​Pe fundul unui lac lituanian a fost găsit scheletul unui soldat care a murit în secolul 16, iar lângă el au fost găsite mai multe arme, în stare foarte bună de conservare, scrie site-ul Live Science. În secolele 16 și 17 Regatul Polono-Lituanian era printre cele mai mari state europene, iar pe la 1620 estimările sunt că întinderea era de un milion de km pătrați și populația de 12 milioane de oameni.

Descoperire pe fundul unui lac lituanianFoto: lrt.lt

Descoperirea a fost făcută în timpul lucrărilor la unul dintre cele mai lungi poduri de lemn din Lituania, podul Dubingiai construit în 1934. Se fac consolidări și grinzile de lemn slăbite sunt înlocuite cu unele metalice.

Rămășițele umane și armele au fost descoperite la 9 metri adâncime, în timp ce se verifica structura de susținere a podului. Este prima oară când este găsit scheletul unui soldat din perioada medievală pe fundul unui lac din Lituania.

Descoperirea a fost o mare surpriză, completată și de faptul că atât scheletul soldatului care a murit acum peste 450 de ani, cât și armele, erau în stare excelentă de conservare după ce au zăcut secole în mâlul de pe fundul lacului Asveja. Lacul, numit și Dubingiai, are o suprafață de 10 kmp, dar adâncimea maximă este de 50 de metri.

Lângă rămășițele umane ale soldatului au fost găsite alte lucruri, precum o pereche de cizme din piele, o centură de piele cu cataramă, o sabie din fier și două cuțite cu mânere din lemn.

Descoperirile trecute au arătat că în locul podului construit acum aproape nouă decenii a existat un pod de lemn mult mai vechi care a fost în picioare în secolele 16 și 17, deci probabil și când era în viață soldatul.