Cel mai puternic laser din lume - ELI Romania - va duce la realizarea in jurul Bucurestiului a unui cluster stiintific de o amploare fara precedent pentru tara noastra, a declarat managerul proiectului, profesorul Nicolae Zamfir. Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) va fi construit pe terenul Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara si "nu va fi Razboiul Stelelor, aplicatiile vor fi toate civile, dar asta nu inseamna ca rezultatele noastre nu vor fi folosite si de cei care au studii in domeniul acesta", a afirmat Zamfir.

ELI RomaniaFoto: ELI-NP.ro

Profesorul Nicolae Zamfir, director general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" si manager al proiectului ELI in Romania, a vorbit despre acest proiect in cadrul unei dezbateri publice privind crearea unui cluster stiintific in orasul Magurele, judetul Ilfov.

Proiectul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) "aduce ceva nou in cercetarea stiintifica romaneasca" si "trebuie sa aiba un impact puternic in economie". "Speram ca ELI sa fie punctul de start intr-un asemenea proiect si in 5-6-7 ani de aici inainte sa avem in jurul Bucurestiului un parc stiintific. Ar fi prima oara cand in jurul Bucurestiului ar exista o concentrare de asemenea amploare", a declarat Nicolae Zamfir.

Nicolae Zamfir

Nicolae Zamfir

Foto: Agerpres

Acesta a explicat ca ELI-NP va fi construit pe terenul Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara din Magurele, "unde timp de 60 de ani nu a fost construit nimic". "Nu va fi Razboiul Stelelor, aplicatiile vor fi toate civile. Dar asta nu inseamna ca rezultatele noastre nu vor fi folosite si de cei care au studii in domeniul acesta. Dar centrul va fi complet civil", a precizat managerul proiectului pe Romania. Potrivit oficialului, "in 2017 speram ca acest centru sa fie functional".

In prezent se deruleaza procesul de licitatie publica a constructiei civile - constructia cladirii unde va fi laserul - iar termenul pentru depunerea ofertelor este 17 decembrie. "Licitatia este electronica, nu vom sti decat in ziua limita cati si cine sunt cei care depun ofertele. De obicei nicio firma nu vine inainte, cu toate ca atunci este termenul limita de depunere. Toata lumea vine in ultima zi. Este licitatie deschisa, toata documentatia este pe SEAP si raspundem solicitarilor. Sunt unele solicitari pertinente, altele denota ca unii nu citesc intreaga documentatie, dar merge foarte bine", a declarat pentru HotNews.ro Nicolae Zamfir.

  • Detaliile despre constructii se pot gasi in Proiectul Tehnic care este parte a documentatiei de atribuire pentru licitatia publica pentru constructii, lansat la inceputul lunii august, aflat pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) pe pagina www.e-licitatie.ro cu nr. 137.848/1.08.2012.

Managerul proiectului ELI-NP a precizat ca pana acum "au fost doua contestatii, una la inceput, in prima saptamana, si una saptamana trecuta in care o firma dorea pur si simplu anularea licitatiei fara sa spuna motivul. Consiliul pentru solutionarea licitatiilor a dat verdictul: nu exista motiv pentru suspendare sau pentru anularea licitatiei, pentru ca totul a decurs legal, fara niciun fel de problema. Fiind interesul si vizibilitatea atat de mare, atunci sunt suficient de multe opinii".

"Daca decurge totul normal, in 17 decembrie se deschid ofertele. Probabil ca analiza va fi in jur de 6 saptamani pentru ca inclusiv partea de documentatie este complexa", a explicat Zamfir. Acesta a afirmat ca, desi Comisia Europeana a aprobat finantarea proiectului, "noi trebuie sa avem un contract cu autoritatea de management romaneasca, pe care speram sa-l semnam cat de curand, pentru ca au trecut deja 2 luni (de cand Comisia Europeana a aprobat finantarea proiectului ELI Romania - n.red.)", a sustinut Zamfir.

Dupa semnarea acestui contract se pot face si angajari. "Toate angajarile vor fi anuntate in jurnalele internationale, speram sa fie si straini, si romani din strainatate si de aici. Toate aceste posturi se vor ocupa de-a lungul a 5 ani, astfel incat in 2017 sa fie peste 200 de cercetatori. Toate aceste posturi sunt noi, deci nu se vor face transferuri de la institutele existente", a afirmat directorul general al Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei". In cadrul unei intalniri online cu cititorii HotNews.ro, Nicolae Zamfir a explicat ca salariile celor peste 200 de cercetatori care vor fi angajati vor fi "asigurate de proiectul finantat prin fonduri structurale".

