La Alba Iulia au fost descoperite clădiri din secolul al II-lea care au aparținut unui roman foarte bogat

de Vlad Barza     HotNews.ro
Marţi, 20 august 2019, 17:53 Science - Arheologie


Santierul arheologic de la Alba Iulia
Foto: alba24
O așezare de tip ”villa rustica”, din Roma Antică, de mari dimensiuni, care datează din secolul al II-lea, a fost descoperită de o echipă de arheologi, în cartierul Oarda de Jos, din Alba Iulia. Potrivit primelor cercetări, vila ar fi o adevărată fermă agricolă, care a aparținut unei persoane foarte importante din provincia romană Dacia. Vila se întinde pe o suprafață de aproximativ 2,3 hectare de pământ și momentan au fost cercetate doar două clădiri: un corp principal, care ar fi fost casa latifundiarului roman și o anexă care ar fi deservit ca spațiu de locuință pentru sclavi și muncitori, scrie Alba24.

Vila se întinde pe o suprafață de aproximativ 2,3 hectare de pământ și momentan au fost cercetate doar două clădiri: un corp principal, care ar fi fost casa latifundiarului roman și o anexă care ar fi deservit ca spațiu de locuință pentru sclavi și muncitori.

De asemenea, vila a avut și o cărămidărie proprie, mărturie fiind câteva cuptoare de ars ceramică, descoperite pe teritoriul amplasamentului.

Cercetarea zonei de peste două hectare a început în anul 2018, când, folosind tehnologie de ultimă generație, echipa de arheologi a reușit să facă un plan amănunțit al locației, fără a face săpături arheologice.

În prima campanie de cercetare desfășurată în lunile martie și august 2018 s-au realizat fotografii aeriene, măsurători geofizice, topografie și investigații de suprafață sistematice. De asemenea, au fost prelevate probe de sol în vederea realizării unor analize biochimice.

Prin aceste metode a fost identificat un complex agricol cu funcții multiple de tip vila rustica, constând dintr-o clădire principală și mai multe anexe gospodărești: grajduri, depozite, hambare etc. În afară de vestigiile și complexele romane, pe aceeași arie au fost identificate urme de locuire aparținând perioadei celtice din a doua vârstă a fierului, precum și epocii dacice.

În 2019, au fost demarate mai multe săpături arheologice, care vor dura aproximativ 6 ani, deoarece proiectul total se întinde pe 8 ani.

Pe baza rezultatelor obținute în 2018, în lunile iulie-august ale acestui an s-a desfășurat prima campanie de săpături arheologice, prin cercetarea clădirii principale și a unei anexe gospodărești.

Această campanie de săpături a oferit primele informații concrete privind cronologia, funcțiile unor clădiri, tehnologia de construcție, stilul arhitectural, relațiile cu orașul Apulum.

Arheologii au reușit să scoată la suprafață o parte a clădirii principale, mai multe fundații, dar și un acoperiș dărâmat.

De asemenea, s-a putut stabili foarte ușor că locația a aparținut unei persoane foarte bogate, datorită amforelor de vin de import, marmurei de import din Nordul Africii și a resturilor de tencuială pictată.

Se preconizează că vila a avut și băi proprii. Prin acest proiect, arheologii, istoricii și antropologii, încearcă să facă lumină în ceea ce privește viața romană din mediul rural și legăturile cu capitala Romei din Dacia.

În afară de vestigiile și complexele romane, pe aceeași arie au fost identificate urme de locuire aparținând perioadei celtice din a doua vârstă a fierului, precum și epocii dacice.

Investigațiile vor continua în anii următori pentru rezolvarea tuturor problemelor istorice și arheologice legate de rolul jucat, în economia Daciei romane și a orașului Apulum, de aceste complexe de exploatație agricolă intensivă, de tip vila rustica.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6491 vizualizari

 • -12 (22 voturi)    
  Dacia n-a fost cucerita niciodata (Marţi, 20 august 2019, 18:22)

  Kosmos [utilizator]

  doar o parte mica unde erau minele de aur astfel ca e incorect sa spui provincia romana..dacii carpi au trait liberi secole pana astazi cu exceptia cand au intervenit slavii .
  Anglia a fost dub dominatie romana 400 de nai englezii nu vorbesc latina.
  Limba romaneasca este limba dacilor..corect ar trebui sa se numeasca limba daca..
  • +9 (17 voturi)    
   De acord! (Marţi, 20 august 2019, 18:44)

   fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   Și, în același palier, completez: Pământul e plat, vaccinul cauzează autism, extratereștrii au construit piramidele, etc....
   • -7 (7 voturi)    
    corectare (Marţi, 20 august 2019, 20:11)

    Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

    Pamantul nu e plat, vaccinul cauzeaza autism, nu exista extraterestri
  • +11 (15 voturi)    
   baga si tunelurile + portalul din bucegi! (Marţi, 20 august 2019, 18:46)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   .
  • +2 (8 voturi)    
   Nu degeaba (Marţi, 20 august 2019, 19:17)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   i se zicea ,,Dacia Romana".
   Adica Dacia ocupata de romani.
   Ca asa, ,,Dacia lui Burebista" se intindea pe o suprafata
   de vreo 3 ori mai mare.
   Ca idee. Nici acum nu exista o evidenta cu toate triburile dace si teritoriile lor din subordinea lui Decebal.
   Pana unde se intindea spre nord autoritatea lui Decebal ?
   Rational este ca Decebal, daca a dat bataliile principale la Tapae, si apoi nu a s-a refugiat spre nord inseamna ca probabil autoritatea lui nu se intindea si la dacii din Maramures, Ucraina etc.
   Ideea este ca Decebal probabil nu ar fi suportat din motive de mandrie sa se refugieze infrant la triburile de daci din nord.
   De aia l-au prins / (sinucis) romanii relativ usor pana la urma, undeva probabil intre Alba Iulia si Sibiu. Asta cand Decebal putea usor sa fuga spre nord si sa scape de urmarirea amatei romane.
   • -6 (6 voturi)    
    ha ha (Marţi, 20 august 2019, 20:14)

    Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    De unde stii ca a fugit? Poate a luptat pana a ultimul.
    Romanii sunt vestiti pt rescrierea istoriei..cu Hanibal a fost la fel primul lucru a fost sa-i distruga arhiva scrisa , apoi au venit ei cu povestioare
  • +6 (8 voturi)    
   A-U ! (Marţi, 20 august 2019, 19:17)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   Daca ai luat ceva la bord lasa-te de comentarii .
  • +1 (11 voturi)    
   Rusia n-a fost niciodata o tara Europeana (Marţi, 20 august 2019, 19:46)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   A fost doar o colonie mongola care apoi si-a declarat independenta si au inceput sa construiasca propriul comunism. Mai tarziu, o parte din Europa a avut ghinionul sa cunoasca pe propria piele mentalitatea mongola impusa de Armata Rosie.

   Este incorect ca Rusia sa participe la discutii legate de securitatea Europeana. Ei sunt sursa de insecuritate in Europa.

   Slavii de fapt nu exista ca grup. Slavii sudici (Bulgarii si cei din fosta Iugoslavie) nici nu sunt slavi. Au ajuns sa vorbeasca o limba slavica tot asa cum Europenii din Ungaria au ajuns sa vorbeasca o limba siberiana. Sunt fenomene lingvistice complexe.

   Iar Rusii in sine la fel. Nu sunt slavi ci un amestec de popoare fino-ugrice, iraniene si turcice slavizate prin extinderea unor triburi slave de pe teritoriul actual al Belorusiei inspre est.

   Iar numele de Rusia nici nu este slavic, ci vine de la o minoritate de triburi scandinave care a fost dominanta la un moment dat pe teritoriul Rusiei, ceea ce era usor de realizat cu un popor de sclavi cu mentalitate de oi phootoote de mongoli.

   Panslavismul rusilor nu este decat o besina de porc.
  • +7 (7 voturi)    
   Sigur ca nu (Marţi, 20 august 2019, 19:55)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

   columna lui Traian a fost doar o reclama turistica.
   Iar despre englezi si limba lor zici bine ce zici, dupa brexitul din secolul V, limba latina a fost excomunicata, cu exceptia a vreo 20,000 de cuvinte.
 • +4 (4 voturi)    
  deci prima vilă și-a construit-o un roman! (Marţi, 20 august 2019, 18:48)

  Antenistontel [utilizator]

  .
 • -5 (7 voturi)    
  hmm (Marţi, 20 august 2019, 20:25)

  cucuveauamov [utilizator]

  la constructia casei au lucrat si 2 daci care de fapt erau angajatii lui Decebal? la puscarie! DNA sa vina sa ii ia
 • +6 (8 voturi)    
  Heh (Marţi, 20 august 2019, 20:31)

  Soljenitin [utilizator]

  Latifundiar? Il chema Gigius Becalius? :))
 • +7 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 20 august 2019, 21:03)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by