O echipa de cercetatori de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca a inventat "Golden Jelly", un jeleu de portocale, capsuni si cocos, cu nanoparticule de aur, acestea avand caracteristici antibacteriene si antioxidante, transmite Mediafax.

Trei cercetatori de la USAMV Cluj-Napoca au inventat reteta de jeleu de fructe cu nanoparticule de aur in cadrul lucrarii de licenta al unuia dintre ei, student din anul IV de la Facultatea de Stiinta si Tehnologia Produselor Alimentare, Adrian Martau.

Acesta a declarat, miercuri, ca a dorit sa obtina o lucrare de licenta cat mai speciala, prin care sa aduca un plus atat din punct de vedere al sanatatii cat si tehnologic.

"Prin adaugarea de nanoparticule de aur la jeleul din fructe - portocale, capsuni si cocos, se prelungeste durata de valabilitate a produsului, iar aceste nanoparticule au si caracteristici antibacteriene si antioxidante. Am folosit extracte naturale, compusi biologici activi. Sper ca este un proiect inovativ si sa il regasim pe piata, in alimentatie, ca desert. Am putea extinde durata de valabilitate fara sa intervenim asupra valorii nutritive. In jeleurile obisnuite se adauga cantitati mai mari de zahar, depasind 30%, pe cand la acest produs zaharul este sub 15%. M-am gandit sa aiba denumirea <>, daca tot vorbim de aur", a spus studentul.

Dan Vodnar, unul dintre coordonatorii echipei, a declarat la randul sau, ca ideea folosirii nanoparticulelor de aur a fost gandita sa aduca un plus de valoare jeleurilor care exista pe piata la ora actuala, care contin zahar, gelatina si aditivi alimentari.

"Ideea acestui jeleu cu care venim noi acopera un segment de piata al consumatorilor care isi doresc jeleuri din extracte naturale. Utilizam pectina, nu gelatina, extracte naturale din fructe si plante. Este o idee dezvoltata la nivel de laborator si ne propunem sa continuam cercetarile si speram sa obtinem un proiect de cercetare pentru a-l dezvolta si a-l duce cat mai aproape de zona de industrie", a spus Vodnar.

Loredana Leopold, sef lucrari la Facultatea de Stiinta si Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV, al doilea coordonator al echipei, a explicat ca nanoparticulele de aur se folosesc pe scara larga in domeniul medical, farmaceutic si alimentar.

"Sinteza de nanoparticule folosita in jeleuri din acest proiect are la baza sare de aur, dizolvata in apa, si care se reduce cu un extract de usturoi, ceea ce ii da o biocompatibilitate mai mare. Nu sunt toxice aceste nanoparticule de aur folosite", a precizat Leopold.

Aceasta a mentionat ca sarea de aur costa circa 100 de euro gramul, cantitate care ajunge si un an de zile pentru diverse cercetari si experimente.