Arhitectul Vlad Cavarnali: Am avut discutii cu Metroul Bucuresti sa scoatem prin Aparatorii Patriei metroul la suprafata si sa finantam partea de sud a Centurii Bucuresti, incercand sa cream statii intr-o legatura directa cu Aeroportul Otopeni

Prezent la dezbatere, arhitectul Vlad Cavarnali, membru in Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei, a declarat urmatoarele:

  • 
Accesibilitatea la acest proiect este prioritara
  • Accesibilitatea se genereaza pe mai multe paliere, unul dintre ele fiind un proiect de transport public integrat care se poate face din fonduri europene in perioada 2014-2020 in concordanta cu finantarile publice.
  • Exista variante in care transportul public poate fi adus la Magurele foarte usor. Am avut discutii cu Metroul Bucuresti ca sa scoatem prin Aparatorii Patriei metroul la suprafata si sa finantam partea de sud a Centurii Bucuresti, incercand sa cream diverse statii prin reabilitarea celor existente intr-o legatura directa cu Aeroportul Otopeni.
  • Aeroportul Otopeni are o importanta foarte mare, avand in vedere capacitatea, cei 3000 de specialisti estimati a veni in prima faza la proiect.
  • Exista 2 faze stabilite prin care putem finanta acest proiect: pe faza I in legatura directa cu Aeroportul Otopeni si mai departe am putea discuta despre Centura de est a caii ferate
  • Exista o faza in care partea de nord a Institutului de Fizica Nucleara ar primi o functiune complementara, un centru de cercetare cu o legatura directa cu calea ferata, ceea ce implica infiintarea unei gari chiar pe Centura - poate fi un proiect integrat de transport public pe fonduri europene si vom incerca sa indeplinim toate cerintele pentru a putea primi acesti bani
  • Exista varianta in care in etapa II discutam despre valorificarea intregului areal. In aceasta etapa ne propunem sa ne concetram asupra zonelor de locuit.

Si presedintele Consiliului Judetean Ilfov, Marian Petrache, a fost prezent la dezbatere. Intrebat ce se intampla cu drumurile care leaga Bucurestiul de Magurele si care sunt departe de cea mai buna conditie, el a declarat: "Asta e starea de fapt, imi asum si sper sa rezolv cat mai repede", a raspuns presedintele CJ Ilfov.

Despre ELI-NP - Laserul de la Magurele

Amintim ca in luna septembrie Comisia Europeana a anuntat ca a aprobat finantarea proiectului ELI-NP - cel mai puternic laser din lume care va fi construit la Magurele. Este vorba despre finantarea pentru prima parte a proiectului, de 180 de milioane de euro, urmand ca restul de bani pana la 356 de milioane de euro cat costa proiectul integral sa fie eliberati in urmatorul exercitiu financiar european multianual, care incepe din 2014.

Constructia va avea o suprafata de peste 68.000 de metri patrati, va avea subsol, parter si 5 etaje. Durata de realizare a investitiei este de 55 de luni.

Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect paneuropean de cercetare stiintifica initiat in 2005, in cadrul caruia 13 tari europene colaboreaza pentru construirea celui mai puternic laser din lume. Cehia, Romania si Ungaria sunt statele gazda care vor construi fiecare cate o parte din acest proiect. Mai exact, in cele trei state se vor construi mai multe lasere. Este vorba despre trei proiecte complementare, fiecare tara urmand sa realizeze cercetari in ceea ce priveste lumina de mare intensitate, fiecare insa intr-un anumit domeniu de studiu. ELI-NP, complexul care se va construi la Magurele, are ca obiectiv aprofundarea fizicii nucleare folosind fascicule laser cuplate cu gamma.

Dintre cei trei piloni ai proiectului ELI, pilonul a carui constructie revine Romaniei, ELI - NUCLEAR PHYSICS (ELI-NP), este cel mai complex. ELI-NP se va construi in orasul Magurele, la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei". Prin acest proiect, in colaborare cu Cehia si Ungaria, Romania va dezvolta cel mai puternic laser din istorie si va dezvolta tehnologii superioare celor ale Organizatiei Europene pentru Cercetare Nucleara (CERN - European Organization for Nuclear Research), potrivit Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

Citeste si: