​ECOTIC este organizația din România parteneră din cadrul proiectului ECOSWEEE, finanțat parțial de Comisia Europeană prin programul LIFE și coordonat de WEEE Forum, care își propune să testeze diferite metode de stimulare pentru creșterea ratei de colectare a deșeurilor electrice mici și a bateriilor portabile.

InfograficFoto: ECOTIC

21 de proiecte-pilot vor fi dezvoltate în 12 țări pentru a testa eficacitatea diferitelor stimulente, inclusiv sisteme de garanție-returnare, plată directă, utilizarea platformelor e-Commerce, eco-contribuție vizibilă și alte stimulente financiare. Proiectul va elabora recomandări de politică care vor fi utilizate pentru evaluarea noii directive europene privind deșeurile de echipamente electrice și electronice și regulamentul propus privind bateriile. În cadrul acestui proiect ECOTIC a dezvoltat un studiu pentru a afla nivelul de conștientizare, precum și de acțiune a populației în ceea ce privește debarasarea corectă de deșeurile de electronice mici, în special de telefoanele mobile, tabletele și laptopurile, precum și de bateriile uzate. Studiul a fost efectuat în octombrie 2023 pe un eșantion de 1500 de persoane, folosind metoda CAWI. O sinteză de tip infografic a celor mai semnificative rezultate ale studiului este disponibilă aici.

Întrebați de acțiunile lor pentru a trăi într-un mod prietenos cu mediul înconjurător, la nivel general, 31% din respondenți au confirmat că fac acțiuni concrete în acest sens.

Cât de informați sunt românii legat de reciclarea electronicelor și a bateriilor

Deși în România obligația afișării contribuției de timbru verde este în vigoare de ani buni, doar 41% cunosc că în prețul produsului este inclus costul de colectare și reciclare a produselor electrice și electronice. În același timp, 52% consideră că este important pentru ei și familia lor să predea spre reciclare aparatele mici și bateriile portabile uzate.

Predarea deșeurilor electronice și a bateriilor uzate este încă o necunoscută

Obiceiul de a păstra electronicele mici pe care nu le mai folosesc în casă este confirmat de 41% dintre respondenți, iar 29% confirmă acest comportament și pentru bateriile uzate. Doar 16% cunosc clar și concret opțiunile de debarasare de bateriile uzate și 10% în cazul deșeurilor de echipamente electrice. Opțiunea de predare a electronicelor mici la magazinele de profil de mici dimensiuni nu este cunoscută de 60% din populație și de 46% în cazul celor de mari dimensiuni. În același timp, 64% declară că le-ar fi facil să acceseze aceste soluții de predare.

11% din respondenți au recunoscut că nu se debarasează corect de bateriile portabile uzate, iar ponderea cea mai mare este la cei de până în 30 de ani, principalul motiv invocat de 41% dintre aceștia este lipsa punctelor de colectare/recipiente ușor accesibile, urmat de lipsa de informații în acest sens pentru 27% dintre aceștia.

Doar 20% au răspuns că știu că în localitatea lor primăria și salubritatea se ocupă de colectarea echipamentelor electronice mici. Doar 46% au încredere că acestea vor fi reciclate corespunzător.

Ce se întâmplă cu telefoanele mobile și cu laptopurile pe care românii le înlocuiesc

Se estimează că 21% din persoane își înlocuiesc telefonul mobil chiar dacă este perfect funcțional, dintre aceștia 50% îl păstrează pe cel vechi și 27% îl dau spre reutilizare.

Motivele păstrării sunt: 50% spun că îl păstrează ca rezervă, 40% menționează datele pe care le conțin și 29% invocă lipsa punctelor de colectare .

În cazul laptopurilor, opțiunile românilor sunt similare, 48% din români păstrându-l pe cel vechi, în cazul de față cel mai invocat motiv fiind păstrare datelor de pe acestea, urmat de depozitarea ca rezervă pentru o viitoare utilizare. De asemenea, 25% invocă lipsa punctelor de debarasare ușor accesibile. În cazul laptopurilor procentul celor care aleg drept opțiune predarea pentru reutilizare este 29%.

Situația la nivel European a deșeurilor electrice

Conform Global E-waste Monitor 2024 echipamentele electrice mici, cum ar fi camerele video, jucăriile, cuptoarele cu microunde și țigările electronice sunt categoria de deșeuri electronice cu cea mai mare pondere din totalul deșeurilor electronice din lume, reprezentând 20 de miliarde de kg în 2022, aproape o treime din total.

Se estimează că în 2022, 14 miliarde de kg de deșeuri electronice au fost aruncate necorespunzător, la groapa de gunoi, alături de alte deșeuri menajere, mai ales în țările cu venituri mari și medii. Din păcate, deșeuri electrice de mici dimensiuni, cum ar fi becuri și neoanele, echipamentele IT ajung să fie debarasate împreună cu deșeurile menajere.

Articol susținut de ECOTIC