Arheologii peruani au descoperit o cameră funerară din epoca incașă, unde fusese înmormântată o persoană ce făcea parte din elită, a declarat un cercetător vineri conform AFP.
Un maxilar superior de Homo sapiens rescrie istoria evoluției, după ce cercetătorii care au studiat fosila, descoperită într-o peșteră din Israel, au concluzionat că este cel mai vechi fragment de schelet al unei ființe umane moderne descoperit în afara Africii, potrivit Newsweek, citat de Mediafax.
Arheologii au găsit rămăşiţele căpitanului Matthew Flinders, un explorator britanic care este creditat pentru înconjurarea și numirea continentului australian, relatează Reuters.
Ultima Thule a devenit un termen ce desemnează locuri extrem de îndepărtate situate la granița dintre real și imaginar. Însă prima ”Ultima Thule” din istorie este un loc misterios în care a ajuns acum 2.300 de ani un grec, undeva în regiunea de nord a Europei. Nu se știe dacă este vorba de insulele Shetland, de Islanda sau de Scandinavia și va rămâne un mister. Însă putem spune că locul atins de Pytheas era pentru vechii greci la fel de îndepărtat cum este pentru noi corpul ceresc de care o sonda NASA s-a apropiat acum câteva zile.
Descoperire arheologică în Egipt, unde un mormânt vechi de 4400 de ani a fost descoperit într-o stare excepțională, scrie
abcnews. Mormântul, care aparține unui preot din antichitate a fost descoperit în sudul orașului.
În sudul orașului Cairo a fost descoperit un mormânt cu o vechime de peste 4 000 de ani, care conținea desene bine conservate, potrivit Ministerului Antichităților din Egipt citat de CNN.
Acum 2.600 de ani Imperiul Asirian se întindea din estul Mediteranei și până în partea occidentală a Iranului și era condus de Ashurbanipal, un rege care nu a ezitat să-și omoare în chinuri groaznice inamicii, dar a construit și prima mare bibliotecă a omenirii. O expoziție uimitoare de la British Museum arată cum era viața în timpul domniei marelui rege, cu sunete, lumini, statui, basoreliefuri și plăcuțe de argilă. Expoziția care vorbește de lucruri ce s-au întâmplat acum foarte mult timp are însă multe legături cu prezentul: este sponsorizată de o companie petrolieră controversată, iar orașele princiare arse acum două milenii au mai suferit un val de distrugeri dureroase și acum câțiva ani.
Autoritatea arheologică israeliană a prezentat miercuri la Ierusalim o rară mască de piatră veche de 9.000 de ani, asociată cu dezvoltarea venerației care a coincis cu sedentarizarea oamenilor, în Neolitic, relatează AFP.
Lucrarea de artă, care are o vechime de cel puțin 40.000 de ani, este considerată a fi cel mai vechi exemplu de pictura figurativă - în care sunt descrise obiecte reale, mai degrabă, decât forme abstracte, scrie
BBC.
Arheologii au găsit în Marea Neagră, la 80 km de coasta bulgară, cea mai veche epavă intactă, datarea cu carbon arătând că este o navă greacă de acum 24 de secole. Descoperirea a fost realizată în cadrul proiectului Black Sea Maritime Archaeological Project care, folosind roboți telecomandați, au făcut o cartare amănunțită a fundului mării. Nu sunt planuri de a scoate epava la suprafața, dat fiind că se află la 2 km în adâncuri, iar procedeul ar costa imens și ar putea distruge nava.
La 1 km de Mangalia se găsește unul dintre cele mai uimitoare situri arheologice din țară, dar și unul dintre cele mai puțin cunoscute. Acum 2.300 de ani s-a ridicat la Kallatis un mormânt de mari dimensiuni pentru un conducător al regiunii sau chiar pentru un rege și s-a construit deasupra o movilă artificială. De atunci, mormântul din movila denumită Documaci a fost prădat de căutătorii de comori, folosit pe post de locuință acum mai bine de un mileniu și jumătate, dar și pe post de groapă de gunoi până acum doi ani. De la început de 2017 o echipă de arheologi cercetează mormântul în detaliu și lucrează la un plan de salvare pentru locul în care o parte din fresca de acum 23 de secole este încă vizibilă, în ciuda trecutului complicat.
