​Egiptul a anunțat recent descoperirea a 100 de sarcofage pictate, vechi de 2.500 de ani, multe dintre ele într-o stare foarte bună de conservare. Tot la necropola de la Saqqara au fost descoperite 40 de statui funerare. Este cea mai importantă descoperire din acest an, unul plin de anunțuri despre sarcofage vechi. Turismul din Egipt a avut mult de suferit din cauza instabilității politice din ultimii ani, iar pandemia i-a mai dat o lovitură. Țara speră însă să aducă mai mulți turiști după deschiderea în 2021 a Grand Egyptian Museum, pe platoul de la Giza.

Sarcofage descoperite in EgiptFoto: gulfnews.com

Autoritățile anunțaseră pe 3 octombrie descoperirea a 59 de sarcofage, iar acum au anunțat că au găsit alte 100 de sarcofage pictate de pe vremea celei de-a 26-a dinastii, din secolul V î e n. Multe sunt în stare perfectă de conservare.

Saqqara este la 30 de km sud de Cairo, locul fiind necropolă a vechii capitale Memphis și locul celebru pentru Piramida în Trepte a faraonului Djoser.

Sarcofagele găsite sunt neatinse și vor fi analizate în anii următori. În ele au fost îngropați membrii ai aristocrației din acele vremuri. Arheologii au găsit și 40 de statui funerare, măști funerare, amulete și urne.

Este de așteptat ca în 2021 să urmeze noi descoperiri într-un sit despre care se crede că era un vechi și mare ”atelier” unde corpurile erau pregătite pentru mumificare.

Sursa: New York Times