CST-TUM (Centrul pentru tehnologii spatiale de pe langa Universitatea Tehnica a Moldovei) a inceput in urma cu cativa ani proiectarea si constructia primei misiuni spatiale a tarii, TUMnanoSat, un nanosatelit pe standardul Cubesat 1U (un cub cu latura de 10 cm), impreuna cu infrastructura de sol (antene si centrul de control), potrivit Space Alliance.

TUMnanoSAT1Foto: CST-TUM

TUMnanoSat este o platforma experimentala, al carei principal instrument de observatie este o camera optica, denumita micro-CAM-II. Cu un camp optic de 56 de grade, ea produce imagini la doua tipuri de rezolutii - 160x120 pixeli sau 640x480 pixeli. Camera este capabila de compresie si comunica serial cu calculatorul de bord al satelitului.

In 2019, proiectul a fost selectat de JAXA (Agentia Spatiala Japoneza) si UNOOSA (United Nations Office for Outer Space Affairs) pentru a patra runda a programului KiboCUBE, care permite lansarea nanosatelitilor, de pe Statia Spatiala Internationala.

El ar fi trebuit transportat spre ISS in zborul rachetei Antares 230, la bordul cargoului Cygnus NG15, insa calificarile nu au fost obtinute in timp util.

In luna mai, satelitul a fost transportat in Romania, la Institutul de Stiinte Spatiale de la Magurele, pentru testele finale inainte de imbarcarea pentru zbor.

Acum, urmatoarea oportunitate pentru TUMnanoSat ar fi lansarea cu cargoul Cygnus NG17, cel mai probabil in luna februarie 2022, scrie Space Alliance.