O problema de logica postata pe Facebook de un prezentator TV din Singapore, Kenneth Kong, a pus in dificultate numeroase persoane din intreaga lume, dand nastere la intrebarea daca intr-adevar asta se asteapta de la elevii din Singapore, relateaza BBC. Problema le cere elevilor sa afle cand e ziua de nastere a unei fete pe nume Cheryl, folosindu-se de cateva indicii minime pe care personajul le-a dat prietenilor sai, Albert si Bernard.

Ziua de nastere a lui CherylFoto: BBC/ Kenneth Kong

Initial, problema care a ajuns sa fie cunoscuta drept "Ziua de nastere a lui Cheryl" a fost prezentata drept un test pentru copiii de 11 ani, insa ulterior s-a aflat ca ea a fost adresata elevilor cu varste de 15 ani care au luat parte la olimpiada de matematica SASMO (Singapore and Asian Schools Math Olympiad).

Organizatorii arata ca testul se adreseaza unui esantion de varf de 40% si vrea sa "cearna elevii cei mai buni", adaugand ca "este important sa clarificam (acest lucru - n.red.) astfel incat parintii din Singapore sa nu inceapa sa se ingrijoreze prea tare".

Directorul executiv al SASMO Henry Ong a aparat problema, aratand ca exista "un loc in viata de zi cu zi si la munca pentru un anumit tip de gandire logica si analitica".

"Nu spunem ca problema este pentru fiecare elev. (...) Dar daca acest tip de probleme poate fi folosit pentru a-i forta pe studentii mai buni sa isi cizeleze abilitatile analitice, de ce nu?", arat Ong.

SASMO a indicat si solutia corecta la problema: 16 iulie. Totodata, organizatorii au respins o "solutie alternativa" care dadea drept rezultat data de 17 august, explicatia lor fiind: "Daca Bernard nu a spus ca nu stie cand e ziua lui Cheryl, atunci cum stia Albert ca Bernard nu stie?".