TERRA
Antarctica
Foto: Jocrebbin, Dreamstime.com

Ipoteză interesantă - Navigatorii polinezieni au ajuns în Antarctica mai repede cu un mileniu decât americanii și rușii

de Vlad Barza HotNews.ro
Primii oameni care au văzut Antarctica și poate chiar au și pășit pe cel mai rece continent ar putea să fi fost navigatorii polinezieni, în secolul 7, cu mai bine de 1.000 de ani înainte ca marinarii ruși și americani să ajungă la acest misterios continent sudic. Concluzia a fost înaintată de un studiu care a analizat tradițiile orale ale populațiilor Maori și s-a bazat și pe dovezile care au arătat că polinezienii erau marinari pricepuți capabili de călătorii lungi de mii de km.
Statia meteo de la Varful Omu
Foto: Facebook/ Ministerul Mediului - Romania

Plouă mult sau plouă prea mult? Ce arată mediile din ultimii 100 de ani și temperaturile prognozate pentru azi

de DP HotNews.ro
Marţi, 15 Iun 2021 Science - Terra
Luna iunie, denumită popular Cireșar este de regulă una ploioasă, fapt confirmat de precipitațiile și avertizările meteo din ultimele zile. Dar sunt ploile din această perioadă mai abundente decât în alți ani? Potrivit estimărilor ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată, în săptămâna 14-21 iunie, temperatura medie va fi ușor mai scăzută decât cea normală pe întreg teritoriul României. Cât despre ploi, acestea vor fi mai abundente în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Ce arată datele pentru luna iunie 2021 față de media ultimilor 100 de ani?
Balena cenusie
Foto: Derek Simpson, Dreamstime.com

O balenă a stabilit un nou record, după ce a înotat peste 26.000 km

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 9 Iun 2021 Science - Terra
O balenă cenușie de 13 metri lungime a înotat 26.800 km din zona insulei ruse Sahalin, până în zona coastelor Namibiei, stabilind un nou record de migrație. Balenele cenușii din Pacificul de nord-vest sunt considerate încă în pericol critic de dispariție. Balena a fost analizată mai mulți ani și a fost nevoie de studii genetice pentru ca cercetătorii să fie siguri că este același exemplar.
Drona pilotata de Helms a zburat in vulcanul Fagradalsfjall din Islanda
Foto: Captura YouTube

VIDEO Cum arată interiorul unui vulcan activ: Imagini spectaculoase surprinse de o dronă într-o misiune kamikaze

de S.J. HotNews.ro
Joi, 3 Iun 2021 Science - Terra
O dronă a filmat imagini spectaculoase în timp ce a zburat într-o misiune kamikaze în interiorul unui vulcan islandez ce erupe, relatează Insider.
Media multianuala a precipitatiilor in iunie
Foto: ANM

Iunie și extremele vremii - De la peste 40 de grade, până la ploi ce nu se mai opresc

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 2 Iun 2021 Science - Terra
Iunie este cea mai ploioasă luna a anului și recordul de precipitații s-a înregistrat la Bâlea Lac, în 2011, de aproape 600 mm. În iunie au fost rar și peste +40 de grade în țară, dar și temperaturi de sub 5 grade, chiar și la câmpie, în timp ce la munte au fost și -12 grade. Și iunie 2021 a început cu temperaturi mai mici decât normalul: -4 la Vf Omu, -1 la Stâna de Vale, +4 la Predeal.
Pamantul vazut de pe Statia Spatiala
Foto: NASA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Science Focus: Viteza de rotație a Pământului se schimbă. Ar trebui să fim îngrijorați?

de A.Th.C. HotNews.ro
Marţi, 1 Iun 2021 Science - Terra
Definim durata zilei ca 86.400 de secunde sau 24 de ore – cât îi ia Pământului ca să facă o rotație. Dar rotația nu este uniformă. De obicei încetinește și durata zilei crește cu 1,8 milisecunde într-un secol. Adică o zi avea doar 21 de ore acum 600 de milioane de ani, scrie BBC Science Focus Magazine
Testoasa descoperita in 2019 in Galapagos
Foto: Twitter

O țestoasă gigant descoperită în Galapagos în 2019 aparține unei specii despre care se credea că a dispărut

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 26 Mai 2021 Science - Terra
Ecuadorul a confirmat marţi, după analize ADN, că ţestoasa gigant descoperită în 2019 în arhipelagul Galapagos aparţine într-adevăr unei specii pe care experţii au crezut-o dispărută de mai bine de un secol, relatează AFP și Barrons, potrivit Agerpres.
Vulcanul Nyiragongo
Foto: Margarita Vasiukova, Dreamstime.com

VIDEO De ce vulcanul Nyiragongo din RD Congo este atât de periculos și special

de Vlad Barza HotNews.ro
Marţi, 25 Mai 2021 Science - Terra
Vulcanul Nyiragongo a erupt acum câteva zile, făcând ravagii în zona graniței dintre RD Congo și Rwanda. Nyiragongo este unul dintre cei mai periculoși vulcani din Africa, iar asta se întâmplă din mai multe motive, în special geologice, dar și politice, fiindcă se află într-o regiune unde există instabilitate și corupție. Muntele Nyiragongo este frumos și se găsește la doar două ore de unul dintre cele mai celebre locuri din regiune: parcul național Virunga unde pot fi văzute gorilele de munte.
In desertul Dasht-e Lut din Iran
Foto: Jakob Fischer, Dreamstime.com

Cel mai fierbinte loc de pe Terra nu este Death Valley, ci un deșert din Iran

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 21 Mai 2021 Science - Terra
Locul cel mai fierbinte de pe Terra este deșertul Dasht-e Lut din Iran, temperaturile atingând la suprafața solului și +80 de grade, arată un studiu care spune că un alt loc fierbinte este deșertul Sonoran, de la granița dintre SUA și Mexic. Cele mai mari temperaturi măsurate la stații meteo au fost în Death Valley (California), +56 de grade, dar și în țările arabe.
Arcul lui Darwin inainte de a se prabusi in mare
Foto: Rodrigo Friscione / ImageSource / Profimedia Images

FOTO Arcul lui Darwin, emblematica formațiune stâncoasă din Insulele Galapagos, s-a prăbușit în mare

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 19 Mai 2021 Science - Terra
Arcul lui Darwin, una dintre cele mai cunoscute formaţiuni stâncoase din Insulele Galapagos, s-a prăbuşit în mare, relatează AFP și BBC, potrivit News.ro.
Vulcanul Mauna Loa
Foto: NASA

Cel mai mare vulcan activ din lume „continuă să se trezească din somn”, avertizează oamenii de știință

de S.J. HotNews.ro
Joi, 13 Mai 2021 Science - Terra
Pe măsură ce Kīlauea erupe, oamenii de știință avertizează că învecinatul Mauna Loa, cel mai mare vulcan activ de pe Pământ, ar putea fi următorul, relatează The Hill.
Sir David Attenborough
Foto: David Parry / PA Images / Profimedia

Naturalistul sir David Attenborough a fost desemnat Avocat al Poporului în Marea Britanie

de S.J. HotNews.ro
Luni, 10 Mai 2021 Science - Terra
Naturalistul David Attenborough a fost desemnat de Marea Britanie să desfăşoare acţiuni care să inspire demersuri pentru soluţionarea problemei schimbărilor climatice, în calitate de Avocat al Poporului, relatează Reuters.
Everest - tabara de baza
Foto: Maciej Bledowski, Dreamstime.com

Covid-ul a ajuns și la tabăra de bază a Everestului, iar sezonul de ascensiuni riscă să fie compromis

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 7 Mai 2021 Science - Terra
Numărul de cazuri de Covid a crescut puternic în Nepal și mulți se tem că țara va avea soarta Indiei, în condițiile în care sistemul sanitar stă și mai rău în Nepal. După ce în 2020 sezonul a fost suspendat, anul acesta 408 expediții au cumpărat permise de ascensiune pe Everest, însă au fost depistate mai multe cazuri de infectare la tabăra de bază situată la 5.300 m alt și mulți spun că riscul este enorm și sezonul ar trebui oprit și în acest an.
Gherarul Mendenhall din Alaska
Foto: Wikimedia Commons

Gheţarii lumii se topesc într-un ritm accelerat - studiu

de V.M. HotNews.ro
Vineri, 30 Apr 2021 Science - Terra
Gheţarii lumii se topesc într-un ritm accelerat, arată un studiu amplu realizat de o echipă de cercetători care a analizat comportamentul pentru aproape toate fluxurile de gheaţă de pe planetă, relatează News.ro citând BBC.
Pom inflorit
Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

Luna mai și extremele climatice: de la -16 grade în vârf de munte, până la +40 în cele mai calde zile posibile

