TERRA
Minimele in Romania pe 8 aprilie
Foto: ANM

Europa și uimitorul val de frig din aprilie - Recorduri absolute în Elveția și Slovenia, ninsoare la Marea Adriatică, temperaturi de sub -10 grade în România

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 8 Apr 2021 Science - Terra
De câteva zile este frig extrem în Europa și în câteva țări au fost doborâte recordurile de temperatură ale acestei luni. Au fost sub -25 de grade în Alpi, a dat înghețul și în sudul Franței și în centrul Italiei, iar în România au fost -11 grade la Joseni și -10 la Miercurea Ciuc. În multe părți ale Europei a nins: Belgrad, Bruxelles, Munchen, Copenhaga, estul Franței, coasta Adriaticii (Slovenia și Croația). Și în România a nins în multe zone miercuri. Acest val de frig este special fiindcă este foarte persistent și vine la nici 10 zile după ce au fost peste +25 de grade în multe locuri din Europa Centrală.
Focuri in vie
Foto: Domaine Lejeune

VIDEO Franța: Viticultorii au aprins focuri pentru a mai încerca să salveze producția de struguri din toamnă, după ce temperaturile au atins și - 6 grade

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 7 Apr 2021 Science - Terra
Viticultorii din mai multe zone ale Franței au încercat, pentru a doua noapte la rând, să salveze cât mai mult din viitoarea producție, după ce un val de frig cu totul neobișnuit a dus temperaturile și la -6 grade, iar în unele zone a nins. Între rândurile de viță de vie au fost aprinse focuri, pentru ca temperatura să mai crească puțin, dar nu se știe dacă metoda va ajuta prea mult.
Acropola sub zapada
Foto: Aris Messinis / AFP / Profimedia Images

Cercetătorii au descoperit cauza ninsorilor abundente neobișnuite care au afectat Europa în ultimii ani

de S.J. HotNews.ro
Vineri, 2 Apr 2021 Science - Terra
Marea Arctică, de pe care gheaţa dispare sub efectul încălzirii climei, contribuie în mod direct la ninsorile abundente din Europa, cum ar fi episodul glacial din 2018 supranumit „Bestia din Est”, conform unui studiu publicat joi, relatează AFP și Nature, potrivit Agerpres.
Temperaturle medii multinanuale in aprilie variaza intre -2 si +12 grade
Foto: ANM

Aprilie și extremele vremii - De la ger, la super-caniculă

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 2 Apr 2021 Science - Terra
​Aprilie este o lună mult mai caldă decât martie, însă au fost ani în care a nins consistent și în care temperaturile au scăzut în unele localități la sub -10 grade. La polul opus au fost zilele în care aprilie a adus căldură ca-n miezul verii, maximele trecând în mod excepțional și de 35 de grade. După 2010 au fost mai mulți ani în care maximele au depășit 25 de grade în aprilie, arată o analiză ANM.
tanara trasa in apa de rechini
Foto: Captura Twitter

Biologii marini vor să salveze vieți și specii aflate în pericol cu ajutorul dispozitivelor electronice

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 31 Mar 2021 Science - Terra
Folosirea sistematică a dispozitivelor electronice create pentru alungarea rechinilor ar putea salva peste 1.000 de persoane de la a fi mușcate de superprădător în apele australiene în următoarele cinci decenii, afirmă o echipă de cercetători citată de MSN.
Nor de furtuna vazut din spatiu
Foto: NASA / Sipa Press / Profimedia Images

Cercetătorii au descoperit cel mai rece nor înregistrat vreodată pe Pământ / Temperatura, aproape de punctul de îngheț al etanolului

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 31 Mar 2021 Science - Terra
Un nor format deasupra Oceanului Pacific în 2018 a atins cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată într-o furtună de pe Pământ, potrivit unui nou studiu citat de Live Science.
Ciresi japonezi
Foto: Nopparatk, Dreamstime.com

Japonia: Cireșii din Kyoto nu au mai înflorit atât de devreme de acum 1200 de ani

de Vlad Barza HotNews.ro
Marţi, 30 Mar 2021 Science - Terra
Este celebră perioada de primăvară în care în Japonia înfloresc cireșii, dar anul acesta, după o lună martie excepțional de caldă, cireșii din Kyoto au atins momentul maxim de înflorire pe 26 martie, cel mai repede din ultimii 1200 de ani. Fiind un moment atât de important pentru japonezi, există date pentru fiecare an încă din vechime, dar momentul maxim al înfloririi era în general la mijloc de aprilie acum două secole.
Zi, noapte si echinoctiu
Foto: Michael Pelin, Dreamstime.com

