​Wally Funk, în vârstă de 82 de ani, îl va însoți pe Jeff Bezos în spațiu la bordul unui zbor al companiei sale Blue Origin, pe 20 iulie, devenind cea mai în vârstă persoană care călătorește în spațiu, a declarat compania joi, potrivit AFP.

Mary Wally Funk in 1985Foto: NASA

Mary Wallace „Wally” Funk (născută la 1 februarie 1939) este o fostă aviatoare americancă și prima femeie investigator de siguranță aeriană pentru Consiliul Național de Siguranță în Transporturi, prima femeie instructor de zbor civil la Fort Sill, Oklahoma și prima femeie inspectoare a Agenției Federale de Aviație.

Va fi al patrulea pasager pe primul zbor cu echipaj al companiei de turism spațial, alături de miliardar, fratele sau Mark Bezos, și câștigătorul unei licitații al cărui nume nu a fost încă dezvăluit.

Aceasta din urmă a pătit nu mai puțin de 28 de milioane de dolari la o licitație pentru a-l însoți pe Jeff Bezos în primul zbor de turism spațial Blue Origin programat pentru 20 iulie.

Lansarea din 20 iulie a navei New Shepard de la Blue Origin ar fi un moment de referință în timp ce firmele americane se străduiesc să se îndrepte spre o nouă eră a călătoriilor spațiale comerciale private.

Bezos, cel mai bogat om din lume și un pasionat de spațiu pe tot parcursul vieții, a luptat împotriva miliardarilor Richard Branson și Elon Musk pentru a fi primul care să călătorească dincolo de atmosfera Pământului.

"Punerea în spațiu a celui mai bogat om din lume și una dintre cele mai recunoscute figuri din afaceri este o reclamă masivă pentru spațiu ca domeniu de explorare, industrializare și investiții", a spus analistul Morgan Stanley Adam Jonas la începutul acestei luni.