ARHEOLOGIE
Geoglife India
Foto: Archaeological Research in Asia / Carlo Oetheimer and Yohann Oetheimer /

Cea mai mare dintre geoglifele din lume, descoperită în India cu ajutorul ​Google Earth

de I.B. HotNews.ro
Un set de linii sinuoase găsite în deșertul Thar din India ar putea constitui una dintre cele mai mari geoglife descoperite vreodată, potrivit Live Science. Modelul acoperă 20,8 hectare din regiunea aridă de lângă granița cu Pakistanul. O drumeție de-a lungul tuturor liniilor ar însemna o călătorie de 48 de kilometri.
Zid galic
Foto: youtube.com

Franța: Descoperirea unui important sit galic

de I.B. HotNews.ro
Marţi, 15 Iun 2021 Science - Arheologie
Un vast complex rural galic, precum și două fragmente rare de statui, au fost descoperite în Artenay, la 110 km sud-vest de Paris, în timpul săpăturilor, a anunțat marți Institutul Național de Cercetări Arheologice Preventive (Inrap), citat de AFP.
Arheologii cred ca cladirea a fost abandonata dupa un incendiu
Foto: ANSA.it

Un „Pompei în miniatură” păstrat intact a fost descoperit în Italia

de S.J. HotNews.ro
Marţi, 15 Iun 2021 Science - Arheologie
O clădire antică din perioada romană a fost descoperită în timpul excavațiilor de la un fost cinematograf din orașul Verona, descoperirea fiind descrisă ca un „pompei în miniatură”, relatează The Guardian.
Scheletul unei fete-pestera Tunel Wielki
Foto: Universitatea din Varsovia

Polonia: Arheologii încearcă să dezlege misterul unei fete îngropate într-o peşteră în urmă cu trei secole

de I.B. HotNews.ro
Sâmbătă, 12 Iun 2021 Science - Arheologie
O echipă de arheologi şi de istorici polonezi încearcă să dezlege misterul unei fete care a murit în urmă cu aproximativ 300 de ani şi a fost îngropată într-o peşteră din Polonia, având în gură capul unei cinteze, potrivit Live Science.
Craniul din Pestera Muierii (foto Mattias Jakobsson)
Foto: Facebook

SciTechDaily: Întregul genom din Peștera Muierii 1 a fost secvențiat - Craniul din România vechi de 35.000 de ani dezvăluie o nouă pistă în evoluție

de I.B. HotNews.ro
Sâmbătă, 12 Iun 2021 Science - Arheologie
Cercetătorii au secvențiat cu succes pentru prima dată întregul genom din craniul descoperit la Peștera Muierii 1, o femeie care a trăit în România de azi acum 35.000 de ani. Diversitatea ei genetică ridicată arată că migrația din Africa nu a fost marele blocaj în dezvoltarea umană, ci mai degrabă acest lucru a avut loc în timpul și după cea mai recentă epocă glaciară. Aceasta este constatarea unui nou studiu condus de Mattias Jakobsson de la Universitatea Uppsala, care a fost publicat în Current Biology, scrie SciTechDaily.
Corabie vikinga
Foto: Wikimedia Commons

Analize ADN confirmă înrudirea a doi vikingi morţi acum 1000 de ani în Anglia, respectiv Danemarca

de I.B. HotNews.ro
Sâmbătă, 12 Iun 2021 Science - Arheologie
Analize ADN efectuate pe scheletele a doi vikingi care au murit acum 1000 de ani în Anglia, respectiv Danemarca, evidenţiază o legătură de rudenie între cei doi războinici, descoperire ce aruncă o lumină nouă asupra raidurilor vikingilor în Europa. Cele două schelete sunt expuse împreună începând de miercuri la Muzeul Naţional al Danemarcei din Copenhaga, informează AFP.
Monedele carolingiene descoperite in nord-estul Poloniei
Foto: Muzeul Ostroda

O comoară descoperită în Polonia ar putea face parte dintr-o răscumpărare istorică de a salva Parisul de vikingi

de S.J. HotNews.ro
Joi, 10 Iun 2021 Science - Arheologie
O comoară de monede de argint bătute în timpul Imperiului Carolingian în urmă cu aproape 1.200 de ani a fost descoperită în nord-estul Poloniei și ar putea face parte dintr-o răscumpărare istorică de a salva Parisul de o invazie vikingă, relatează Live Science.
Movila funerara de la Tell Banat inainte ca zona sa fie inundata de construirea unui baraj
Foto: Euphrates Salvage Project and Antiquity Publications

FOTO Arheologii cred că au descoperit cel mai vechi memorial de război din lume, cu o vechime de peste 6.000 de ani: „Îi onorau pe cei căzuți în bătălie, la fel cum o facem noi”

de S.J. HotNews.ro
Luni, 31 Mai 2021 Science - Arheologie
O uriașă movilă funerară în care au fost înhumate cadavrele a cel puțin 30 de războinici ar putea fi cel mai vechi memorial de război descoperit vreodată, având o vechime de cel puțin 6.300 de ani, relatează Live Science.​
Conturul uriasului de la Cerne Abbas
Foto: Grian12, Dreamstime.com

VIDEO Misterul gigantului de la Cerne Abbas pare să fi fost dezlegat

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 13 Mai 2021 Science - Arheologie
Pe un deal din regiunea Dorset, în sudul Angliei, oamenii au realizat acum mult timp un uriaș care ține o bâtă în mână și are 55 de metri lungime și 51 metri lățime. Nu se știe însă cu cât de mult timp în urmă a fost ”sculptat” acest uriaș de pe deal: unii spunând că pe vremea romanilor, iar alții că după secolul 16. Un studiu arată însă că este vorba de prima parte a Evului Mediu.
Amfora din necropola corsicana
Foto: Pascal Druelle/INRAP

În Corsica au fost descoperite 40 de morminte unde oamenii au fost îngropați în amfore, acum peste 15 secole

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 13 Mai 2021 Science - Arheologie
​Arheologii francezi au descoperit și analizat, la o necropolă din insula Corsica, 40 de morminte unde rămășițele umane au fost plasate în amfore, celebre vase ceramice folosite mai ales pentru vin, grâne și ulei. Sunt dovezi încă din Epoca Bronzului despre oameni puși în amfore, dar era vorba de copii. La situl din Corsica au fost descoperite rămășițe ale unor oameni de toate vârstele care au trăit între secolele III și VI și după moarte au fost puși în aceste vase din argilă.
Capul tsantsa
Foto: Twitter

Descoperire macabră: Un cap micșorat expus ca obiect de recuzită timp de 40 de ani a fost autentificat ca fiind real

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 12 Mai 2021 Science - Arheologie
Un cap micșorat expus la o universitate din statul american Georgia despre care s-a crezut timp de peste 40 de ani că este o piesă de recuzită a fost autentificat ca fiind real și va fi returnat Ecuadorului, țara din care provine, relatează Insider.
Reprezentare artistica a fosilei
Foto: Swiss Journal of Palaeontology

FOTO Cercetătorii au descoperit o fosilă a unui calmar antic care a fost mușcat de un rechin în timp ce mânca un crustaceu

de S.J. HotNews.ro
Luni, 10 Mai 2021 Science - Arheologie
O echipă de cercetători a descoperit o fosilă a unei creaturi care se afla în procesul de mâncare a unei alte creaturi care nu a fost consumată, relatează Phys.org.
Reconstructia sit-ului din Kenya
Foto: Jorge González/Elena Santos

Grijă și delicatețe - Ce ne spune înmormântarea unui copil despre oamenii de acum 78.000 de ani

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 6 Mai 2021 Science - Arheologie
Într-o peșteră din Kenya a fost descoperită cea mai veche dovadă a unei înmormântări în Africa și este vorba despre un copil de aproximativ trei ani care a fost învelit cu mare grijă într-un fel de giulgiu. Descoperirea este cu atât mai interesantă cu cât este clar că oamenii de acum 78 de milenii au putut gândi dincolo de lumea fizică din jurul nostru și au îngropat cu delicatețe acest copil.
Statui Moai
Foto: David Nunuk / Sciencephoto / Profimedia Images

FOTO 11 Mistere antice pe care s-ar putea să nu le elucidăm niciodată (II)

de S.J. HotNews.ro
Duminică, 2 Mai 2021 Science - Arheologie
Strămoșii noștri au construit orașe uluitoare și au sculptat în piatră opere de artă fascinantă însă adesea metodele și motivele lor s-au pierdut în negura timpului.
Condimente intr-o piata din Cairo
Foto: Baloncici, Dreamstime.com

