O frescă care înfățișează ceea ce pare a fi un strămoș al pizzei italiene a fost descoperită pe peretele unei case din orașul antic roman Pompei, a anunțat marți Ministerul italian al Culturii, potrivit Reuters.

PompeiFoto: Hotnews

Arheologii presupun că pâinea plată ce apare în pictură alături de o cupă de vin ar fi putut fi mâncată cu fructe precum rodii sau curmale, sau asezonată cu condimente și un tip de sos pesto, a precizat ministerul.

Deși nu poate fi considerată, din punct de vedere tehnic, o pizza, deoarece îi lipsesc ingredientele clasice precum roșiile și mozzarella, ceea ce a fost găsit la Pompei „poate fi o rudă îndepărtată a acestui fel de mâncare modern", potrivit unui comunicat.

Pompei, distrus de o erupție a vulcanului Vezuviu în urmă cu aproape 2.000 de ani, se află la doar aproximativ 23 km de Napoli, patria modernă a pizzei italiene, un aliment protejat de UNESCO.

Fresca a fost descoperită în holul unei case care avea alături o brutărie, care a fost parțial excavată în secolul al XIX-lea și unde săpăturile au fost reluate în ianuarie.

Situl Pompei, descoperit abia în secolul al XVI-lea, a cunoscut recent o intensificare a activităților arheologice menite să stăvilească ani de degradare și neglijență. Noul val de cercetări arheologice se datorează în mare parte unui proiect de 105 milioane de euro finanțat de UE.