​Un amplu studiu genetic arată faptul că pe la 1200 navigatorii polinezieni, celebri pentru canoele lor stabile, au ajuns la 6.000 km depărtare, pe coastele Americii de Sud. Polinezienii de acum un mileniu sunt faimoși pentru călătoriile lor lungi pe mare și pentru faptul că au descoperit o mulțime de insule. Marea întrebare este cât de departe au ajuns.

Statuile de pe insula PasteluiFoto: goodfreephotos.com

Studiul de acum, publicat în revista Nature, a examinat DNA-ul a 807 oameni din 14 insule din regiunea Polinezia dar și din țări din America de Sud, iar dovezile au arătat similarități genetice ce dovedesc că acum opt secole populațiile aflate la peste 6.000 km depărtare au avut contacte.

Cercetarea a arătat că oamenii de astăzi din insula Paștelui și alte insule polineziene moștenesc părți de ADN de la oameni care au trăit în zona Columbiei, acum 800 de ani. Cea mai plauzibilă explicație ar fi că polinezienii au călătorit în canoele lor super-stabile peste 6.500 km către America de Sud și au luat cu ei la întoarcere oameni din zona aceea.

Ar fi și scenariul în care cei care locuiau în America de Sud au făcut o călătorie lungă către est, însă pare mult mai puțin probabil, mai ales că despre polinezieni se știe de mult timp că erau exploratori iscusiți și că au făcut călătorii foarte lungi pe mare.

Oameni din Asia au trecut strâmtoarea Bering acum 16 milenii, iar populațiile s-au răspândit apoi în cele două Americi și au ajuns în punctul cel mai sudic al continentului două milenii mai târziu.

Scenariul prezentat coincide și cu alte dovezi din trecut. De exemplu polinezienii consumă cartof dulce, o legumă originară din America de Sud, dovezile arheologice arătând că acest lucru se întâmpla cu sute de ani înainte de sosirea europenilor.

În 1947, exploratorul norvegian Thor Heyerdahl a făcut cu o plută o călătorie din America de Sud în Polinezia pentru a arăta că aceste călătorii sunt posibile cu mijloace de acum un mileniu. Împreună cu cinci persoane a pornit din Callao (Peru), iar 101 zile mai târziu a ajuns la reciful polinezian Raroia, după un periplu de 6.900 km.

Surse: Reuters, BBC, New York Times