UPDATE: Avionul Solar Impulse a aterizat pe aeroportul din Bruxelles, cu o intarziere de aproximativ 40 de minute fata de ora stabilita anterior. Zborul a durat 13 ore, informeaza AFP

Avionul Solar ImpulseFoto: Reuters

​Avionul experimental Solar Impulse, propulsat exclusiv de energie solara, a pornit vineri dimineata de pe un aerodrom elvetian in primul sau zbor international si ar trebui sa ajunga spre seara la Bruxelles, noteaza AFP. Avionul a facut istorie anul trecut cand a zburat neintrerupt 26 de ore, dovedind ca energia solara poate fi pe viitor folosita la avioane, chiar daca lucrurile sunt acum la inceput.

Avionul cunoscutului aventurier Bertrand Piccard a decolat la 6.40 GMT de pe aerodromul din orasul elvetian Payerne si ar trebui sa ajunga la ora 19.00 GMT pe aeroportul din Bruxelles. Zborul pune o serie de probleme tehnice, mai ales ca avionul trebuie sa urmeze o ruta precisa si sa aterizeze in siguranta pe un aeroport international.

Decolarea s-a facut cu doua ore si jumatate intarziere, din cauza cetii.

In iulie 2010 Solar Impulse a facut istorie, efectuand un zbor de 26 de ore cu bateriile solare. Si in zborul din prezent aparatul e pilotat de André Borschberg, la fel ca anul trecut.

Avionul Solar Impulse are o anvergura a aripilor de 63 de metri, 22 metri lungime si 1.600 kg greutate. Dispune de patru motoare electrice, circa 12.000 de celule solare si baterii ce cantaresc aproximativ 500 kg. Viteza medie de zbor este 70 km/h, poate decola si la 35 km/h si poate atinge o altitudine maxima de 9.500 m.

Parcursul poate fi urmarit live pe site-ul proiectului.