Arheologii din Ţările de Jos au anunţat miercuri descoperirea unui sit religios cu o vechime de 4.000 de ani, conţinând o movilă funerară cu rol de calendar solar, și descris de media drept „Stonehenge-ul Ţărilor de Jos”, cu referire la celebrul complex megalitic din Anglia, relatează Reuters și Agerpres.

stonehengeFoto: FRED ESPENAK / Sciencephoto / Profimedia

Tumulul cu diametrul de aproximativ 20 de metri, care conţinea rămăşiţele a circa 60 de bărbaţi, femei şi copii, avea pasaje prin care pătrundea lumina soarelui în cele mai lungi şi cele mai scurte zile ale anului.

Săpăturile, ale căror rezultate au făcute publice miercuri, au început în 2017 la Tiel, la aproximativ 50 de kilometri sud-est de Utrecht.

„Ce descoperire arheologică extraordinară! Arheologii au găsit un sanctuar religios vechi de 4.000 de ani într-un sit industrial”, au scris pe pagina de Facebook a oraşului Tiel reprezentanţii localităţii. „Este prima dată când un astfel de sit este descoperit în Ţările de Jos”, se precizează în postare.

Studiind diferenţele din compoziţia şi culoarea argilei, arheologii au localizat trei movile funerare în acest sit, situat la câţiva kilometri de ţărmurile râului Waal. Pasajele din interiorul tumulului permiteau utilizarea acestuia pe post de calendar solar „pentru determinarea unor momente importante, cum ar fi festivalurile şi zilele recoltei”, au declarat arheologii.

„Această colină aminteşte de Stonehenge, celebrul şi misteriosul monument preistoric din Anglia, unde se produce de asemenea acest fenomen”, a comentat postul public olandez NOS.

Descoperire de senzație la „Stonehenge”-ul Olandei: o perlă din Mesopotamia

Cercetătorii au descoperit şi alte două movile funerare mai mici. Aceste trei movile au fost utilizate ca locuri de înhumare timp de aproximativ 800 de ani, potrivit arheologilor.

Însă o altă descoperire senzațională i-a uimit pe arheologi: o perlă din sticlă în interiorul unui mormânt, care, în urma analizelor, s-a dovedit a fi din Mesopotamia, actualul Irak.

„Această perlă a parcurs o distanţă de aproximativ 5.000 de kilometri în urmă cu patru milenii”, a declarat pentru NOS Cristian van der Linde, conducătorul echipei de cercetare.

„Sticla nu era fabricată aici, perla trebuie să fi fost un obiect extraordinar pentru oameni, deoarece era un material necunoscut”, a adăugat Stijn Arnoldussen, de la Universitatea din Groningen.

Însă perla nu a parcurs cu siguranţă dintr-o dată drumul din Mesopotamia până la locul de înmormântare, a precizat el. La acea vreme, trocul cu diferite obiecte era un obicei comun.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei.