Exploratorii americani de mare adâncime au descoperit un obiect auriu ciudat neidentificat pe fundul oceanului, în apropiere de Alaska, un fel de semisferă care îi intrigă pe cercetători, potrivit AFP.

Obiect necunoscut pe fundul oceanuluiFoto: NOAA Ocean Exploration/SWNS / SWNS / Profimedia

La sfârșitul lunii august, la o adâncime de aproximativ 3.300 de metri, un robot teleghidat, echipat cu o cameră de luat vederi, a dat peste această proeminență rotunjită cu o strălucire aurie, cu un diametru de aproximativ 10 cm, în mijlocul rocilor de care era lipită.

„Pe măsură ce camerele de luat vederi se apropiau, oamenii de știință au fost nedumeriți cu privire la identificarea sa”, precizează într-o notă Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA (NOAA), care conduce cercetarea: „Ideile inițiale au variat de la (posibila) agățare a unui burete mort de corali sau de coaja unui ou”.

„Știm doar că are o origine biologică”

Echipa de oameni de știință a adus obiectul marin neidentificat la suprafața navei. În aer liber, potrivit fotografiei, se poate vedea un obiect bombat, ușor flasc, strălucitor, care încape într-o singură mână.

„Nu sunt adâncurile încântător de ciudate?”, a întrebat coordonatorul expediției, Sam Candio, citat de NOAA.

„Încă nu suntem în măsură să o identificăm, știm doar că are o origine biologică”, spune omul de știință.

„Probabil că nu vom ști mai multe despre ea până când nu va fi (studiată) în condiții de laborator”, a adăugat el.

Această descoperire pe fundul Pacificului „ne amintește cât de puțin știm despre propria noastră planetă” și despre oceane, adaugă el.

Explorarea subacvatică, a subliniat Sam Candio, poate duce la descoperirea de noi specii, uneori la baza unor noi tratamente medicale, de exemplu.

Scopul expediției agenției federale în largul coastei sudice a Alaskăi este de a „cartografia, explora și descrie” aceste „zone neexplorate”, potrivit NOAA. Aceasta transmite în direct pe video cercetările sale.