Un fermier francez a găsit întâmplător, în 2014, o fosilă pe terenul său, dar de teamă să nu îi fie stricat pământul de excavările paleontologilor a ascuns resturile, pentru ca recent să contacteze Muzeul de Istorie Naturală din Toulouse și să iasă la iveală că descoperise de fapt craniul unui mastodont din Pirinei, relateazăIFLScience.

fosila mastodontului din PirineiFoto: Captura Twitter

Mastodonții de Pirinei erau creaturi de mărimea unor elefanți care au migrat în Europa acum aproximativ 13 milioane de ani. Creaturile care măsurau aproximativ 3 metri înălțime cântăreau aproximativ 5 tone. Spre deosebire de elefanți, creatura avea patru colți de fildeș de câte aproximativ 80 de centimetri fiecare.

Au existat diferite specii de mastodont și se crede că au provenit din America de Nord înainte de a se deplasa în Africa, Europa și Asia cu milioane de ani în urmă, când nivelurile mării au scăzut. Fosilele animalelor au fost găsite în mai multe țări din întreaga lume, inclusiv Germania, Kenya și Pakistan. Ultimii mastodonți nu au murit până în urmă cu aproximativ 11.700 de ani.