Ucraina a atacat cu drone rafinăriile Ilsky și Slavyansk din regiunea rusă Krasnodar sâmbătă dimineața devreme, provocând incendii la aceste instalații, a declarat pentru Reuters o sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene. Ministerul rus al Apărării a declarat că a respins un atac masiv cu vehicule aeriene fără pilot trimise de Ucraina, potrivit AFP.

Operator de drone ucraineanFoto: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Atacul a fost efectuat de serviciul de securitate SBU, a precizat sursa. Dronele ucrainene au vizat, de asemenea, aerodromul militar Kushchevsk din aceeași regiune în cursul nopții, a adăugat sursa.

Mai multe videoclipuri din rețelele de socializare au arătat pagubele, a mai declarat sursa.

Reuters a precizat că nu a putut verifica videoclipurile, care arătau flăcări masive ridicându-se pe cerul întunecat.

Canalul rusesc Astra a prezentat imagini despre care susține că sunt făcute după atacul asupra aerodromul militar Kushchevsk, potriit lui Dmitri de la War Translated.

„SBU continuă să țintească eficient instalațiile militare și de infrastructură din spatele liniilor inamice", a spus sursa.

În contextul în care invazia Rusiei se află acum în al treilea an, Ucraina și-a intensificat atacurile asupra instalațiilor petroliere și energetice rusești cu ajutorul dronelor cu rază lungă de acțiune.

Oficialii de la Kiev au declarat că ei consideră rafinăriile ținte legitime, în ciuda apelurilor aliaților străini de a opri loviturile pentru a evita represaliile rusești și creșterile prețurilor globale ale petrolului.

Autoritățile locale din Rusia au declarat că rafinăria din regiunea Krasnodar și-a suspendat operațiunile după atacul cu drone.

Roman Siniagovskyi, șeful districtului administrativ rus Slavyansk, a declarat pe Telegram că au fost nouă atacuri asupra parcului de rezervoare de depozitare și a coloanei de distilare, o piesă cheie a echipamentului în procesul de rafinare.

Rusia susține că a interceptat zeci de drone

Rusia a interceptat 68 de drone ucrainene, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în regiunea Krasnodar (sud) şi în Crimeea, anexată de Moscova în 2014, a anunţat Ministerul rus al Apărării, relatează AFP.

Ministerul precizează că 66 dintre drone au fost doborâte deasupra regiunii Krasnodar, iar celelalte două deasupra Peninsulei Crimeea.

„Ei au încercat să atace rafinării de petrol şi infrastructuri. Potrivit informaţiilor de la faţa locului, nu există răniţi şi nici pagube grave” , a anunţat pe Telegram guvernatorul regiunii ruse Krasnodar Veniamin Kondratiev.