Din cauza unei furtuni magnetice, până la 40 de sateliți SpaceX nu au putut fi redirecționați după lansarea lor de săptămâna trecută și s-au dezintegrat în timp ce intrau din nou în atmosfera Pământului, a anunțat compania Elon Musk, potrivit AFP

Sateliti Starlink pe orbitaFoto: Starlink

Un total de 49 de sateliți au fost lansați joia trecută din Florida la bordul unei rachete Falcon 9. Aceștia urmau să facă parte din constelația Starlink, destinată să furnizeze internet din spațiu.

Dar desfășurarea acestui nou lot a fost „afectată în mod semnificativ de o furtună geomagnetică vineri”, a scris SpaceX într-o postare pe blog publicată marți.

Aceste evenimente se datorează erupțiilor de pe suprafața Soarelui, care pot determina ejectarea particulelor până la Pământ, unde provoacă o furtună magnetică. Aceste furtuni sunt în special cauza aurorei boreale, dar pot perturba și telecomunicațiile.

„Aceste furtuni încălzesc atmosfera și cresc densitatea atmosferică la altitudinile noastre mai mici de desfășurare”, a spus SpaceX, menționând că sateliții au fost plasați pe o orbită care se apropie de Pământ la o altitudine de 210 km.

Acolo, SpaceX efectuează verificări, înainte de a-i trimite mai sus. În acest fel, dacă nu funcționează, pot fi redirecționați cu ușurință înapoi pe Pământ și astfel nu creează gunoi spațiale.

Pentru a contracara efectul de rezistență indus de furtuna magnetică, sateliții au fost plasați în „mod securizat”, a explicat compania.

Dar „analizele preliminare arată că rezistența la altitudini joase a împiedicat sateliții să părăsească modul sigur pentru a-și începe manevrele de ridicare a orbitei”, a continuat ea.

Rezultat: „până la 40 dintre sateliți vor reintra sau au reintrat deja în atmosfera Pământului”.

Aceștia nu prezintă niciun risc de coliziune cu alți sateliți, a asigurat SpaceX, și sunt proiectați să se dezintegreze în atmosferă, astfel încât „nicio parte a satelitului să nu atingă solul”.

Primii sateliți Starlink au fost trimiși în mai 2019. Constelația include în prezent aproximativ 1.500 de sateliți activi, a scris Elon Musk pe Twitter la mijlocul lunii ianuarie, iar compania intenționează să poziționeze alte mii.