Celulele stem recoltate din sangele placentar pot trata, in prezent, diferite forme de boli maligne ale sangelui, cum ar fi leucemia. Este vorba de un tratament cu propriile celule ale pacientului. Celulele stem au intrat intr-un proces alert de cercetare si, peste cativa ani, alte boli ar putea fi tratate cu aceste celule. In 2006, s-a efectuat prima recoltare de sange placentar din Romania, iar luna trecuta, Cord Blood Center a deschis o banca de celule stem si in Bucuresti. Managerul companiei, medicul Sergiu Habago, a stat de vorba cu HotNews.ro despre importanta prelevarii sangelui placentar, la ce foloseste o astfel de prelevare si care sunt costurile unui astfel de serviciu.

Pe scurt:

  • Cel mai important pentru sangele placentar este sa fie pastrat din momentul recoltarii pana in momentul procesarii in conditii optime, optime insemnand ca este pastrat la o temperatura de +4 grade C, refrigerat, nu congelat
  • Utilizarea sangelui placentar este rezervata exclusiv afectiunilor maligne sau cu evolutie maligna a sangelui, cu alte cuvinte cancerele de sange cele mai multe, leucemiile, limfoamele.
  • Acest serviciu de bio-conservare a sangelui placentar la nastere, este valabil in Romania incepand din 2006.
  • Prima banca de sange placentar din Romania a fost inaugurata in luna iunie 2008 la Cluj
  • Aceste celule stem pot fi luate din doua surse: fie din maduva osoasa a unui donator daca este compatibil,fie din sangele placentar

Celulele stem reprezinta materia prima intr-un transplant de maduva osoasa

Utilizarea sangelui placentar este rezervata exclusiv afectiunilor maligne sau cu evolutie maligna a sangelui, cu alte cuvinte cancerele de sange cele mai multe, leucemiile, limfoamele.

Celulele stem reprezinta materia prima intr-un transplant de maduva osoasa. Ce inseamna un transplant? Inseamna distrugerea maduvei hematogene care produce sange fie prin iradiere ancorporiala, fie prin chimio-terapie sau metode combinate, distrugerea acesteia in totalitate si inlocuirea ei cu celule stem care se grefeaza pe maduva osoasa si vor fi ele producatoarele de sange.

Aceste doua celule pot fi luate din doua surse: fie din maduva osoasa a unui donator daca este compatibil, dar probabilitatea ca doua persoane care n-au nicio legatura de sange una cu alta, este foarte mica, fie din sangele placentar.

Sangele placentar are o groaza de avantaje, bine are si un dezavantaj. Este putin si atunci trebuie sa recuperam tot, iar prin metodele de procesare cel mai bine ar fi sa facem in asa fel sa nu mai pierdem si noi ceva. La orice metoda de procesare folosita, este o mica pierdere celulara.

Exista mai multe tehnici de procesare, cea pe care o folosim noi pentru banking familial este o tehnica fara reducere de volum si inseamna un cost mai mare pentru ca volumul final este mai mare si atunci spatiile stocatoare sunt mai mari. Nereducerea acestui volum face ca pierderea celulara sa fie cat mai mica. Viabilitatea celulara este situata cel mai adesea undeva la 96-98% si numarul de celule prezervate este maxim. cea mai mare prostie ar fi ca sa economisim si noi 50 de euro si sa mai pierdem si noi din ele.

Ce trebuie sa faca mama?

Sergiu Habago
Sergiu Habago
Foto: HotNews.ro
Daca doreste sa i se recolteze sangele placentar la nasterea copilului, in primul rand trebuie sa se documenteze, sa stie ce face, nu neaparat sa faca lucrul asta pentru ca este o moda si a facut-o si vecina. Nu este oblicatoriu.

Bankingul de sange placentar este un serviciu medical de preventie. O sursa foarte buna de documentare este internetul. Dupa ce mama s-a decis ca vrea sa faca acest lucru, ar trebui sa analizeze ofertele de pe piata. Nu suntem singurii care oferim acest serviciu, exista alte 4 companii care ofera acest serviciu. Mama isi alege compania care vrea sa-i furnizeze acest serviciu.

Costurile in cazul companiei noastre sunt de 3270 de RON, undeva la 700 si ceva de euro. Acest pret este platit dupa nastere la aproximativ 2-3 luni, cand primesc certificatul, buletinul de analiza din laborator, acel certificat care atesta ca sangele recoltat este apt pentru a fi folosit pentru transplant si pana la ce limita. In momentul in care se primeste acest certificat, se primesc si facturile pentru serviciile pe care le-au contractat. Plata se poate face integral sau in mai multe rate, deocamdata in 3, cochetam cu ideea de a mari intervalul pana la 6 rate lunare calendaristice. Este unul din cele mai mici preturi din Europa, desi calitatea serviciilor este la un nivel foarte inalt. Nu incercam sa oferim servicii de lux, ci cat de cat abordabile. Mai exista o taxa anuala de depozitare care acopera practic acel consum de azot, aceea completare din stocatoarele de depozitare definitiva.

