NASA a promis joi că va anunța pe 3 aprilie numele celor patru astronauți care vor zbura pe Lună anul viitor, în cadrul misiunii Artemis 2, potrivit AFP.

Racheta SLS a NASAFoto: Joe Marino / UPI / Profimedia Images

Aceștia vor fi primii oameni care vor călători la Lună de la ultima misiune Apollo din 1972. Adică în urmă cu mai bine de jumătate de secol.

Echipajul va fi alcătuit din „trei americani și un canadian”, a declarat Bill Nelson, șeful NASA.

Data lansării este programată în prezent pentru noiembrie 2024, a declarat un oficial al agenției spațiale americane la începutul acestei săptămâni.

Cei patru astronauți se vor urca la bordul rachetei SLS a NASA, cea mai puternică din lume în prezent. Ei vor sta în vârful rachetei în capsula Orion, care se va desprinde odată ajunsă în spațiu și va orbita Lună - fără a ateriza.

Misiunea va dura aproximativ zece zile.

Racheta SLS a zburat până acum o singură dată, în cadrul misiunii Artemis 1. Nava spațială Orion, care nu a avut pe nimeni la bord pentru acest prim zbor de testare, a fost propulsată de noua rachetă SLS - cea mai puternică din lume - și a orbitat cu succes în jurul Lunii înainte de a se întoarce pe Pământ.

Analiza detaliată a misiunii este încă în curs de desfășurare, a declarat administratorul asociat al Nasa, Jim Free, într-o conferință de presă. Dar rezultatele inițiale ar trebui să permită decolarea celei de-a doua misiuni Artemis „la sfârșitul lunii noiembrie 2024”, a spus el. Adică la mai mult de un an și jumătate distanță.

Peste 41 de candidați

Toți astronauții „activi” (în prezent sunt 41) sunt oficial eligibili pentru a se alătura misiunii Artemis 2. Însă procesul de selecție este ținut strict secret.

La sfârșitul lunii august a anului trecut, șeful de atunci al biroului de astronauți, Reid Wiseman, a declarat că este în căutarea expertizei tehnice și a spiritului de echipă la candidații selectați. De atunci, el a renunțat și este unul dintre astronauții eligibili.

Noul șef al biroului de astronauți, Joe Acaba, tocmai l-a înlocuit și se află în prima linie a procesului de luare a deciziilor.

Acei astronauți care nu au fost aleși se pot consola cu speranța de a fi selectați pentru Artemis 3, care va fi prima misiune de aselenizare pe Lună.

Aceasta este programată oficial pentru sfârșitul anului 2025, deși calendarul este foarte incert în acest stadiu.

Costumele spațiale pentru această a treia misiune, dezvoltate de compania americană Axiom Space, vor fi prezentate săptămâna viitoare la Houston, în Texas.

Joi, Bill Nelson a luat cuvântul la anunțarea propunerii de buget a lui Joe Biden. Bugetul include 27,2 miliarde de dolari pentru NASA, ceea ce reprezintă o creștere cu puțin peste 7% față de anul precedent.

Revenirea pe Lună

Programul Artemis urmează să trimită pe Lună prima femeie și prima persoană de culoare, în timp ce programul Apollo a dus pe Lună 12 bărbați, toți albi.

Artemis, în mitologia greacă, este sora geamănă a lui Apollo și o zeiță asociată cu Luna.

Obiectivul NASA este de a stabili o prezență durabilă pe Lună, prin construirea unei baze pe suprafața acesteia și a unei stații spațiale pe orbita ei.

Învățând să trăiască pe Lună, astronauții și NASA vor testa toate tehnologiile necesare pentru o călătorie și mai complexă: un echipaj care va merge pe Marte și se va întoarce.