Balenele cu cu cocoașă– care se hrănesc cu krill, pești, zooplancton și calamari prin filtrarea apei de mare prin structurile lor speciale din gura – pot consuma de până la trei ori mai multă pradă decât se estimase anterior, a arătat un nou studiu, citat de Live Science.

HotNews.roFoto: Hotnews

Descoperirea ne-ar putea schimba înțelegerea modului în care nutrienții curg prin rețelele trofice oceanice. După ce se hrănesc adânc sub apă, balenele înoată în sus pentru a respira și a elibera cantități impresionante de fecale lângă suprafața oceanului. Acolo, fecalele de balenă bogate în fier acționează ca un îngrășământ pentru fitoplancton, organisme microscopice care atrag energie din lumina soarelui pentru a efectua fotosinteza. Fitoplanctonul fertilizat este apoi devorat de krill, care apoi este mâncat de balene și așa mai departe.

Dacă eliminați balenele din această buclă, fierul care se găsește în mod normal în excrementele lor s-ar depune pe fundul oceanului în fecalele de krill și carcasele de krill; la rândul său, acest lucru ar priva fitoplanctonul de la suprafață de fierul de care au nevoie pentru a se dezvolta.

Acest lucru poate explica de ce, după ce vânătorii de balene au ucis milioane de balene în secolul al XX-lea, populațiile de krill din zonele de vânătoare de balene au scăzut dramatic, scăzând cu peste 80% în părți ale Oceanului de Sud, de exemplu, au scris autorii studiului în studiu, publicat pe 3 noiembrie în revista Nature.

„Aceste animale sunt ingineri de ecosistem mai importanți decât credeam anterior”, prin faptul că contribuie la creșterea cantității de combustibil disponibil pentru întregul ecosistem, a spus primul autor Matthew Savoca, cercetător postdoctoral al Fundației Naționale de Știință la Stația Marina Hopkins de la Universitatea Stanford. Ajutând astăzi la conservarea populațiilor de balene cu fani, am putea contribui la restabilirea sistemului de reciclare a fierului odată deraiat de vânătoarea industrială de balene cu fanoane, a spus el.