Autoritățile din Columbia vor încerca să recupereze obiecte din galionul San José care s-a scufundat în urmă cu mai bine de 300 de ani cu o comoară care i-a atras porecla de „Sfântul Graal al epavelor scufundate”, relatează Business Insider.

Monede de aur din galionul San JoseFoto: AFP / AFP / Profimedia

Nava s-a scufundat în anul 1708 după o confruntare cu vase de război britanice și a dus la fundul mării o încărcătură care conținea peste 7 milioane de pesos, 116 de cufere pline cu smaralde și 30 de milioane de monede de aur.

Juan David Correa, ministrul columbian al culturii, a spus că țara sa va lansa prima expediție care să recupereze obiecte din epavă în luna aprilie sau mai a anului viitor, potrivit agenției Associated Press.

Însă expediția nu va fi una lipsită de controverse întrucât Organizația pentru Educație, Știință și Cultură din cadrul ONU a îndemnat în 2018 ca epava să nu fie exploatată comercial în condițiile în care ea a fost descoperită abia în 2015.

O companie de recuperare maritimă din Statele Unite revendică însă jumătate din comoară și a dat în judecată statul columbian pentru a obține recunoașterea pretențiilor sale. Sea Search Armada, compania în cauză, pretinde că a descoperit epava încă din 1981 și a transmis coordonatele statului columbian sub înțelegerea că va primi 50% din valoarea oricărei descoperiri.

Columbia afirmă că a descoperit abia în 2015 epava navei și că aceasta se află într-un loc diferit decât cel indicat de compania americană. Însă în același timp guvernul refuză să facă public locul exact în care se află epava, afirmând că este un secret de stat.

Spania susține la rândul ei că nava și comorile de la bord îi aparțin, întrucât ea aparținea statului spaniol atunci când a fost scufundată și este protejată de regulile ONU.

Guvernul columbian spune că pregătește o „misiune științifică” și că nu privește epava ca o „comoară”

Columbia nu se numără însă printre țările semnatare ale Convenției ONU pentru Dreptul Maritim, care obligă statele membre să respecte anumite standarde internaționale, printre care și obligativitatea informării UNESCO cu privire la operațiunile de recuperare precum cele pregătite de guvernul columbian.

Dar ministrul culturii Correa dă asigurări că expediția va fi una de natură științifică și că guvernul columbian recunoaște că „San José este o epavă arheologică, nu o comoară”.

„Aceasta este o oportunitate pentru noi să devenim o țară în prima linie a cercetărilor arheologice subacvatice”, a insistat el în comentarii făcute pentru AP.

Președintele columbian Gustavo Petro a făcut însă din explorarea epavei unul dintre obiectivele mandatului său și, date fiind comentariile publice pe care le-a făcut de-a lungul timpului, nu pare atât de preocupat de valoarea științifică a galionului.

Agenția Bloomberg notează că, deși nimeni nu știe valoarea exactă a comorilor rămase în epavă, ea ar putea fi undeva între 4 și 20 de miliarde de dolari.