Organizaţia pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW) acuză Forţele de Sprijin Rapid (RSF) şi aliaţii lor din Sudan de epurare etnică în regiunea sudaneză Darfurul de Vest, într-un raport publicat joi și citat de agențiile DPA și Agerpres.

Refugitati din Darfurul de VestFoto: Mustafa Younes / Associated Press / Profimedia Images

Amploarea crimelor ridică întrebarea dacă RSF vrea să ucidă mari părţi din grupul etnic masalit din Darfurul de Vest, ceea ce ar indica un posibil genocid, notează HRW. RSF luptă de mai mult de un an împotriva trupelor guvernamentale din Sudan.

Comandantul lor, Mohamed Hamdan Daglo, este angajat într-o luptă sângeroasă pentru putere cu fostul său aliat şi conducătorul sudanez de facto, Abdel Fattah al-Burhan. Cei doi generali au luat împreună puterea printr-o lovitură de stat în 2021, dar nu s-au înţeles cum să împartă controlul.

În ultimele 12 luni, conflictul a declanşat ceea ce este acum cea mai mare criză a refugiaţilor din lume. Potrivit Naţiunilor Unite, mai mult de 8 milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi abandoneze locuinţele.

La scurt timp după începutul conflictului, RSF şi miliţiile arabe aliate au vizat sate aparţinând comunităţii masalit în El Geneina, din Darfurul de vest, din aprilie până în iunie 2023, potrivit raportului HRW.

La începutul lunii iunie au fost masacraţi etnici masalit care încercau să fugă. La începutul lunii noiembrie, a avut loc un alt val de violenţe, inclusiv violuri, tortură şi jafuri.

În prezent, luptele se înteţesc în jurul oraşului El Fasher, capitala Darfurului de Nord, ultimul oraş important din Darfur aflat sub controlul trupelor guvernamentale.

Mulţi dintre cei strămutaţi şi-au găsit refugiu acolo. HRW consideră că este nevoie urgent de o nouă misiune ONU pentru a-i proteja pe civili, precum şi de sancţiuni.

„Inacţiunea globală în faţa unor atrocităţi de asemenea amploare este de neiertat”, a subliniat Tirana Hassan, directoarea executivă a HRW.