Abilitatea câinilor de a urma comenzi verbale este un talent faimos al acestora însă un nou studiu arată că semnificația vocii stăpânului pentru patrupezi este mult mai mare decât simpla urmare a unor comenzi: ei au un atașament special față de vocea stăpânilor lor care generează activitate cerebrală similară cu a nou-născuților care își ascultă mama, relatează IFL Science.

Un golden retriever cu stapanul sauFoto: Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia Images

Această conexiune, descrisă într-un nou studiu publicat în revista NeuroImage, arată că patrupezii nu beneficiază doar în urma interacțiunilor fizice cu stăpânii lor, ci că beneficiază și în urma simplei ascultări a vocii lor.

Bebelușii umani prezintă un mecanism de recompensă legat de vocea mamei lor și sunt atașați de părinții lor nu doar în sensul că îi iubesc dar se și „agață” de aceștia pentru reasigurare în situații care nu le sunt familiare.

Cercetătorii care au realizat noul studiu au vrut să vadă dacă în cazul câinilor există mecanisme cerebrale la baza atașamentului lor față de stăpân, și dacă acestea sunt asemănătoare cu cele prezente la oameni.

„Este deosebit de entuziasmant să studiem mecanismele cerebrale din spatele atașamentului câine-stăpân deoarece ele ne pot ajuta să înțelegem cât de asemănătoare este această legătură unică între indivizi ai unor specii diferite cu alte relații bine cunoscute între membrii ai aceleiași specii (de ex. atașamentul bebeluș-mamă”, afirmă Anna Gábor, autoare principală a studiului.

„În urmă cu câțiva ani am descoperit că creierele câinilor sunt sensibile la verbalizare însă modul în care această sensibilitate este afectată de relația cu vorbitorul a rămas neexplorată până acum”, adaugă aceasta.

Câini și bebeluși

Cercetătorii au utilizat așa numitul „Test al situației stranii” care este folosit de jumătate de secol de psihologi pentru a face observații cu privire la comportamentul copiilor în absența celor care îi îngrijesc.

Ei au combinat această metodă cu imagistica prin rezonanță magnetică pentru a observa activitatea cerebrală a câinilor atunci când sunt lăudați de proprietar și de o altă persoană necunoscută și când aceștia le vorbesc pe un ton neutru.

Rezultatele au arătat că centrul de recompensă din creierul câinilor este mai sensibil față de vocea proprietarului comparativ cu a altor persoane, chiar dacă ele sunt cunoscute.

Cercetătorii au descoperit de asemenea că patrupezii care sunt mai atașați de stăpânii lor au prezentat un răspuns neurologic mai puternic față de vocea lor și că aceștia sunt recompensați chiar și când proprietarul nu este vizibil sau nu îi laudă.

Aceste noi constatări arată că relația dintre câini și proprietarii acestora este în multe feluri similară cu cea dintre un bebeluș și o mamă.

„Funcția de bază a atașamentului este de a ține individul dependent (bebelușul, câinele) în apropierea celui care îl îngrijește, afirmă Márta Gácsi, una dintre cercetătoarele implicate în studiu.

„Constatările noastre arată că și în cazul câinilor, la fel ca în cel al bebelușilor, nu doar interacțiunile pozitive cu cel care este îngrijitorul îi recompensează, ci și simpla ascultare a vocii sale pe un ton neutru”, subliniază Gácsi.

Citește și: