TERRA
Oxynotus centrina-Rechinul porc
Foto: Facebook

Un rechin bizar cu față de porc a fost găsit mort în Marea Mediterană

de I.B. HotNews.ro
Marţi, 14 Sept 2021 Science - Terra
Faceți cunoștință cu rechinul Oxynotus centrina - mai cunoscut în unele porturi ca „pește porc”. În apă, arată ca orice alt rechin: un vânător rapid și gri, cu aripioare dorsale. Dar dacă ne uităm mai atent la fața lui ne uimește asemănarea cu figura unui porc, scrie Live Science, care citează presa toscană.
Delta Dunarii, imagine satelit
Foto: esa.int

Agenţia Spaţială Europeană publică o fotografie de înaltă rezoluţie a Deltei Dunării, realizată de misiunea Copernicus Sentinel-2

de V.M. HotNews.ro
Vineri, 10 Sept 2021 Science - Terra
Agenţia Spaţială Europeană a publicat vineri pe site-ul său o fotografie de înaltă rezoluţie a Deltei Dunării, realizată de pe orbita circumterestră în cadrul misiunii Copernicus Sentinel-2.
Vai impresionante pe fundul marii Nordului
Foto: British Antarctic Survey

Văi, canale și stânci spectaculoase ascunse sub Marea Nordului

de I.B. HotNews.ro
Vineri, 10 Sept 2021 Science - Terra
O gamă largă de văi ascunse pe fundul Mării Nordului șerpuiesc în ceea ce a fost odinioară un peisaj acoperit de gheață. Aceste văi sunt rămășițe ale râurilor străvechi care odată scurgeau apa din topirea stratelor de gheață, scrie Live Science.
Urs koala
Foto: Needpix

Cercetătorii australieni consideră acum ursul koala ca fiind o specie pe cale de dispariție

de S.J. HotNews.ro
Joi, 2 Sept 2021 Science - Terra
Animale sălbatice din Australia, inclusiv ursul koala, au fost incluse pe o listă cu sute de animale şi plante native aflate pe cale de dispariţie, relatează agenția Xinhua, citată de Agerpres.
Marsuini
Foto: Stuart Baines / SWNS / Profimedia Images

Olanda investighează moartea misterioasă a 100 de marsuini: „Ceva ciudat se întâmplă în Marea Wadden”

de S.J. HotNews.ro
Joi, 2 Sept 2021 Science - Terra
Oamenii de ştiinţă olandezi au anunţat miercuri că investighează moartea misterioasă a zeci de marsuini ale căror carcase au fost aduse săptămâna trecută de valuri pe plajele din nordul Olandei, relatează AFP și Phys.org, potrivit Agerpres.
Peisaj de septembrie
Foto: Vlad Barza / HotNews.ro

Septembrie și extremele vremii - De la -15 grade până la +43

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 1 Sept 2021 Science - Terra
Septembrie a adus în ani precum 1946, 2015 și 2008 temperaturi extrem de ridicate în toată țara, culminând cu +43,5 C la Strehaia, în 1946. Au fost însă ani când la munte a nins mult și când în multe orașe au fost temperaturi negative, minima absolută fiind de -15 grade la Vf Omu acum aproape 90 de ani. Septembrie a fost uneori și anormal de ploioasă, recordul absolut fiind stabilit la Piatra Neamț, arată datele ANM.
Seceta in Iran
Foto: Captura de ecran

Digi24: Țările care rămân fără apă. Seceta face pământul nelocuibil, alimentează furia oamenilor și duce la moarte

de Redactia Digi24
Marţi, 24 Aug 2021 Science - Terra
Orientul Mijlociu se confruntă cu o criză a apei fără precedent, iar mai multe părți ale acestuia riscă să devină nelocuibile. Regiunea a fost în ultima vreme martora unei secete atât de puternice și a unor temperaturi atât de ridicate încât acestea abia puteau fi tolerate de oameni.
Inundatii
Foto: Gerfriedscholz, Dreamstime.com

Ploile extreme care au dus la inundații severe în Europa în iulie pot fi atribuite și activității umane - studiu

de Vlad Barza HotNews.ro
Marţi, 24 Aug 2021 Science - Terra
Un grup de cercetători au studiat episoadele de vreme severă care au dus la inundații ce au făcut 220 de morți în nordul Europei la mijloc de iulie și una dintre concluzii a fost că aceste episoade au fost posibile și din cauza încălzirii climatice din ultimul secol. Aceste ploi extraordinare din Germania și Belgia se produc în medie o dată la 400 de ani, dar pe viitor se vor produce mai des, cu cât atmosfera se va încălzi tot mai mult.
O testoasa uriasa vaneaza o pasare mica
Foto: Captura YouTube

