O echipa de cercetatori rusi a reusit sa atinga misteriosul lac Vostok, ingropat la aproape patru kilometri sub gheata din Antarctica, dupa peste 30 de ani de lucrari de foraj, a declarat luni o sursa apropiata oamenilor de stiinta, pentru agentia Ria Novosti, preluata de AFP.

"Ieri, cercetatorii nostri au terminat lucrarile de foraj si au atins suprafata lacului, la 3.768 metri adancime" sub calota glaciara a polului Sud, a spus aceasta sursa, fara a oferi alte detalii.

Izolat de suprafata de mai multe milioane de ani, acest lac de apa pura de 250 kilometri lungime si 50 km latime - 12.500 km patrati - ar putea contine forme de viata necunoscute pana in prezent.

Lucrarile de foraj au fost reluate in ianuarie dupa ce fusesera intrerupte in 1998 la 3.580 metri adancime, respectiv 188 de metri deasupra apei.

Aceasta intrerupere a intervenit in urma apelurilor comunitatii internationale, care solicita aparitia unor tehnologii de foraj mai sigure, pentru a evita o catastrofa ecologica.

"Un eveniment de importanta mondiala ne asteapta in 2012, este vorba de atingerea apelor lacului Vostok, vechi de 30 de milioane de ani", declarase anul trecut premierul rus al Resurselor naturale si Ecologiei, Iuri Trutnev. "Nimeni nu a reusit pana in prezent sa ajunga la o asemenea adancime sub Terra", afirmase el.