Romanca Viviana Gradinaru, cercetator principal la California Institute for Technology, se numara printre cei 105 castigatori din acest an ai ''Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers'', cea mai inalta distinctie acordata de conducerea SUA tinerilor specialisti in domeniul cercetarii stiintifice si tehnologice, anunta un comunicat de presa al Presedintiei SUA, care precizeaza ca inmanarea premiilor va avea loc intr-o ceremonie organizata la Washington in primavara acestui an, informeaza Agerpres.

Viviana GradinaruFoto: bbe.caltech.edu

"Acesti cercetatori aflati la inceputul carierei lor sunt deschizatori de drum pentru eforturile noastre de a face fata si de a intelege provocari pornind de la schimbarile climatice pana la sanatate si bunastare", a afirmat presedintele american, Barack Obama, care i-a felicitat pe laureati si i-a incurajat sa fie in continuare un exemplu ''al incredibilei ingeniozitati a poporului american''.

Absolventa a Facultatii de Fizica, Viviana Gradinaru are un doctorat la prestigioasa Universitate Stanford din SUA si este profesor asistent la California Institute for Technology. Ea a devenit celebra prin obtinerea unor soareci cu piele si organe complet transparente. In acest fel, se deschide calea pentru o mai buna intelegere a interactiunilor dintre creier si corp, pentru posibilitatea unui diagnostic clinic mai precis si pentru o mai buna monitorizare a bolilor, dupa cum a explicat Viviana Gradinaru, citata de ziarul britanic "The Independent" la 1 august 2014.

Aceste premii au fost instituite in 1996, de presedintele de atunci al SUA, Bill Clinton, castigatorii fiind recompensati pentru cercetarile lor stiintifice inovative, precum si pentru angajamentul lor in beneficiul comunitatii.