Autoritățile egiptene au încheiat căutările camerei secrete din mormântul lui Tutankhamon, concluzionând că aceasta nu există, relateazăBBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anterior, oficialii au declarat că sunt "90% siguri" că în spatele zidurilor celebrului mormânt - vechi de 3.000 de ani - există o cameră ascunsă.

O teorie susținea că aceasta ar putea fi chiar mormântul reginei Nefertiti - despre care mulți cercetători spun că ar fi mama lui Tutankhamon.

Noile cercetări au concluzionat, însă, că această cameră pur și simplu nu există.

Căutările mormântului ascuns au început atunci când arheologul englez Nicholas Reeves a descoperit, în timp ce examina scanările detaliate ale mormântului faraonului egiptean, ceea ce păreau a fi urmele unor uși sub tencuială.

Rămășițele lui Nefertiti nu au fost niciodată descoperite, făcând subiectul multor speculații. O sculptură cu o vechime de 3.000 de ani a transformat-o într-una dintre cele mai cunoscute femei ale Egiptului Antic.

Tutankhamon a fost un faraon din dinastia a 18-a, conducătorul Egiptului între anii 1332 î.Hr. - 1323 î.Hr, urcând pe tron la 9 ani. A murit la vârsta de 19 ani. Se presupune că ar fi fost ucis printr-o lovitură la cap, dar există mai multe teorii.

În anul 1925, mumia lui Tutankhamon a fost deschisă și analizată de către echipa lui Howard Carter. În 1969 și 1986, aceasta a fost supusă razelor X; în anul 2005, mumia a fost testată cu scanerul. Radiografiile indică mai multe fracturi, dar se presupune că acestea au fost produse de către echipa lui Carter. Radiografiile arată că Tutankhamon era sănătos și nu avea nici o urmă de infecție, ceea ce indică faptul că el nu a murit din cauze naturale. O tomografie a mumiei indică faptul că Tutankhamon avea coloana strâmbă, ceea ce ar putea însemna că faraonul nu-și putea mișca capul, potrivit Wikipedia.