Jeff Bezos ar trebui să se simtă ușor încrezător că nu va păți nimic în timpul viitoarei sale ieșiri în spațiu. Deși este mai riscant decât multe alte lucruri pe care le-ar putea face cel mai bogat miliardar din lume, primul zbor cu echipaj al rachetei sale New Shepard va fi la fel de periculos ca majoritatea celorlalte lansări de zboruri spațiale, potrivit celor doi experți consultați de Live Science.

Jeff BezosFoto: Blue Origin

Bezos, fostul CEO al Amazon,va participa la o călătorie de 11 minute împreună cu alți trei membri ai echipajului pe 20 iulie, un eveniment care va coincide cu cea de-a 52-a aniversare a aterizării lunare a Apollo 11, așa cum a raportat anterior Live Science.

Noua capsulă Shepard, care funcționează în mod autonom și poate găzdui până la șase pasageri, va fi lansată de la o platformă din vestul Texasului la o înălțime de 100 de kilometri, adesea considerată ca fiind granița spațiului.

Spaceflight este o afacere inerent riscantă. Plusuri si minusuri văzute de specialiști

Principalii factori care măresc acest risc includ nivelul de experiență al companiei de lansare, numărul de lansări efectuate de un anumit vehicul și tipul de motor rachetă utilizat, a explicat pentru Live Science Joseph Fragola, CEO al Asti Group, LLC și un inginer de sistem independent care a calculat factorul de risc pentru NASA timp de decenii.

Blue Origin, compania de zboruri spațiale a lui Bezos, a zburat cu New Shepard de 15 ori în timpul testelor fără echipaj, cu o singură defecțiune parțială în timpul căreia capsula pasagerului a aterizat în siguranță, dar etajul d epropulsie s-a prăbușit, așa cum a scris anterior Space.com.

"Acesta este un lucru extrem de pozitiv", a spus Fragola, referindu-se la palmaresul încurajator.

În plus, nivelul ridicat de încredere al Blue Origin este dat de faptul că New Shepard va face doar o scurtă excursie, nu va intra pe orbită și va folosi un singur motor relativ simplu, a declarat Blake Putney, un inginer care a lucrat și la analiza riscurilor pentru vehiculele NASA.

Motorul noului Shepard BE-3 (Blue Origin-3) generează în jur de 50.000 kg de forță atunci când decolează, potrivit companiei. Aceasta este cu mult mai puțin decât propulsia navetelor spațiale ale NASA, care au generat o forță combinată de 544.000 kg de forță de lansare, potrivit agenției.