa gasesc solutii. Imi era frica sa nu fac hipotermie.
  • La inceput, am spus ca depasirea responsabila a limitelor este o arta. Dar este mai mult de atat. Este o chemare si e chiar o datorie, pentru "imbunatatirea omului".
  • Intrebat daca sunt varfuri pe care nu crede ca le poate urca: Unul dintre principalele criterii pe care le aplic atunci cand imi aleg urmatorul varf il reprezinta sansa de a nu reusi.

Alexandru Gavan pe varful Shisha Pangma - 8027m

Dr. Cristian Oana

Dr. Cristian Oana

Foto: Hotnews

Sever Cristian Oana - "de profesie medic de familie, este unul dintre facilitatorii intelegerii medicinei, personalitate adesea solicitata in sfera publica sa indeplineasca rolul de traducator si adaptor al limbajului medicalo-stiintific. Organizator al unor evenimente stiintifice de anvergura, preocupat de ideea independentei profesionale a medicului si de interesul primordial al pacientului, vorbeste despre medicina in termeni de loialitate, alinare, ideal, pilonii unei filosofii deontologice intens discutate in acest moment in societatea romaneasca".

Tema prezentarii TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: "Can We Die of a Broken Heart? Who's to Blame?"

  • Cred ca am fost invitat din greseala la aceasta conferinta, pentru ca nu sunt fizician, sunt medic. Dar mesajul meu, daca tot sunt aici, este ca trebuie sa remodelam modul in care ne gandim la noi si la relatii
  • intrebarea este: "Poti muri din cauza unei inimi frante?". Raspunsul este DA, ca la Obama: "Yes, we can". Cine e de vina? Noi insine.
  • Avem o problema: daca cineva care se plange de o inima franta, moare mai apoi din cauza unor probleme cardiace, e doar o coincidenta?
  • Iubirea este o alta boala, pe langa infarct. Psihiatrii spun ca daca ai o problema psihica, o transformi in una fizica. In UE cheltuim miliarde de euro anual pe boli cardiovasculare.
  • Solutia retelelor sociale: Viata emotionala are impact asupra sistemului nervos autonom, care are efecte semnificative asupra inimii
  • Cea mai semnificativa variabila este prezenta absentei contactelor sociale
  • Sprijinul unui partener de viata este crucial in rata de supravietuire a pacientilor cu transplant cardiac
  • Un alt studiu realizat in Ungaria arata ca o atitudine de rivalitate prezinta un factor de risc pentru mortalitate mai mare decat fumatul
  • Nivelul de satisfactie al oricarui subiect depinde de nivelul satisfactiei membrilor retelei sociale din care face parte acesta. Satisfactia impreuna cu starea de sanatate sunt un fenomen colectiv.
  • Potrivit studiului, daca prietenul prietenului tau este obez, atunci in doi ani vei deveni si tu obez. Daca prietenul prietenului tau este nemultumit, atunci in doi ani vei deveni si tu nemultumit. Asa ca alegeti-va cu grija prietenii!
  • Sanatatea fizica este legata de modul in care functioneaza societatea. Deci este datoria medicinei sa spuna cum ar trebui condus polis-ul? Este datoria dvs. sa raspundeti.

Lucian Ciolan

Lucian Ciolan

Foto: tedxcerninbucharest

Lucian Ciolan - conferentiar universitar in domeniul Stiintelor Educatiei si Decanul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei (FPSE) din cadrul Universitatii din Bucuresti. Este fondatorul primului Masterat de "Training of Trainers" din Romania, expert si manager pentru numeroase proiecte in domeniile educatiei, politicilor publice, dezvoltarii capacitatilor umane si institutionale. Lucian Ciolan are o bogata experienta internationala ca trainer si consultant, mai ales in proiecte ale Comisiei Europene focalizate pe reforma sistemelor de educatie si formare din tari precum Serbia, Bosnia si Herzegovina, Polonia, Moldova etc.

Tema prezentarii TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: "Authentic Learning: A Multidimensional Perspective".

