O amuletă din argint este una dintre ultimele descoperiri arheologice de mare valoare obţinute în cursul escavărilor din rezervaţia Arheologică Naţională Deultum-Debelt, din apropierea satului Debelt, sud-estul Bulgariei, relatează Agerpres citând agenția bulgară de presă BTA. Se crede că amuleta este cea mai veche dovadă a prezenţei creştinismului pe teritoriul bulgar. După restaurare şi analiza inscripţiei de pe amuletă, aceasta poate fi admirată în muzeul rezervaţiei, a declarat Dora Todorova, curatorul muzeului.

Sit arheologic (imagine generică)Foto: Paul Wishart / Alamy / Alamy / Profimedia

„Primii creştini erau atenţi să nu fie recunoscuţi şi foloseau diferite simboluri pentru a se referi la Iisus. În acest caz, amuleta era plasată într-un mormânt, lângă capul persoanei înmormântate, ascunsă de ochii curioşi”, a explicat Todorova. Numele Mântuitorului este inscripţionat pe ea, iar prima literă este rotită la 45 de grade formând simbolul crucii. Această caracteristică este asociată, de asemenea, unor inscripţii creştine foarte timpurii, conform curatorului.

Todorova a susţinut că analiza amuletei şi datarea sa au fost realizate de unul dintre cei mai buni experţi în epigrafie din Europa, Dr Nikolai Şarankov. În analiza pe care a publicat-o, Şarankov susţine că în urma datării a rezultat că această amuletă este cea mai veche relicvă creştină, ce conţine cea mai veche menţiune a lui Iisus, descoperită pe teritoriul Bulgariei. Conform acestuia, descoperirea unui obiect creştin atât de vechi la Deultum nu este neaşteptată, pentru că această colonie romană a fost prima aşezare despre care se ştie că avea o comunitate creştină şi un episcop.

Colonia Deultum este prima colonie romană de pe teritoriul bulgar, fiind înfiinţată în secolul I d.Hr., fiind locuită de veterani din Legiunea a 8-a Augustus. Arheologii de la Rezervaţia Arheologică Deultum-Debelt din Bulgaria studiază această colonie încă din ani '80.