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 29 Apr 2021 Science - Terra
Luna mai va avea un început fierbinte în acest an, fiindcă pe 1 mai maximele vor fi de +29 de grade, iar de Paște vor fi +31 de grade. Cea mai caldă zi de mai de când există date meteo la noi a fost acum 71 de ani, iar temperatura a ajuns la un pas de +41 de grade în jud Călărași. Luna mai a adus însă și temperaturi de sub -15 grade la munte, dar și de sub -3 în mai multe orașe importante.
Incendiu de padure
Foto: Bruno Da Silva Alves, Dreamstime.com

2020 a fost cel mai cald an în Europa, pe fondul incendiilor din nord și a unei ierni extraordinar de blândă

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 22 Apr 2021 Science - Terra
Anul trecut a fost în Europa cel mai cald an de când se fac măsurători meteo, anul fiind marcat de incendiile din nordul extrem, dar și de o iarnă cu temperaturi mult peste medie, arată datele Copernicus Earth. Și 2020 a doborât o mulțime de recorduri de căldură care stăteau în picioare de zeci de ani în Franța, Rusia, Norvegia, Suedia, Spania sau Germania.
Tyrannosaurus Rex
Foto: JOHN ANGELILLO / UPI / Profimedia

VIDEO Descoperire surprinzătoare a oamenilor de știință: Viteza de deplasare a T-Rex era de doar 4,6 km/h

de G.S. HotNews.ro
Miercuri, 21 Apr 2021 Science - Terra
Tyrannosaurus Rex a fost un vânător de temut, însă în ceea ce priveşte viteza de deplasare, el a cutreierat Pământul într-un ritm mai lent decât oamenii, susţine un studiu, potrivit DPA și Agerpres.
Emisii CO2
Foto: Profimedia Images/Global Warming Images/Alamy

Nivelul global de emisii de carbon va înregistra a doua cea mai mare creștere din istorie anul acesta - IEA

de S.J. HotNews.ro
Marţi, 20 Apr 2021 Science - Terra
Nivelul emisiilor de carbon legate de consumul de energie urmează să înregistreze anul acesta cea mai mare creștere anuală înregistrată vreodată pe fondul creșterii consumului de cărbuni în Asia, potrivit estimărilor Agenției Internaționale de Energie (IEA), scrie Euronews.​
Coffea stenophylla
Foto: E. Couturon / AFP / Profimedia Images

Vești bune pentru consumatorii de cafea: Viitorul său ar putea fi salvat de redescoperirea unei specii uitate de decenii

de S.J. HotNews.ro
Marţi, 20 Apr 2021 Science - Terra
O specie de cafea nemaiîntâlnită în sălbăticie de decenii, redescoperită în pădurile tropicale din Sierra Leone, ar putea contribui la asigurarea viitorului pentru această marfă valoroasă, ameninţată de schimbările climatice, scriu Reuters și Agerpres.
Poiana Brasov 16 aprilie 2021
Foto: L. Barza

O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani

de Vlad Barza HotNews.ro
Duminică, 18 Apr 2021 Science - Terra
Sub -14 grade în aprilie, mai puțin de -9 grade în luna mai și îngheț în iunie. Uneori primăvara pare mai mult iarnă în România și ninge pe scară largă și în aprilie, alteori chiar și în iunie temperaturile sunt mai degrabă de martie. În articol puteți citi despre rarele momente când primăvara, și la început de vară, a fost extrem de frig în România. Tot în articol puteți citi despre zilele în care au fost -12 grade în iunie, desre rarele zăpezi din luna mai și despre nopți de iunie cu temperaturi de martie.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Life
Bancul zilei: Pentagonul și OZN-urile
Este anul 2222 iar Ion si Maria aterizeaza pe Marte, după un zbor de zeci de milioane de kilometri. Ei se întâlnesc cu un cuplu marțian si vorbesc despre tot felul de lucruri. Ion întreabă dacă Marte are o piata de capital, daca au laptop-uri, cum se fac bani, etc.
Bancul zilei: Insistența, cheia reușitei
O gâscă într-un bar: – Aveți mămăligă? întreabă gâsca. – Nu, răspunde barmanul. – Sigur? – Nu, nu avem, n-auzi…
Bancul zilei: Cum să vă testați rapid și eficient sănătatea
Dacă vreți să va faceți o analiză gratuită a urinei, faceți pipi pe un arbore și iată rezultatele: -dacă vin furnicile=aveți prea mult zahăr (diabet); -dacă vin muștele=aveți o infecție-dacă seacă repede...
citeste mai multe articole din LIFE

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by