Paleontologii argentinieni au anunțat joi descoperirea a peste 160 de ouă fosilizate de păsări preistorice în timpul lucrărilor la un campus universitar din provincia Neuquén, Patagonia (sud), potrivit AFP.

PatagoniaFoto: Flickr

"Am găsit un întreg câmp cu ouă fosilizate de păsări. Vorbim despre o vârstă de 85 de milioane de ani", a spus paleontologul Domenica Santos pentru AFP.

Descoperirea a fost făcută în timpul lucrărilor de renovare la Universitatea din La Comahue, situată într-o zonă datând din epoca mezozoică, la 1.100 km sud de Buenos Aires.

„Știam că există urme de ouă și când au început lucrările, am venit să monitorizăm situl și am găsit mai mult de 160 de ouă”, a spus omul de știință.

Descoperirea a avut loc la câteva zeci de metri de Muzeul de Științe Naturale al Universității.

„Suntem foarte entuziasmați, sincer să fiu, pentru că nu puteți găsi un campus cu atât de multe materiale fosile în Argentina. Suntem într-o locație excelentă, deoarece muzeul este situat și în campus și este de două ori fascinant să poți colecta fosilele și să le transferi la muzeul universității ”, a declarat studentul la geologie Dario Julián López.

Potrivit lui Juan Porfiri, paleontolog la muzeu, pe baza studiilor anterioare, „putem spune că (ouăle) aparțin unui grup de păsări numite enantiornite, care erau foarte frecvente în Cretacic”, perioadă care se întinde de la aproximativ 145 până la 66 de milioane de ani înainte de era noastră.

Argentina este deosebit de bogată în fosile din cele trei perioade dominante (triasic, jurasic și cretacic) din era mezozoică.

Cele mai importante situri de fosile de dinozauri sunt situate în Patagonia (sud), în provinciile La Rioja și San Juan (vest) și în cea din Salta (nord).