Guvernul de centru-stânga al Sloveniei a început joi primul pas al procesului "ireversibil" de recunoaştere a Palestinei ca stat, anunţând că va trimite propunerea parlamentului înainte de 13 iunie, informează EFE, citată de Agerpres.

Ministrul sloven de Externe Tanja Fajon și președintele Palestinei Mahmoud AbbasFoto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Slovenia transmite în acest fel un mesaj clar despre necesitatea stabilirii păcii în Orientul Mijlociu şi a unei soluţii cu două state”, a declarat ministrul de externe sloven, Tanja Fajon, pe reţeaua de socializare X.

În declaraţii precedente pentru presă, ministrul şi-a exprimat speranţa că ţări cu idei similare vor urma exemplul Sloveniei şi vor începe şi ele procedurile de recunoaştere a Palestinei, a informat agenţia slovenă STA.

Şefii de guvern ai Sloveniei, Spaniei, Irlandei şi Maltei au adoptat o declaraţie comună la sfârşitul lunii martie, pe marginea summitului liderilor UE, în care şi-au exprimat disponibilitatea de a recunoaşte Palestina atunci când acest demers poate fi făcut în mod eficient şi când circumstanţele o vor permite, aminteşte STA.

După cum a explicat miercuri Biroul prim-ministrului sloven Robert Golob, propunerea guvernului va avea ca obiectiv ca recunoaşterea să contribuie la acordul de încetare a focului în Gaza şi la eliberarea ostaticilor capturaţi de mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

El a subliniat că guvernul sloven rămâne în contact cu ţări care au aceleaşi opinii, dar că metoda şi momentul recunoaşterii reprezintă decizia suverană a fiecărei ţări.

În Slovenia, propunerea de recunoaştere a unei ţări este făcută de guvern, apoi trebuie aprobată de comisia parlamentară de politică externă şi, în final, de Adunarea Naţională (parlamentul), aminteşte STA.

Deși majoritatea statelor lumii au recunoscut statul Palestina, numărul țărilor din UE care au făcut-o până acum este relativ mic: Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia și Suedia.