Pretul de depozitare este de 90 de lei pe an plus TVA. Aceasta taxa se va majora putin spre a doua jumatate a anului in curs. Din cauza devalorizarii euro, pretul azotului a scazut semnificativ. Toate preturile fiind in lei, am incercat sa nu le corelam, sa le pastram in lei.

Cand se hotaraste cu ce companie vrea sa lucreze, trebuie sa se adreseze companiei pe care au ales-o. Trebuie sa sune la un numar de call center sau sa se duca la sediul companiei. Ar fi bine sa primeasca raspunsuri la toate intrebarile pe care le-ar putea avea. Vor primi contractele, orice contract e bine sa-l citesti ca regula generala. Trebuie sa discute orice nelamurire pe care o au referitor la contract.

Dupa ce au luat aceasta decizie si au semnat contractele, vor intra in posesia kitului de recoltare. kitul de recoltare este sigilat. Nu au voie sa umble in interiorul lui. Acel kit de recoltare va fi dus in sala de operatie. Cand vine momentul nasterii, e foarte bine sa nu uite kitul de recoltare acasa, de aceea sfatuim viitoarele mamici sa-l pastreze langa usa impreuna cu bocceluta de spital. Trebuie sa anunte medicul cu care va naste ca doreste prelevare de sange placentar.

Orice medic din Romania in momentul asta stie sa recolteze, sper sa nu mai exista vreun medic obstretician care sa nu stie cum sa recolteze sange placentar. In cazul improbabil in care apar complicatii la nastere, sanatatea mamei si a copilului sunt cele mai importante. Recolatarea de sange placentar nu este dureroasa si nu implica niciun fel de risc pentru mama sau pentru fat.

Recoltarea se face dupa sectionarea cordonului ombilical, copilul este dat la neonatolog. La o nastere naturala urmeaza o perioada de asteptare pana la delivrenta placentei. Momentul de recoltare este intre aceste intervale. Este un moment obstretical mort in care obstreticianul nu are nimic de facut. La o cezariana lucrurile stau oarecum diferit. Medicul obstetrician va face recoltarea. In cazul unei hemoragii, a unei complicatii majore, medicul obstretician abandoneaza prelevarea de sange placentar si se ocupa de mama si de fat. Este normal si este logic, dar mama trebuie sa constientizeze si acest lucru. Foarte rar se poate intampla ca prelevarea sa nu poata avea loc.

In ce consta prelevarea de sange placentar

Dupa spalarea si dezinfectarea cordonului ombilical, se face punctionarea vaselor ombilicale, iar recoltarea se face intr-un sistem inchis, intr-o punga de recoltare speciala. Este o recoltare gravitationala, curge din vasele ombilicale in cordonul ombilical care se situeaza intr-un plan mai jos. Dupa recoltare, medicul obstetrician, pregateste sangele pentru transport, face impachetarea, se completeaza toate formularele, dupa care sangele placentar este pus in frigider. Exista frigidere speciale pentru sangele placentar in majoritatea spitalelor din tara, in Bucuresti in toate.

Este bine ca mama sa ne anunte si sa nu se bazeze numai pe spital. Timp de aproximativ 2-3 luni nu se mai intampla nimic, iar apoi vor primi de la noi un certificat de analiza de laborator cu un buletin care atesta viabilitatea sangelui placentar pentru transplant si o determinare calitativa si cantitativa: da este bun pentru transplant, dar cat este de bun, pana la ce limite, care este greutatea, cate celule sunt?

In tot acest timp sangele placentar este in primul rand procesat foarte repede, se face sampling, se fac insamantari, se determina viabilitatea, se fac examinari paraclinice de bactereologie, de inumo-histochimie pentru ca este foarte important ca sangele sa fie sigur si bun si pentru a se evita transmiterea unor boli infectioase.

Dupa primirea facturilor, mamicile vor putea sa plateasca fie in urmatoarele 2 saptamani sau pot sa plateasca in mai multe rate lunare in functie de cum au ales in momentul semnarii contractului fara costuri suplimentare. Vor mai plati in fiecare an o taxa anuala de depozitare, care este tot in lei.

Sergiu Habago
Sergiu Habago
Foto: HotNews.ro

Aproximativ 4-5% dintre recoltari sunt ratate, fie nu se poate recolta, fie sangele placentar este contaminat si atunci este neutilizabil. Nicio procedura medicala nu este perfecta, nimic nu are succes in astfel de situatii. Aceasta situatie nu ni se datoreaza noua, contaminarea este cel mai frecvent bacteriana, produsa in momentul recoltarii. Pentru ca la o nastere naturala, cordonul ombilical impreuna cu copilul, trec prin vagin, trec prin pelvis si in mod normal acolo exista o flora. Flora care va contamina intotdeauna cordonul ombilical. Noi il spalam si-l dezinfectam, ca orice dezinfectare chimica, are o rata de succes de 96-98%. In situatia in care sangele este contaminat, noi il pastram in continuare, dar mama este exonorata de la plata oricaror taxe pentru ca folosim acel principiu: platesti pentru ceea ce primesti.

