Capsula Orion a atins luni cu succes cel mai îndepărtat punct al misiunii sale și pe 1 decembrie a mai făcut o manevră care a pus-o pe drumul către Terra. Orion este așteptată să ajungă în ocean, nu departe de coastele Floridei, pe 11 decembrie. Misiunea Artemis 1 este în a 17-a zi și mai are alte nouă.

Orion si LunaFoto: NASA

Cei de la NASA spun că totul a mers strună în cadrul misiunii Artemis 1 și capsula Orion, cea care ar trebui să ducă oameni în spațiu în 2024, a funcționat exemplar.

Mai greu a fost cu lansarea rachetei SLS, care, până la urmă, s-a produs pe 16 noiembrie, după ce s-a încercat și la final de august, dar și în septembrie.

Capsula Orion a atins pe 28 noiembrie cel mai îndepărtat punct de Terra, 430.000 km, iar acum se găsește la aproximativ 380.000 km de Terra și are o viteză de 3.600 km/h.

Pe 1 decembrie motoarele au pornit timp de 105 secunde, pentru o esențială corecție de traiectorie.

Pe 5 decembrie urmează o nouă manevră, motoarele vor porni pentru puțin timp, iar capsula va fi plasată în mod ferm pe traiectoria corectă spre Terra.

Tot luni, Orion va ajunge pentru scurt timp aproape de suprafața lunară, la 130 km, după care se va îndepărta și va continua drumul de șase zile către Terra.

Capsula a mai fost la fel de aproape de Lună pe 21 noiembrie, în a șasea zi a misiunii.