​VIDEO O țestoasă - gigant a fost surprinsă cum vânează o pasăre pe care apoi o devorează

de Vlad Barza HotNews.ro
Marţi, 24 Aug 2021 Science - Terra
​Cercetătorii au filmat în Seychelles o scenă rară: o țestoasă - gigant vânează o pasăre de mici dimensiuni pe care o prinde și apoi o devorează. Se credea că țestoasele uriașe sunt lente, erbivore și plicticoase, dar acest episod demonstrează contrariul.
Cuglieri, Sardinia
Foto: Fotochip, Dreamstime.com

Cum vrea un sat din Sardinia să salveze un măslin de 2.000 de ani care a ars în urma unui mare incendiu de vegetație

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 23 Aug 2021 Science - Terra
​Specialiștii din Sardinia s-au mobilizat pentru a încerca să salveze un măslin milenar care a ars în incendiile puternice de vegetație care au afectat insula italiană la final de iulie. Măslinul supranumit Patriarhul are între 1800 și 2000 de ani și specialiștii încearcă să îl salveze printr-o serie de instalații de irigații și de umbrire care să-l readucă la viață.
Noapte de vara
Foto: A Piruksa, Dreamstime.com

Istoria celor mai reci nopți de vară din ultimii 125 de ani în România - Foarte rarele momente când iulie și august seamănă mai mult cu ianuarie

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 21 Aug 2021 Science - Terra
În dimineața de 1 iulie 1896 temperatura a scăzut la +7,6 C la stația meteo București Filaret, în timp ce un secol mai târziu, pe 18 iulie 1996, minima scădea la -0,1 C la Miercurea Ciuc. Sunt două exemple despre cât de frig poate fi vara în România când mase de aer reci ajung deasupra țării noastre, însă aceste extreme negative de vară sunt speciale fiindcă sunt deosebit de rare, mai ales că ultimii ani au fost cei mai calzi. În articol puteți citi despre momentele speciale în care în iulie sau august au fost temperaturi demne de iarnă, de la -8 grade la munte până la +8 grade la câmpie.
Groenlanda
Foto: Steve Gould, Dreamstime.com

A plouat pentru prima oară la cea mai înaltă stație meteo din Groenlanda, la peste 3.200 metri altitudine

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 20 Aug 2021 Science - Terra
​În week-end a plouat pentru prima oară de când există date meteorologice la stația Summit, situată la 3.200 m peste nivelul mării, în Groenlanda. Media lunii august la stația Summit este -16 grade și uneori minimele coboară sub -35 C, dar acum o masă de aer cald a făcut ca în locul acesta să plouă.
Lapis lazuli din Afganistan
Foto: Ruslan Minakryn, Dreamstime.com

Lapis lazuli și Afganistanul - Povestea superbelor pietre albastre care au fascinat oamenii de câteva milenii

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 20 Aug 2021 Science - Terra
Lapis lazuli este o piatră albastră scumpă care a fascinat omul încă de acum peste opt milenii: prințesele sumeriene aveau coliere din aceste pietre, iar faraonii au purtat pandantive cu aceste pietre albastre extrem de rare. Cele mai valoroase pietre de lapis lazuli au fost aduse din nordul Afganistanului și erau la fel de scumpe ca aurul, iar pictorii renascentiști au folosit un pigment special obținut prin măcinarea acestor pietre. Lapis lazuli sunt și astăzi extrase în nordul Afganistanului, într-o regiune în care talibanii obțin anual milioane de dolari din aceste mine.
Crab -potcoava
Foto: Kevin Knuth, Dreamstime.com

Cum de s-a păstrat intactă forma creierului unui crab care a trăit acum 310 milioane de ani

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 19 Aug 2021 Science - Terra
O fosilă de crab - potcoavă descoperită în statul american Illinois a oferit o surpriză mare cercetătorilor: forma creierului era intact și a putut fi analizată și comparată cu creierul de la crabii din prezent, concluzia fiind că structura nu diferă cu mult. Țesutul cerebral este, prin natura lui, foarte moale, și fiindcă mereu conține și grăsimi, putrezește rapid, astfel că părțile moi nu pot rezista. Însă în cazuri rare poate fi văzută amprenta creierului.
Incendiu de padure
Foto: Xneo, Dreamstime.com

Iulie a fost în lume cea mai caldă lună de când se fac măsurători meteo

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 16 Aug 2021 Science - Terra
Iulie a fost în lume cea mai caldă lună din cei 142 de ani de când există măsurători în acest sens, arată datele agenției americane National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), citate de BBC. În Europa s-au depășit +40 de grade în mai multe țări, iar luna iulie a fost cea mai caldă și în Asia.
Unul dintre vulcanii aleutini
Foto: https://www.avo.alaska.edu/