Situatia in care familia are nevoie de sangele placentar

Dorim sa nu se ajunga la acest pas niciodata, dar se ajunge uneori. Familia trebuie sa ne contacteze, sa ne dea toate informatiile, inclusiv spitalul unde va avea loc transplantul, noi luam legatura direct cu spitalul. Am avut pana acum 8 cazuri in Slovacia pana in acest moment. In Romania am avut 2 cazuri: o leucemie si un neuro-blastom. Din nefericire la leucemie era vorba de frati, si in ambele situatii nu a existat compatibilitate. Probabilitatea de compatibilitate intre 2 frati este de 25%.

De ce este nevoie de o banca de celule stem?

Este nevoie pentru ca mamicile care vor sa apeleze la acest serviciu sa aiba o alternativa si aici, sa nu apeleze in strainatate cum s-a intamplat pana acum. Acest serviciu de bio-conservare a sangelui placentar la nastere, este valabil in Romania incepand din 2006. Intamplator tot noi am inceput. Acest serviciu e solicitat de mamici pentru ca reprezinta o sansa in plus pentru copilul respectiv in eventualitatea cat mai rara, dar din pacate destul de frecventa a unei boli de sange: cancer de sange, leucemie maligna, situatie in care sansa unui copil este transplantul hematopogic.

Am oferit acest serviciu in Romania cu depozitate in Slovacia. In Bratislava exista a 4-a astfel de banca din lume, exista din 1997 cu traditie foarte veche.



Asa a aparut prima banca de sange placentar din Romania care a fost inaugurata in luna iunie 2008 la Cluj. De ce am deschis o a doua la Bucuresti? E o continuare fireasca, Bucurestiul reprezinta o aglomeratie urbana si economica, reprezinta totusi centru de referinta in domeniul medical din Romania. Chiar daca Clujul a venit tare din spate, eu sunt clujean si mi-e greu sa recunosc.

Cel mai important pentru sangele placentar este sa fie pastrat din momentul recoltarii pana in momentul procesarii in conditii optime, optime insemnand ca este pastrat la o temperatura de +4 grade C, refrigerat, nu congelat, si sa fie procesat in cel mai scurt timp. Daca este pastrat refrigerat, el rezista in cele mai bune conditii pana la 72 de ore, maxim 96 de ore. Desi in acest interval incep sa apara disfunctii celulare. Daca nu este refrigerat dupa 24 de ore, nu mai e ok.

Investitia pe laboratorul din Bucuresti a fost de 1 milion 136 de mii de euro. Investitia continua pentru ca avem stocatoarele de azot care pentru anul in curs sunt venite deja, altele urmeaza sa vina, vin cu o cadenta de 2 ori pe luna. Investitia continua pentru ca tot timpul iti trebuie echipamente pentru mai departe. Un stocator care costa 35.000 de euro pentru noi este doar un ambalaj.

Cum s-a nascut aceasta idee?

Am fost implicat in realizarea primei recoltari de sange placentar din Romania in 2006. Ideea mi-a venit vazand in alta parte, vazand afara. Am ajuns sa-i cunosc pe cei care conduc banca de sange placentar de la Bratislava si impreuna cu ei am oferit acest suport si in Romania. In 2004 a existat initiativa, Cord Blood Center exista din 2004. In 2005 a fost autorizata si abia in 2006 am inceput sa facem recoltari de sange placentar pentru ca la vremea respectiva eram inafara spatiului comunitar si era vorba de transport transfrontalier de produse biologice, si-atunci a durat. A fost nevoie de aprobari din partea tuturor statelor prin care se facea tranzitul.

Din 2007 totul s-a simplificat odata cu intrarea in Uniunea Europeana, am inceput demersurile pentru realizarea primei banci de celule stem din Romania. Lucrurile au mers mai greu la inceput, a fost problema de finantare, iar in luna iunie 2008 reuseam sa finalizam banca de la Cluj si o inauguram. Spre sfarsitul anului 2008 a urmat proiectul de banking public.

In orice economie in care functionezi este de bun-simt sa dai ceva inapoi, si acel dat ceva este pentru societatea in care functionezi. Am inregistrat succes si ne bucura acest lucru, si ne mandrim cu el. In a doua jumatate a lui 2008, a inceput investitia la Bucuresti. Oarecum tot timpul am fost in constructia unui laborator, n-am prea avut timp de respiro.

Avem pana acum in jur de 8.000 de clienti in Romania, iar in total la nivel de grup Cold Blood Center exista peste 50.000.