USR cere președintelui Iohannis să retrimită în Parlament legea privind combaterea evaziunii fiscale, iniţiată de către Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Proiectul de lege a fost contestat la Curtea Constituțională de opoziție care a acuzat PSD și PNL că dezincriminează evaziunea invocând că prevederile îi scapă pe evazioniști dacă achită prejudiciul de sub 1 milion de euro.

Klaus IohannisFoto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

„Legea Ciucă-Ciolacu prin care marii evazioniști sunt scăpați de răspundere penală dacă achită prejudiciul de sub 1 milion de euro nu trebuie să intre în vigoare. Este inacceptabil ca marea evaziune să primească undă verde de la PSD și PNL, iar găurile uriașe produse bugetului de stat să fie acoperite de contribuabilii cinstiți, prin taxe și impozite noi sau majorate”, susține USR.

USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea de protejare a marilor evazionişti în decembrie 2023.

Curtea Constituțională a respins sesizarea opoziției iar motivarea a fost publicată miercuri, 8 mai în Monitorul Oficial. Din momentul publicării motivării CCR curge termenul în care preşedintele Iohannis poate decide promulgarea sau retrimiterea în Parlament.

Reamintim că în decembrie 2023, deputaţii au adoptat un proiect de lege privind combaterea evaziunii fiscale iniţiat de către Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Proiectul de lege are ca obiect reglementarea unor măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale. Opoziția a acuzat PSD și PNL că dezincriminează evaziunea fiscală și invocă un articol care prevede că cei care fură între 100.000 de euro și 1 milion de euro, dar înapoiază banii scapă nepedepsiți.