Irlanda, un mormânt de mii de ani și misterul ”faraonului” din neolitic

de Vlad Barza     HotNews.ro
Vineri, 19 iunie 2020, 11:57 Science - Arheologie


Newgrange
Foto: Flickr
​Într-unul dintre cele mai vechi morminte neolitice din Europa, la Newgrange (Irlanda), arheologii au găsit dovezi despre viața conducătorilor de acum cinci milenii și despre obiceiuri care astăzi sunt cu strășnicie interzise, dar atunci erau permise în rândul elitelor. Newgrange este cu câteva sute de ani mai vechi decât piramidele și a uimit prin dimensiunile uriașe pentru acea perioadă și prin cunoștințele astronomice ale celor care l-au ridicat.

Dovezile analizate de arheologi arată că între membrii familiei conducătoare de acum cinci milenii au existat relații incestuoase între rude de gradul I, cum s-a descoperit și la faraonii din Egipt, la incașii din Peru sau la vechile populații din Hawaii.

Arheologii au publicat în revista Nature descoperirile și spun, după ample analize ADN, că astfel de relații incestuoase, deși sunt un tabu, erau probabil acceptate la nivelul elitelor conducătoare care aveau statut divin și se separau față de restul populației și prin acest obicei care avea rolul de a intensifica ierarhia și a legitimiza puterea.”Era o uniune acceptată din punct de vedere social și vorbește despre o ierarhie atât de extremă încât singurii parteneri pe care elitele îi considerau pe măsură erau membrii de familie”, spune Dan Bradley de la Trinity College Dublin. Bradley spune că vorbim de un fel de ”faraon irlandez”.

Ritualurile publice și monumentele cu arhitectura extravagantă apar împreună cu incestul dinastic pentru a atinge finalități similare”, spune Lara Cassidy de la Trinity College Dublin.

Analizele au mai arătat una dintre cele mai vechi dovezi ale unui copil care suferea de sindromul Down. În plus, copilul a fost hrănit la sân și plasat într-un mormânt important pentru populațiile de atunci.Analizele ADN arată că oamenii îngropați la Newgrange au fost descendenți ai fermierilor veniți din Anatolia, iar dintre cele 44 de genomuri analizate, două au aparținut unor vânători - culegători autohtoni.

Primii megaliți (monumente foarte mari de piatră) europeni au apărut acum 7.000 de ani după ce agricultura a apărut pe continent, adusă printr-o migrație vastă de fermieri din Anatolia, începând cu nouă milenii în urmă. Analizele ADN au arătat că acești fermieri aveau un profil genetic diferit de vânătorii - culegători autohtoni. Nu se știe exact ce s-a întâmplat când cele două populații s-au întâlnit, dar autohtonii au dispărut treptat.

Tumulul de la Newgrange a fost construit acum 5.200 de ani și piatra a fost adusă de la peste 100 km depărtare, lucru extraordinar de greu pentru uneltele de atunci. A fost construit cu 600 de ani înainte de Marea Piramidă din Gizeh și cu un mileniu înainte de Stonehenge.

Newgrange este cel mai cunoscut dintre cele trei ”morminte - pasaj” (dolmene) din necropola Bru na Boinne și încorporează 200.000 de tone de piatră și pământ.

Newgrange este celebru pentru faptul că lumina soarelui pătrunde în camera mortuară la solstițiul de vară, dovadă că cei care au ridicat uriașul monument aveau cunoștințe vaste de astronomie.

Locul a fost prezentat și într-unul dintre episoadele serialului Ancient Aliens unde s-au făcut legături (fanteziste!) cu extratereștrii de pe Sirius.

Dolmenul este un monument funerar megalitic alcătuit dintr-o piatră plată așezată orizontal pe două sau mai multe pietre verticale, acoperind o cameră mortuară. Cele mai mari dolmene se prelungesc de-a lungul a mai multor zeci de metri, formând așa-numitele „alei acoperite”.

Surse: The Irish Times, CNN, The New York Times


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5687 vizualizari

 • +4 (14 voturi)    
  Migratiile au modelat toate continentele (Vineri, 19 iunie 2020, 12:34)

  animatron [utilizator]

  "..Nu se știe exact ce s-a întâmplat când cele două populații s-au întâlnit, dar autohtonii au dispărut treptat."

  Adesea s-a intamplat asa, valurile migratorii au distrus civilizatiile, au alterat culturile locale, au exterminat lent populatiile autohtone (prin genocid sau prin asimilare fortata).

  Rare sunt cazurile cand se poate dovedi genetic ca migratorii (se numesc "alogeni" in opozitie cu "autohtoni") au fost ei cei asimilati de populatia autohtona.

  Europa (Irlanda e o parte a civilizatiei europene) a fost majoritar populata de triburi "indo-europene", de ceea ce numim astazi "albi"/"caucazieni"/"arieni".

  Migratorii indo-europeni au eliminat/asimilat mai mult sau mai putin brutal populatiile autohtone si treptat s-au agregat in mari triburi, confederatii de triburi, popoare.

  O parte a migratorilor au reusit sa creeze "state", unele au rezistat in Istorie, altele nu.
  La fel, o parte din migratori au disparut si ei, fiind fizic exterminati in razboaie genocidare intre indo-europeni sau fiind asimilati treptat de populatiile migratoare mai numeroase.

  Astazi ne folosim de genetica pentru a determina "anterioritatea" unei populatii in raport cu alta, de asta oamenii de stiinta din Irlanda sunt capabili sa ne spuna cine era "autohton" si cine era "migrator din Anatolia", acum 7.000 de ani.

  Util de stiu ca Stalin (stanga comunista in general) considera genetica ca o "stiinta reactionara burgheza" tocmai pentru ca scotea la iveala niste adevaruri istorice foarte neplacute pt URSS (si pentru orice stat imperialist).

  Chiar si astazi veti gasi numeroase articole in presa stangista care incearca sa discrediteze cercetarile genetice si sa promoveze ideea ca nu trebuie sa analizam genetic totul.
  De ce nu?!
  Pt ca ajungem la "discriminare" in momentul in care constatam ca nu suntem egali biologic, vezi mitul "egalitatii" (care e doar juridica) sau ca nu suntem de fapt asa cum ne autodefineam (vezi cazul dnei Warren/"Pocahontas").
 • -1 (7 voturi)    
  pe (Vineri, 19 iunie 2020, 13:54)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  linga toate astea sigur au avut si sclavi, deci acest mormint trebuie demascat, infierat si apoi dinamitat.


Abonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by