O harta interactiva a eclipsei solare din 20 martie si care arata utilizatorilor exact cat de intuneric va fi in orice punct de pe glob, ora exacta de incepere a eclipsei, maximul de eclipsare, durata sau pozitia Soarelui a fost realizata de o echipa de romani de la un start-up din Brasov.

Eclipsa de soare din 20 martie 2015 - harta interactivaFoto: Kronpass

Harta a fost realizata de doi romani din Brasov care au lansat Kronpass, un start-up care se ocupa de cadastru, topografie, cartografie si GIS.

"Harta e simpla, dar utila pentru ca afiseaza regiunile afectate de eclipsa (totala si partiala) sub forma unei heatmap, dar mai ales pentru ca pe baza coordonatelor punctului pe care se executa click, calculeaza caracteristicile locale ale eclipsei (tipul, magnitudinea, gradul de obscurare, orele de incepere si incheiere, durata, ora de maxim, azimutul si altitudinea soarelui)", explica Ionut Pascu, unul din autorii hartii.

Vezi aici HARTA INTERACTIVA cu informatiile despre eclipsa de soare din 20 martie 2015

Eclipsa Solara din 20 martie pe glob

Eclipsa Solara din 20 martie pe glob

Foto: NASA

In Romania eclipsa de soare va fi una partiala si va putea fi observata pe teritoriul tarii intre orele 10:45 - 13:05, maximul fiind in jurul orei 11:55, dupa cum explica cercetatorul Adrian Sonka de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", pe blogul de stiri al institutiei.

Potrivit sursei citate, acoperirea Soarelui de catre Luna va varia in functie de locul observatiei, fiind mai scazuta in sudul tarii si mai ridicata in nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat intre 40 si 55%.

La Bucuresti eclipsa va incepe la 10:48, are maximul la 11:55 si se termina la 13:04, cu o acoperire a Soarelui de 43%.