Un academician cu cetatenie romana si americana, Adrian Toader-Williams, a trimis la NASA un proiect de cercetare a stabilitatii si protectiei alimentelor fata de efectele radiatiilor cosmice in zborurile spatiale, pentru a ajuta astronautii sa foloseasa hrana mai rezistenta la impactul radiatiilor. Adrian Toader-Williams a declarat, duminica, pentru Mediafax, ca lucreaza de peste 16 ani la proiectul de cercetare pe care l-a trimis la NASA.

"Lucrez la acest proiect din 1997, iar la dosar de peste sase luni, si l-am trimis, duminica, la NASA, pentru a ma incadra inainte de data limita de 1 iulie. Se pot depune proiecte de cercetare pentru obtinerea unor finantari din partea NASA doar de trei ori pe an, la 1 martie, 1 iulie si 1 noiembrie. Proiectul de cercetare se refera la studierea stabilitatii si protectiei produselor alimentare fata de efectele radiatiilor cosmice in misiunile si zborurile spatiale care implica prezenta omului. Aceste alimente sufera transformari cu potential toxic, iar acest lucru trebuie elucidat. Cercetarile i-ar ajuta pe cosmonauti prin folosirea anumitor alimente si modul lor de conservare in containere speciale, mai rezistente la impactul radiatiilor cosmice. Avand in vedere ca am doua masterate si un doctorat, plus titlul de academician, cred ca sunt destul de calificat pentru a aborda o astfel de tema", a spus Toader-Williams.

Academicianul a subliniat ca este foarte importanta stocarea alimentelor in spatiu, in conditiile in care radiatiile cosmice ar avea efecte negative asupra lor si, implicit, asupra echipajelor umane.

"In spatiu, si corpul uman este expus la radiatii, dar el are un sistem de aparare, un sistem imunitar, care, in urma unor mutatii ce au loc in organism, are capacitatea de a identifica celulele bolnave si a le inlocui. Aceasta problema nu a fost pusa pana acum, ce se intampla cu alimentele care nu au niciun sistem de aparare in fata radiatiilor cosmice. Eu suspectez ca valoarea lor nutritionala este compromisa, nu numai ca ar putea sa nu mai fie atat de nutritive, dar, mai mult, se pot forma conglomerate, lanturi de molecule cu caracter toxic, cu efecte negative asupra sanatatii echipajelor umane din statiile si zborurile spatiale. Sa ne gandim in perspectiva, ca peste 20-30 de ani poate vor avea loc zboruri interplanetare, iar protectia alimentelor in navele spatiale va fi una extrem de importanta", a explicat academicianul.

El crede ca aceste cercetari ar putea ajuta si pe Pamant, la intelegerea efectelor oxidative ale carnii.

"Daca iei o bucata de carne si o tii in congelator, o poti scoate si o poti manca dupa o saptamana. Dar dupa un an, chiar daca a stat la minus 40 de grade, nu o mai vrea nimeni. Ce s-a intamplat acolo? Au avut loc fenomene fizico-chimice care tin in mod direct sau indirect de radiatiile cosmice", a mentionat Toader-Williams.

***

Adrian Toader-Williams s-a nascut la Medgidia, in anul 1956, iar la 16 ani, in 1972, a castigat medalia de argint la Targul International de Inventii la Tokyo cu proiectul unei pompe electromagnetice cu flux continuu, fara rotor.

La 23 de ani, in 1978, a emigrat in SUA, ca dizident politic care a facut parte din Miscarea "Paul Goma". In SUA, s-a stabilit in California, unde, la varsta de 42 de ani, in 1998, a absolvit Santa Monica College si a obtinut o diploma in stiinte generale. In perioada studentiei a fost presedintele Asociatiei Studentesti a Colegiilor de Stat din sudul Californiei si a raspuns de problemele a peste 1,3 milioane de studenti.

Dupa dobandirea cetateniei americane, in 1982, si-a schimbat numele in Adrian Williams, dar foloseste numele Adrian Toader-Williams in scrierile stiintifice.

In 1998 s-a reintors in Romania, s-a stabilit la Cluj-Napoca si si-a luat doua diplome de master, in Gestiunea durabila a zonelor montane, la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, si in Managementul calitatii alimentelor la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca.

Citeste intreg materialul despre Adrian Toader-Williams pe Mediafax