Anul 2020 a fost excepțional pentru arheologii egipteni, iar 2021 vine cu noi anunțuri despre care aceștia spun că vor ”rescrie istoria”. O parte dintre sarcofagele din lemn găsite anul trecut au fost deschise și examinate, iar egiptenii au anunțat noi descoperiri în situl Saqqara, la 30 km de Cairo.

SarcofagFoto: Profimedia Images

Egiptenii au anunțat că au descoperit alte sarcofage de peste 3.000 de ani vechime, din perioada Regatului Nou (secolele 16- 11 î Hr). Anunțul a fost făcut de celebrul arheolog Zahi Hawass.

Experții au anunțat descoperirea ruinelor templului funerar al reginei Nearit, soția faraonului Teti din a șasea dinastie a Regatului Vechi. Lângă templu au fost găsite trei magazii din cărămizi nearse unde erau ținute cereale, unelte și ofrande.

Autoritățile anunțaseră în octombrie descoperirea a 59 de sarcofage, iar în noiembrie anul trecut au anunțat că au găsit alte 100 de sarcofage pictate de pe vremea celei de-a 26-a dinastii, din secolul V î Hr. Multe sunt în stare perfectă de conservare.

Per total au fost descoperite 52 de ”puțuri funerare” de 10-12m adâncime în care au fost puse sarcofagele din lemn

Saqqara este la 30 de km sud de Cairo, locul fiind necropolă a vechii capitale Memphis și locul celebru pentru Piramida în Trepte a faraonului Djoser.

Turismul din Egipt a avut mult de suferit din cauza instabilității politice din ultimii ani, iar pandemia i-a mai dat o lovitură. Țara speră însă să aducă mai mulți turiști după deschiderea în 2021 a Grand Egyptian Museum, pe platoul de la Giza.