Egiptul antic și mâncarea - De la pâine, ceapă și bere, până la hiene, crocodili și miere

de Vlad Barza HotNews.ro
Duminică, 2 Mai 2021 Science - Arheologie
Pâinea, berea, ceapa și mierea erau de bază în Egiptul antic, un loc unde chiar și copiii beau zilnic bere, fiindcă era mult mai sigură decât apa luată direct din Nil. Deși aveau mult mai puține alimente decât în prezent și trăiau într-o țară deșertică, vechii egipteni mâncau destul de bine și lucrătorii erau în general plătiți în alimente. În articol puteți citi despre ce mâncau cei care au construit piramidele acum 4.500 de ani, dar și despre mâncăruri exotice și despre cele considerate divine.
mumie
Foto: Captura video

Prima mumie a unei femei însărcinate a fost identificată în Polonia

de N.O. HotNews.ro
Joi, 29 Apr 2021 Science - Arheologie
Oamenii de știință polonezi au descoperit că mumia egipteană despre care credeau că e corpul îmbălsămat al unui preot este de fapt o mumie însărcinată, prima de acest fel din lume, în timp ce examinau prin intermediul razelor X rămășițele vechi de 2.000 de ani de la Muzeul Național din Varșovia, relatează AFP.
O parte a mormintelor descoperite la Dakahlia
Foto: Egypt Ministry of Tourism and Antiquities

Egiptologii au descoperit zeci de morminte rare datând de dinaintea erei faraonilor

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 28 Apr 2021 Science - Arheologie
Arheologii egipteni care efectuează săpături în Delta Nilului au descoperit zeci de morminte rare predinastice datând din perioada anterioară regatelor faraonice, apărute acum mai bine de 5.000 de ani, informează Reuters și Agerpres.​
Pestera Surtshellir
Foto: Filip Fuxa, Dreamstime.com

Vikingii, sacrificiile și peștera islandeză unde ”sfârșitul lumii” putea fi amânat

de Vlad Barza HotNews.ro
Marţi, 27 Apr 2021 Science - Arheologie
O echipă de cercetători a studiat o peșteră din Islanda unde vikingii făceau acum 900 de ani sacrificii de animale în speranța, bănuiesc arheologii, că sfârșitul lumii, miticul Ragnarök, ar putea fi evitat. Vikingii au construit din pietre o structură în formă de barcă, iar în peșteră s-au găsit și minerale aduse de la multe mii de km, din Orientul Mijlociu.
Pestera Wonderwerk din Africa de Sud
Foto: Hebrew University of Jerusalem

Cercetătorii au descoperit cele mai vechi urme ale activității umane într-o peșteră din Africa

de S.J. HotNews.ro
Luni, 26 Apr 2021 Science - Arheologie
Puține locuri din lume au păstrat înregistrări arheologice continue de-a lungul a milioane de ani însă peștera Wonderwerk din deșertul Kalahari din Africa de Sud este un astfel de sit rar, relatează Phys.org.
Tyrannosaurus rex
Foto: Patrik Winbjork, Dreamstime.com

Câți T-Rex au trăit vreodată pe Terra? - Cercetătorii au făcut câteva estimări interesante

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 16 Apr 2021 Science - Arheologie
Pe Terra au trăit simultan 20.000 de dinozauri Tyrannosaurus rex iar în total în două milioane de ani au existat 2,5 miliarde de exemplare de T-Rex, dinozaurul celebru pentru mărimea sa și pentru dinții gigantici. O cercetare a încercat să estimeze câți T-Rex au existat, dar rezultatele sunt într-o marjă largă. S-au descoperit aproximativ 40 de fosile de T-Rex. dinozaurul care a fost pentru prima oară descris în 1905. Cel mai celebru are 12 metri lungime, cântărea 9 tone și se estimează că a trăit 33 de ani.

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Life
Bancul zilei: Pentagonul și OZN-urile
Este anul 2222 iar Ion si Maria aterizeaza pe Marte, după un zbor de zeci de milioane de kilometri. Ei se întâlnesc cu un cuplu marțian si vorbesc despre tot felul de lucruri. Ion întreabă dacă Marte are o piata de capital, daca au laptop-uri, cum se fac bani, etc.
Bancul zilei: Insistența, cheia reușitei
O gâscă într-un bar: – Aveți mămăligă? întreabă gâsca. – Nu, răspunde barmanul. – Sigur? – Nu, nu avem, n-auzi…
Bancul zilei: Cum să vă testați rapid și eficient sănătatea
Dacă vreți să va faceți o analiză gratuită a urinei, faceți pipi pe un arbore și iată rezultatele: -dacă vin furnicile=aveți prea mult zahăr (diabet); -dacă vin muștele=aveți o infecție-dacă seacă repede...
citeste mai multe articole din LIFE

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by