Tratamentele pentru cancer, cum ar fi chimioterapia și radioterapia, pot de multe ori să dăuneze ovarelor și să ducă la infertilitate. Un mod în care femeile își pot păstra șansele de a concepe un copil este un transplant de țesut ovarian, potrivitBBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Această metodă presupune ca tot ovarul sau doar o parte să fie îndepărtat și înghețat, astfel încât să poată fi folosit ulterior. În prezent, este singura metodă de conservare a fertilității disponibilă pentru fetele la care nu a început încă ovulația.

Există însă un risc mic ca, la persoanele care suferă de cancer, țesutul ovarian să conțină celule canceroase, crescând șansele de revenire a bolii atunci când are loc transplantul. Acest risc, deși "foarte scăzut", în cazul femeilor cu anumite forme de cancer, cum ar fi leucemia, scade șansele de reușită ale transplantului.

Pentru a elimină acest risc, oamenii de știință de la Rigshospitalet din Copenhaga, Danemarca, au luat foliculi ovarieni și țesut ovarian de la pacienți care fac tratament pentru cancer. Apoi au îndepărtat celulele canceroase din țesutul ovarian, lăsand în urmă un "schelet" format din proteine și colagen.

Ei au reușit să crească foliculii ovarieni pe acest schelet. Ovarul artificial a fost apoi transplantat la șoareci, unde a fost capabil să susțină supraviețuirea și creșterea celulelor ovariene.

Experții au declarat că tehnică "interesantă" trebuie testată la om. Ei au spus că ar putea prezența destule avantaje fată de alte tratamente de fertilitate.

Stuart Lavery, ginecolog la Spitalul Hammersmith, a declarat că transplanturile de țesut ovarian ar permite femeilor să rămană însărcinate "în mod natural", spre deosebire de FIV, metoda prin care ovulul este fertilizat într-un laborator și apoi reintrodus în uter.