  • Cum ar trebui sa vorbesc astazi despre institutia uitata a scolii si a scolarizarii?
  • Cred cu tarie ca generatia de astazi are nevoie mai mult ca oricand de minti puternice si pentru a le construi trebuie sa treaca prin experienta "authentic learning".
  • Realizatorii de politici spun ca primul pas catre gasirea unei solutii este sa accepti ca exista o problema
  • Trebuie sa admitem ca exista o problema a educatiei si nu doar in Romania. Avem rezultate la testele internationale aproape de limita si nu avem nicio scuza pentru asta.
  • Nu putem invinui Bacalaureatul, nici camerele video pentru rezultatele pe care le avem. 
  • Cred ca a invata este extraordinar. Dar invatarea nu a fost aceeasi de-a lungul timpului. La inceputul umanitatii, pentru a obtine influenta si putere, oamenii gaseau si adunau bunuri: teren, mancare, etc. Reprenta modul de a castiga influenta prin continut.
  • Am avut si o perioada incipienta a educatiei, cand pentru a fi educat trebuia sa cauti si sa aduni cunostinte. Ulterior, acele cunostinte erau transmise din generatie in generatie. Insa in timp acest model a devenit invechit, iar volumul de informatii a crescut dramatic.
  • Educatia a facut o modificare naturala, orientandu-se de la gasirea si stocarea de cunostinte la intrebarea - cum sa folosim acele cunostinte pentru a avea efect in realitate? Deci accentul s-a miscat de la: ce stii, la ce faci?
  • Deci obiectivul nu este de a transmite cunostinte, ci de a forma abilitati si competente.
  • Este timpul sa punem deoparte ambele variante si sa ne axam pe cutia neagra pe care o numim "invatare autentica"
  • Nu avem nicio idee care vor fi joburile elevilor care termina la finalul ciclului scoala. Deci nu stim ce competente trebuie sa formam in scoala, pentru ca ele sa fie folosite maine.
  • Cred ca este timpul sa ne concentram pe acest lucru si sa intelegem ce face invatarea autentica.
  • "Authentic learning" - cateva dintre igrediente - dispozitia pentru invatare, trebuie sa ai o anumita stare a mintii pentru a te dezvolta, inseamna sa fii gata sa inveti, sa vrei si sa ai capacitate. Sa fii gata sa inveti inseamna sa ai o minte relaxata. Nu poti fi capabil sa inveti daca esti emotionat, stresat. Deci trebuie sa ai o minte calma si relaxata. 
  • Sa fii gata sa inveti inseamna sa fii curios, inseamna determinarea de a depasi limitele si daca ai dispozitia menatala, esti gata si ai capacitatea sa inveti, poti merge mai departe.
  • Capacitatea de a invata inseamna sa nu cedezi, sa perseverezi atunci cand e greu sa inveti.
  • Cei care invata nu vor doar sa invete si atat; vor sa impartaseasca, sa interactioneze. 
  • Cred ca sa fii capabil sa faci scenarii pentru "authentic learning" este cea mai mare provocare pentru profesori
  • Trebuie sa-i invatam pe copii sa fie persoanele care pot fi

aOvidiu Tesileanu

Ovidiu Tesileanu

Foto: tedxcerninbucharest

Ovidiu Tesileanu - unul dintre membrii echipei proiectului european si programului de experimente asociat celui mai puternic laser din lume, care va fi construit la Magurele - Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP). Laserul va fi utilizat intr-o gama larga de discipline stiintifice: de la astrofizica si noua fizica nucleara la stiinta materialelor si stiintele vietii. Considera ca infiintarea in Romania a acestui centru de cercetare de nivel mondial in fizica nucleara si fizica laserilor ar fi "un semnal bun pentru a incetini brain-drain-ul in domeniul fizicii si domeniilor conexe".

Tema prezentarii TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: "The Power of Light - a Path towards the Nucleus".

  • ELI-NP a obtinut finantare europeana si a inceput implementarea proiectului
  • pana acum majoritatea experimentelor se bazau pe acceleratoare din ce in ce mai mari, insa de data aceasta avem de-a face cu reactii nucleare
  • cercetarea fundamentala, daca este facuta in mod optim, conduce la realizarea de aplicatii

Vasile Brinzanescu

Vasile Brinzanescu

Foto: tedxcerninbucharest

Vasile Brinzanescu - cercetator stiintific gradul I la Institutul de Matematica "Simion Stoilow" din cadrul Academiei Romane, Prorector al Scolii Normale Superioare Bucuresti, construita dupa modelul prestigioasei Ecole Normale Superieure - Paris. "Tinerii au tendinta de a umbla dupa lucruri facile, nu dau nicio importanta faptului ca o cunoastere foarte buna a unui domeniu le ofera o garantie inclusiv a slujbei lor si a rolului pe care ei pot sa-l joace in societate", declara, acum doi ani, Vasile Brinzanescu.

Tema prezentarii TEDxCERN@IFIN-HH Simulcast: "SNSB: A School of Advanced Studies".

  • Scoala Normala Superioara, Paris, a fost creata in 1794 si a fost reformata de Napoleon. A reorganizat toata viata sociala si culturala a Frantei, aducand-o la un nivel foarte inalt.
  • Gazeta Matematica din Romania este un al doilea actor foarte important in aceasta poveste pe care v-o spun. Ce legatura are cu Napoleon, veti spune? Oamenii care au pus bazele ei au dezvoltat o competitie si au transformat-o in scoala.
  • Toata lumea stie de fenomenul brain-drain din Romania, mai ales in domeniul matematicii.
  • Ajungem in jurul anului 2000, unde avem de-a face cu 3 actori, toti tineri matematicieni: Nicusor Dan, Sergiu Moroianu si Andrei Moroianu. Ei au decis sa faca ceva pentru a opri plecarea cercetatorilor din domeniul matematicii
  • Sa formeze cercetatori de nivel inalt si sa faca un centru de cercetare stiintifica
  • In ce priveste Scoala Normala Superioara Bucuresti, aici studentii nu platesc, ci sunt platiti in functie de notele pe care le iau la examinari
  • Ai nevoie de 1000 de matematicieni ca sa ai 100 buni, din care sa ai 10 foarte buni si din care sa ai 1 geniu

Livius Trache, Directorul Stiintific al Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara - Horia Hulubei:

  • Sunt foarte bucuros ca IFIN-HH este gazda primului TEDxCERN. Institutul nostru este decis sa fie in fruntea comunitatii stiintifice si sa aduca stiinta in fata oamenilor.
  • La institut avem in jur de 600 de angajati, jumatate dintre ei cercetatori, chimisti, fizicieni, biologi.

Citeste aici mai multe despre eveniment