De ce echinocțiul de primăvară este o zi specială - De la tradiții despre moarte și reînviere, până la un moment special în astronomie

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 20 Mar 2021 Science - Terra
Echinocțiul de primăvară marchează venirea primăverii din punct de vedere astronomic și durata zilei o depășește pe cea a nopții. Multe tradiții populare din vechime sunt legate de această perioadă din martie, fie că este vorba despre semănat, despre curățat grădina, despre pomeni sau despre tradiții cu cai divini și cântec de cuc. În articol puteți citi despre tradiții, despre capriciile vremii, despre importanța astronomică a echinocțiului, dar și despre ce stele puteți vedea pe cer.
Groenlanda
Foto: Flickr/ Stig Nygaard

Groenlanda era fără gheață acum un milion de ani

de I.B. HotNews.ro
Marţi, 16 Mar 2021 Science - Terra
Groenlanda - „pământ verde” în daneză - astăzi are doar un nume vegetal, dar un nou studiu arată că imensa insulă arctică a fost odată lipsită de gheață, probabil acum aproximativ un milion de ani, potrivit AFP.
Groenlanda
Foto: Morten Elm, Dreamstime.com

Un proiect militar secret din timpul Războiului Rece a dus la descoperirea unor plante fosilizate de un milion de ani în gheața Groenlandei

de Vlad Barza HotNews.ro
Marţi, 16 Mar 2021 Science - Terra
Mostre din calota glaciară colectate ca parte a unui proiect militar ultra-secret au scos la iveală, 50 de ani mai târziu, plante fosilizate de un milion de ani păstrate în stare excepțională în gheața din Groenlanda. Descoperirea este cu atât mai interesantă, cu cât indică faptul că gheața din celebra insulă nordică s-a topit mult mai repede decât se credea.
Adrian Ruicanescu si lumea insectelor
Foto: Hotnews

VIDEO INTERVIU Apocalipsa insectelor. Adrian Ruicănescu, cercetător entomolog: ”În anumite țări, elevii sunt puși să polenizeze pomii pentru că nu mai sunt factori naturali”

de Ionut Baias HotNews.ro
Sâmbătă, 13 Mar 2021 Science - Terra
Dacă ar fi să comparăm cum funcționează lumea vie a Terrei cu un ceasornic elvețian extrem de precis și extrem de complicat, fiecare a doua și a treia rotiță dințată din mecanismul lui este o insectă. Dispărând aceste insecte ar dispărea legătura dintre toate celelalte ființe vii și s-ar întrerupe circuitul materiei în natură, spune Adrian Ruicanescu, cercetător cu peste 30 de ani în studiul insectelor.
Planeta noastră,Terra
Foto: NASA

Science Mysteries: Cele opt mari taine ale Pământului, de la proveniența apei și a vieții la cutremure

de A.Th.C. HotNews.ro
Joi, 11 Mar 2021 Science - Terra
Când prima „Zi a Pământului” a fost marcată în calendar în 1970, geologii lucrau la ultimele detalii ale tectonicii plăcilor, modelul care explică cum a prins formă suprafața Pământului. Au trecut peste 40 de ani și multe necunoscute persistă în imaginile noastre despre planetă. În continuare, Live Science trece în revistă unele din cele mai adânci mistere ale Pământului.
Miezul Pământului
Foto: youtube.com

Science News: Pământul are un miez ascuns și nimeni nu știe exact ce este

de A.Th.C. HotNews.ro
Miercuri, 10 Mar 2021 Science - Terra
O informație desprinsă parcă dintr-un roman de Jules Verne: Pământul are mai multe în adânc decât știau oamenii de știință. Noi cercetări indică un nucleu ascuns în miezul solid al Pământului – un miez al miezului interior, dacă vreți. Natura exactă a acestuia este un mister, dar poate fi legată de schimbările din structura fierului la temperaturi și presiuni extreme, informează Live Science.
Padure tropicala
Foto: pixabay.com

