Oamenii de stiinta sustin ca Africa sta pe un rezervor urias de apa subterana, care are un volum de 100 de ori mai mare decat cel al apei care se gaseste pe uscatul continent, scrie BBC. Peste 300 de milioane de oameni nu au acces la apa potabila in Africa, iar cererea va creste in urmatoarele decenii odata cu cresterea populatiei si nevoia de irigari pentru recolte.

Raurile si lacurile sunt inundate sezonier si afectate de seceta, ceea ce limiteaza resursele pentru populatie si agricultura. In prezent, doar 5% din terenul arabil este irigat.

Cercetatorii de la British Geological Survey si Universitatea College London (UCL) au intocmit in premiera o harta care indica in detaliu cantitatea si potentialul apei subterane. "Resursele cele mai bogate se afla in nord, in bazinele sedimentare din Libia, Algeria si Ciad. Cantitatea din acele bazine constituie echivalentul unei grosimi de 75 de metri de apa de-a lungul suprafetei acelei regiuni", a explicat Helen Bonsor, unul dintre autorii studiului.

"Rezerve mult mai mici de apa subterana exista in cea mai mare parte a Africii subsahariene", adauga Bonsor.

Cercetatorii si-au adunat informatiile din harti hidro-geologice intocmite de guvernele tarilor africane, precum si din 283 de studii ale acviferelor.

In lucrarea publicata in revista Environmental Research Letters, ei sustin faptul ca forarea la scara larga nu ar fi cea mai buna optiune, pentru ca s-ar epuiza rapid acviferele subterane care nu pot fi umplute din cauza lipsei ploii.

Potrivit lui Bonsor, mijloace de extractie mai lente pot fi mai eficiente. "Lucrarea noastra arata ca, explorand cu grija, exista suficienta apa subterana sub continentul african pentru apa potabila si irigatii".