Sir Arthur C. Clarke, inventatorul și scriitorul de science fiction cunoscut mai ales pentru romanul său „2001: A Space Odyssey”, ecranizat de Hollywood într-unul din cele mai emblematice filme ale genului, a avut multe idei despre cum va arăta viitorul, scrie IFL Science.

Arthur C. ClarkeFoto: Peter Angelo Simon / MPTV / Profimedia Images

În pofida faptului că a trăit într-o perioadă în care calculatoarele erau o tehnologie stranie, de eră spațială, și discul floppy tocmai fusese inventat, Clarke a vorbit cu încredere despre social media, mesaje instant, cumpărături online și multe altele.

Un interviu acordat de acesta în 1976 s-a viralizat recent pe platformele social media, arătând cât de precise au fost previziunile sale și că a anticipat numeroase lucruri de care ne bucurăm în prezent.

Înregistrarea video face parte dintr-un interviu acordat de acesta în anul respectiv la o conferință organizată de AT&T și MIT cu privire la tehnologie și futurism.

Numeroși oameni de știință și entuziaști ai domeniului au participat la conferință și Clarke a acordat interviul pentru a fi transcris într-un număr al revistei Bell System în care a vorbit despre viitorul comunicațiilor.

Acesta descrie numeroase lucruri pe care acum le considerăm normale: tehnologia de mesagerie prin text, cărțile electronice și cumpărăturile online sau declinul treptat al ziarelor tipărite.

Sigur, a și greșit cu unele lucruri (sau acestea nu au devenit realitate încă). Clarke credea de exemplu că în viitor întreaga lume va adopta același fus orar și că va dispărea naveta către locul de muncă.

Clarke nu a fost doar un autor faimos ci și un inventator genial.

În 1945 acesta a dezvoltat de unul singur conceptul sateliților de comunicații, cu decenii înainte ca aceștia să poată deveni realitate.

El a fost și un explorator subacvatic pasionat și a descoperit ruinele Templului Koneswaram din Sri Lanka în timpul unei scufundări.

Dacă ți-a plăcut această știre s-ar putea să te intereseze și rubrica Nerd Alert de weekendul acesta: