Ministerul Educației a trimis joi spre publicare în Monitorul Oficial noul cod al drepturilor și obligațiilor studenților. Printre cele mai importante prevederi se numără cea conform căreia studenții nu pot fi obligați să participe la activități didactice mai mult de opt ore pe zi.

Studenți Foto: CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO

Tot în noul cod este prevăzut că universitățile nu pot cere studenților taxe suplimentare atunci când trec de la un loc cu taxă la un loc finanțat de la bugetul de stat.

Principalele noutăți prevăzute în codul drepturilor și obligațiilor studenților, conform Ministerului Educației:

  • Fiecare universitate instituie un sistem de monitorizare a respectării prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului, iar acesta este parte a sistemului de asigurare a calității.
  • Reglementarea drepturilor specifice de care beneficiază studenții cu dizabilități. În acest sens, universitățile elaborează un Plan de intervenție specializată.
  • Studenții nu pot fi constrânși să participe la mai mult de 8 ore pe zi de activități didactice prevăzute în planul de învățământ al programului de studii la care sunt înmatriculați.
  • Universitățile nu pot percepe taxe suplimentare studenților pentru procesul de reclasificare a acestora de pe un loc cu taxă pe un loc finanțat de la bugetul de stat.
  • Un student nu poate avea calitatea de student reprezentant în structuri decizionale ale aceleiași universități pentru mai mult de 5 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora.
  • Studenții participă anual la evaluarea activității studenților reprezentanți.
  • Regulamentele de alegeri ale studenților reprezentanți stabilesc inclusiv mecanisme de revocare a acestora.
  • Studenții reprezentanți au obligația de a elabora, cel puțin de două ori pe an, rapoarte de activitate care să prezinte toate inițiativele și demersurile desfășurate.

Forma codului drepturilor și obligațiilor studenților a fost pusă în dezbatere publică de către Ministerul Educației în luna februarie a acestui an.

Codul a fost conceput ca urmare a intrării în vigoare a noilor legi a educației, în septembrie 2023.

În noua lege a educației învățământului universitar, 199/2023, se precizează, la Articolul 126, Alineatul 2:

  • Drepturile, libertățile și obligațiile studenților sunt cuprinse în Codul drepturilor și obligațiilor studentului, propus de federațiile studențești naționale și aprobat prin ordin al ministrului educației. Acesta este făcut public pe site-ul fiecărei instituții de învățământ superior.