Două treimi din pădurea tropicală au fost degradate sau distruse la nivel mondial (ONG)

de S.J. HotNews.ro
Luni, 8 Mar 2021 Science - Terra
Oamenii au degradat sau distrus aproximativ două treimi din suprafaţa originală a pădurii tropicale din lume, arată noi date ce trag un semnal de alarmă asupra faptului că această barieră naturală cheie împotriva schimbărilor climatice dispare rapid, relatează Reuters și Agerpres.
Wisdom
Foto: Twitter

Wisdom, cea mai bătrână pasăre sălbatică, a făcut iar un pui

de G.S. HotNews.ro
Vineri, 5 Mar 2021 Science - Terra
La vârsta de peste 70 de ani, pasărea Wisdom (Înțelepciune), din specia de albatros Laysan, a făcut încă un pui, scrie Guardian.
Temperaturile medii in martie
Foto: ANM

Martie și extremele vremii - De la +33 de grade, la - 33 de grade

de Vlad Barza HotNews.ro
Marţi, 2 Mar 2021 Science - Terra
Una dintre cele mai uimitoare valori extreme de temperatură consemnată în România a fost la final de 1952, când la Odobești au fost aproape 33 de grade. Luna martie a putut însă aduce și super-geruri de iarnă cu -33 de grade și zăpezi consistente. Per total, în țară, cele mai reci luni martie au fost în 1987 și 1996, iar cele mai calde, în 1990, 2014 și 2017, arată datele ANM.
Urs Polar
Foto: Wikimedia Commons

Reducerea gheții arctice forțează urșii polari să consume de patru ori mai multă energie pentru a supraviețui - studiu

de S.J. HotNews.ro
Joi, 25 Feb 2021 Science - Terra
Urşii polari şi narvalii folosesc de până la patru ori mai multă energie pentru a supravieţui din cauza pierderilor importante ale masei de gheaţă din Arctica, potrivit unui studiu citat de The Guardian și Agerpres.
Dinozaur
Foto: Profimedia Images via Digi24

Digi24: O nouă teorie privind dispariția dinozaurilor. Cristian Presură: „E surprinzător, noi credeam până acum că ar fi fost un asteroid”

de ​Digi24 Digi24.ro
Duminică, 21 Feb 2021 Science - Terra
Oamenii de știintă spun că trei sferturi din formele de viață de pe Pământ au dispărut atunci, lăsând planeta în beznă și provocând o iarnă lungă de 18 luni.
Vulcanul Etna (Screenshot)
Foto: Hotnews

Imaginea din satelit a erupţiei vulcanului Etna

de Redactia HotNews.ro
Vineri, 19 Feb 2021 Science - Terra
Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a publicat vineri o imagine captată cu o zi în urmă de misiunea Copernicus Sentinel-2 în care este vizibil vulcanul Etna, care a erupt de două ori în mai puţin de 48 de ore, expulzând lavă şi cenuşă în atmosferă.
Vortex polar largit
Foto: Wikipedia

Valul de frig din Texas a reaprins dezbaterile despre schimbările climatice

de S.J. HotNews.ro
Joi, 18 Feb 2021 Science - Terra
Oamenii de ştiinţă susţin că încălzirea globală - în special încălzirea rapidă a Arcticii - este un posibil, dacă nu chiar probabilul vinovat pentru vremea extremă, scrie agenția Reuters citată de Agerpres.
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Life
Bancul zilei: Gusturile muzicale nu se discută
Profesoru-i întreabă pe elevi dacă sunt fani manele. Toți ridică mâna, cu excepția unuia.Profesorul: - De ce nu ești fan manele? Elevul explică: - Îmi place jazz-ul. Fiindcă mama e fan jazz, tata e fan jazz...
Bancul zilei: Stările unui bărbat cam trecut ce merge la amantă
Un bărbat de vârsta a doua a mers la amanta sa. În scara, unde locuia respectiva vede următorul anunt: Liftul nu functionează”.Amanta locuia la etajul 15, dar omul dornic de a trăi clipe frumoase si-a zis:Mare lucru, pe aripile dragostei ajung și pe lună"!
Bancul zilei: Prânzul în Maramureș
Duminică dimineața în Maramureș. Intră Maria în casă ținând în mâini o găină sacrificată:- Ioane, dară ce vrei să fac bun...
citeste mai multe articole din LIFE

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by