Eveniment extrem de rar în Alaska: Trei vulcani au erupt simultan / Alți doi sunt pe cale să erupă

de DP HotNews.ro
Luni, 16 Aug 2021 Science - Terra
Trei vulcani au erupt simultan iar alți doi și-au intensificat brusc activitatea pe lanțul de insule Aleutine, scrie ScienceAlert. Această activitate vulcanică crescută nu provoacă deocamdată perturbări, dar este o situație interesantă care a atras atenția oamenilor de știință. Marele vulcan Sitkin, Muntele Pavlof și vulcanul Semisopochnoi se află la un nivel portocaliu de alertă de vulcan începând de duminică 15 august, potrivit Observatorului Vulcanologic din Alaska. Asta înseamnă că erupțiile sunt pe cale de a se produce, deși ele vor fi reduse ca intensitate.
Schimbari climatice
Foto: T Thongkongkaew, Dreamstime.com
Analiză

Cum s-a schimbat clima României în ultimii 40 de ani - Căldură mai multă, număr mic de zile geroase, zăpadă mult mai puțină și nopți mai calde

de Vlad Barza HotNews.ro
Sâmbătă, 14 Aug 2021 Science - Terra
Clima României s-a schimbat mult față de anii '70 și '80: valurile de căldură țin mai mult, ninge mai rar și mai puțin, iar fenomenele extreme se înmulțesc. Acum 40 de ani erau luni de vară în care temperaturile nu treceau de +35 de grade, iar de Crăciun era adesea ger și zăpadă mare. Acum sunt tot mai multe zile fără îngheț și tot mai numeroase sunt nopțile de vară cu peste +20 de grade. Cele mai multe recorduri de frig rezistă de acum 60-70 de ani, în timp ce multe recorduri de căldură au fost doborâte în ultimii 15 ani. În articol puteți citi cum s-a schimbat clima în multe locuri din țară în ultimele patru decenii.
Recorduri de caldura
Foto: Korn Vitthayanukarun, Dreamstime.com

Când a fost cel mai cald în Europa și controversa celor +50 de grade din Sevilla

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 13 Aug 2021 Science - Terra
Miercuri au fost +48,8 grade C la o stație meteo din Sicilia și, dacă recordul va fi validat, va fi cea mai mare temperatură măsurată vreodată în Europa. Istoria celor mai ridicate temperaturi de pe continent începe cu un record de acum 140 de ani, din Spania, dar acest record nu mai este luat în considerare. În trei țări din Europa maximele au depășit +47 de grade: Italia, Grecia și Spania. UPDATE Duminică au fost +47,4 C la Cordoba, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Spania.
Canicula
Foto: Marcleupold, Dreamstime.com

Valul de căldură din România în câteva cifre cheie - În cinci zile au fost peste +40 de grade. Care a fost orașul cel mai fierbinte în ultimele două săptămâni

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 11 Aug 2021 Science - Terra
Ultimele două săptămâni au fost printre cele mai calde din acest secol în România și maximele au depășit în cinci zile +40 de grade, culminând în două zile, cu +41 de grade. Valul de căldură poate fi pus alături de cele din 2007, 2012 și 2015, iar ”domul de căldură” a adus temperaturi de +46 în Grecia, +44 în Macedonia și +43 în Albania. Temperaturile sunt măsurate la umbră, ceea ce înseamnă că temperaturile real resimțite în orașe au ajuns în intervalul +50, 55 de grade.
Incendiile forestiere au degajat nori grosi de fum in Siberia
Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Fumul degajat de incendiile forestiere din Siberia a ajuns deasupra Polului Nord pentru prima dată în istoria cunoscută

de S.J. HotNews.ro
Luni, 9 Aug 2021 Science - Terra
Fum degajat de incendiile de vegetație din Siberia a ajuns săptămâna trecută la Polul Nord pentru ceea ce se crede a fi prima dată din istoria cunoscută, relatează Moscow Times.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Life
Bancul zilei: Noul salut la modă din iarna lui 2021
Iarna lui 2021: Se întalnește gazul cu electricitatea în iarna anului 2021: - Salut...
Bancul zilei: Dedicare totală pentru Parlamentul și guvernul tău
Un reporter îi ia un interviu unui tip de pe stradă.- Dumneavoastră ați munci gratis pentru un ministru?- Sigur că da!- Dar pentru un senator?- Fără îndoială!- Și pentru un deputat?
citeste mai multe articole din LIFE

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by