Muzeul Național de Istorie a României a semnat în luna august un parteneriat cu Agenția de Evidență Prizonieri de Război / Dispăruți în Misiune, din cadrul Departamentului de Apărare a Guvernului Statelor Unite ale Americii, în vederea colaborării privind efectuarea unor activități de investigare arheologică pentru a determina locurile exacte din România în care se presupune că s-au prăbușit șase aeronave militare aparținând Armatei Americane, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Egiptul susține că o echipă de arheologi a descoperit una dintre cele mai vechi așezări umane din Delta Nilului. Situl din neolotic ar exista dinaintea celebrelor piramide egiptene, transmite Global News.
Arheologii au descoperit la Arad o cetate care ar fi de trei ori mai mare decât Troia și se întinde pe aproape 90 hectare. Cetatea ar fi fost ridicată în urmă cu aproximativ 3.400 de ani, în epoca bronzului, relatează
Aradon.ro. Cetatea ar fi avut un palat uriaș.
Pare incredibil că în câteva țări asiatice ori africane oamenii consumă în prezent carne de câine, însă acum două milenii acest animal era consumat și de geto-daci și de alte popoare europene, arată cele mai recente descoperiri arheologice. Mult timp subiectul a fost tabu în breasla arheologilor și simpla idee că ar fi putut fi consumat cel mai bun prieten al omului părea incredibilă. În ultimii ani lucrurile s-au schimbat și în articol puteți citi despre cât de diferit era văzut câinele de oamenii care au trăit acum 2.000 de ani în aceste locuri. Tot în articol puteți citi despre alimentația dacilor, dar și despre relația lor specială cu un alt animal: calul.
Arheologii egipteni au descoperit trei mumii descompuse la deschiderea unui sarcofag de 30 de tone din granit, despre care se crede că datează din timpul dinastiei Ptolemeice, găsit intact recent în timpul unor lucrări de construcție din Alexandria, relatează The Guardian.
Vânătorii-culegători preparau un fel de pâine încă de acum 14.000 de ani, cu câteva milenii înaintea apariției agriculturii, arată descoperiri făcute într-un sit iordanian. Cea mai veche dovadă a existenței pâinii arată că oamenii de acum 14 milenii făceau eforturi uriașe pentru a o produce, dat fiind că nu aveau unelte sofisticate și nici nu cultivau cereale.
Un fermier francez a găsit întâmplător, în 2014, o fosilă pe terenul său, dar de teamă să nu îi fie stricat pământul de excavările paleontologilor a ascuns resturile, pentru ca recent să contacteze Muzeul de Istorie Naturală din Toulouse și să iasă la iveală că descoperise de fapt craniul unui mastodont din Pirinei, relatează
IFLScience.
Cutremurul care a devastat Mexicul pe 19 septembrie anul trecut a dus la descoperirea vestigiilor unui templu dedicat zeului Tlaloc, zeul ploii la azteci, în interiorul piramidei Teopanzolco, relatează AFP.
Romanii vânau balene în Marea Mediterană și aveau uriașe ”fabrici” unde le procesau, susțin arheologii care au descoperit oase de balenă vechi de două milenii în sit-uri din zona strâmtorii Gibraltar. Nu se știe cât de multe au vânat, dar o teorie ar fi că au capturat și omorât atât de multe, încât balenele au dispărut aproape de tot din Mediterană. The Guardian citează și experți care spun că, probabil carnea de balenă nu era foarte des prezentă pe mesele romanilor, fiindcă s-au găsit puține mențiuni scrise.